Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна отличи 34 участници в конкурса „Великден – Празникът на празниците“

Published

on

Детското творчество винаги е било повод за гордост и радост на всички нас! То ни показва онази непринуденост и ентусиазъм, с които малчуганите хващат четките и боите и започват да творят. Разкрива пред нас един въображаем и вълшебен свят, представен ни през призмата на всяко едно от тях.

Община Трявна съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни знае това и подкрепя развитието и потенциала на нашите деца с организирането на различни образователни прояви, кампании и конкурси. Последният от тях бе свързан с най-големият светъл християнски празник Възкресение Христово, който тематично наименувахме “Великден-празникът на празниците”.

За първи път надпреварата даде възможност на децата да покажат своите умения и талант в дигитална среда с изработването на презентация, свързана с обичаите на Великден и пролетните съпътстващи празници. В направлението се включиха общо 11 малчугани от учебни заведения в Община Трявна, които изключително затрудниха журито при избора на най-добрите сред тях.

Изобразителното изкуство и този път взе превес в обявения конкурс. Тук направлението събра близо 100 великденски картички, като изпратени творби имаше и от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Монтана, ДГ №30 “Синчец” – Варна и ДГ “Васил Левски” – Свищов, които получиха поздравителен адрес от кмета на Община Трявна и предметни награди. И тъй като материалите, техниката на изработване и празничното пожелание на картичките бяха по избор, децата показаха, че са развихрили своето въображение и изпъкнаха с креативност, оригиналност и художествени умения в пресъздаването на празника Великден. Заради различните техники на изработка оценяващите решиха да разпределят наградите в три подкатегории за “Рисунка”, “Апликация” и “Оригиналност”.

От всички събрани творби в двете направления “Презентация” и “Великденска картичка” бяха отличени общо 34 деца, които бяха наградени от кмета на Община Трявна с грамоти, образователни книжки и пособия в областта на изобразителното изкуство. Връчването на наградите се състоя вчера, 10 май, в Ритуалната зала на Община Трявна.

“Пожелавам Ви от сърце да продължавате да творите със същия нестихващ дух, с който сте сътворили картичките и презентации за този великденски конкурс. Следващата година, живот и здраве, разбира се ще го направим отново и Ви пожелавам първо да сте живи и здрави, много послушни, много ученолюбиви и да получавате още повече награди, за да бъдете гордостта на Трявна!” сподели г-жа Силвия Кръстева, след което връчи наградите на отличените участници.

Пълният списък с наградените, както и повече снимки от награждаването можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

26-годишната, хваната зад волана дрогирана, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 26-годишна жена, извършила престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, във вр. чл. 28, ал.1 от НК.

Жената с инициали С. М. е привлечена в качеството на обвиняема за това, че на 17 май т.г., около 23.30 часа, в Севлиево, управлявала лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред.

Деянието било извършено повторно, след като жената била осъдена с влязло в сила на 14.04.2022 г. споразумение на Районен съд – Разград за друго такова престъпление.

Деянието, за което С. М. е привлечена в качеството на обвиняема, е било извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни 5 присъди. Жената е била обявена за издирване по водени срещу нея наказателни производства в цялата страна.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемата да се укрие или да извърши други престъпления.

Поради това Районният съд в Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районния съд в Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица