Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна отличи 34 участници в конкурса „Великден – Празникът на празниците“

Published

on

Детското творчество винаги е било повод за гордост и радост на всички нас! То ни показва онази непринуденост и ентусиазъм, с които малчуганите хващат четките и боите и започват да творят. Разкрива пред нас един въображаем и вълшебен свят, представен ни през призмата на всяко едно от тях.

Община Трявна съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни знае това и подкрепя развитието и потенциала на нашите деца с организирането на различни образователни прояви, кампании и конкурси. Последният от тях бе свързан с най-големият светъл християнски празник Възкресение Христово, който тематично наименувахме “Великден-празникът на празниците”.

За първи път надпреварата даде възможност на децата да покажат своите умения и талант в дигитална среда с изработването на презентация, свързана с обичаите на Великден и пролетните съпътстващи празници. В направлението се включиха общо 11 малчугани от учебни заведения в Община Трявна, които изключително затрудниха журито при избора на най-добрите сред тях.

Изобразителното изкуство и този път взе превес в обявения конкурс. Тук направлението събра близо 100 великденски картички, като изпратени творби имаше и от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Монтана, ДГ №30 “Синчец” – Варна и ДГ “Васил Левски” – Свищов, които получиха поздравителен адрес от кмета на Община Трявна и предметни награди. И тъй като материалите, техниката на изработване и празничното пожелание на картичките бяха по избор, децата показаха, че са развихрили своето въображение и изпъкнаха с креативност, оригиналност и художествени умения в пресъздаването на празника Великден. Заради различните техники на изработка оценяващите решиха да разпределят наградите в три подкатегории за “Рисунка”, “Апликация” и “Оригиналност”.

От всички събрани творби в двете направления “Презентация” и “Великденска картичка” бяха отличени общо 34 деца, които бяха наградени от кмета на Община Трявна с грамоти, образователни книжки и пособия в областта на изобразителното изкуство. Връчването на наградите се състоя вчера, 10 май, в Ритуалната зала на Община Трявна.

“Пожелавам Ви от сърце да продължавате да творите със същия нестихващ дух, с който сте сътворили картичките и презентации за този великденски конкурс. Следващата година, живот и здраве, разбира се ще го направим отново и Ви пожелавам първо да сте живи и здрави, много послушни, много ученолюбиви и да получавате още повече награди, за да бъдете гордостта на Трявна!” сподели г-жа Силвия Кръстева, след което връчи наградите на отличените участници.

Пълният списък с наградените, както и повече снимки от награждаването можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Отбелязваме 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

Published

on

На 9 май 1950 година е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова всичко започва на този ден. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани.

Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Интеграцията на Европа няма да стане факт за един ден или дори за няколко десетилетия. Все още има много недостатъци и очевидни несъвършенства. Проектът, започнат непосредствено след Втората световна война, е все още нов.

В миналото усилията за Европейски съюз са се основавали на доминирането на една група над друга. Тези опити не биха могли да издържат дълго време, защото покорените са имали само едно желание: да си върнат свободата.

Днешната амбиция е напълно различна: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света.

Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“.

В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Междувременно Русия отбелязва днес 79-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия.

На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира. Документът за това е подписан късно вечерта на 8-ми май в училище в предградие на Берлин.

Зареди още

Новини

„Час по Европа“ в Дряново

Published

on

Община Дряново, Европа Директно Габрово при Габровската търговско- промишлена палата и РСО „Централна Стара планина“ организират в Дряново отбелязване на 9 май – Ден на Европа. Празникът и инициативите ще преминат под надслов „Час по Европа“.

Учениците от града ще участват в различни прояви, за да научат повече за този специален ден, за историята на континента и за Европейския съюз. Децата от II клас ще оцветяват знамена на европейските държави, а III и IV клас ще подреждат пъзели на континента.

По-големите ученици от VII до XII клас от СУ „Максим Райкович“ и ПГИТ „Рачо Стоянов“ ще се включат в интересна отборна игра – върху голяма карта на Европа да залепят стикери със знамената и столиците на всяка страна.    

Събитието ще завърши с дискусия между учениците от гимназиален етап и чуждестранни студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, които се обучават в България по програма „Еразъм+“.

Ще бъдат дискутирани и предстоящите избори за Европейски парламент и защо е важен всеки глас за бъдещето на ЕС.

Събитието ще се проведе на 9 май 2024 г от 13.30 часа в Актовата зала на СУ „Максим Райкович“ Дряново.

Денят на Европа Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата  Декларация на Шуман , в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Преди 20 години европейското семейство стана много по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ Европейският съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи нашия Съюз още по-силен.

Зареди още

Новини

Започва имунизирането на бременни жени срещу коклюш и в Габрово

Published

on

Световната практика категорично показва, че ваксинация срещу коклюш по време на бременността, е абсолютно безопасна, както за бременната, така и за плода. Съгласно Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, (обн. ДВ бр. 40/07.05.2024 г.), имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за бременни жени през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед /наблюдение/ насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

За област Габрово имунизация срещу коклюш на бременни ще се извършва от 9 май в имунизационен кабинет на РЗИ – Габрово на адрес: Габрово, ул. Райчо Каролев“ № 2, ет.1, каб.101.

Работното време е всеки работен ден от 14.00 до 16.00 часа, след предварително записване на телефон: 0884 60 64 23.

Информация за ваксината Бустрикс можете да намерите на сайта www.plusmen.bg.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица