Свържи се с нас

Новини

ЗАД „Армеец“ дообогати военния кът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Published

on

Застрахователно акционерно дружество „Армеец“ направи дарение, с което дообогати тематичния кът на българската армия, намиращ се в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, който наскоро бе открит. Дарението бе предадено на директора на гимназията г-жа Корнелия Мотова от управителя на ЗАД „Армеец“ в Габрово Анелия Тодорова.

Застрахователното дружество предостави информационни материали, както и дискове, съдържащи късометражни документални филми от хитовата документална поредица „Българска история“, показващи малко известни факти от военните ни успехи.

Чрез направеното дарение се цели популяризиране на историческата ни памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало.

Образователната инициатива на „Армеец“ се реализира съвместно със Сдружение „Българска история“, свързана е с повишаване знанията и интереса към нашите успехи по бойните полета, и познанието на историята на страната ни.

Късометражните анимирани филми разказват за едни от големите и решаващи за бъдещето на България сражения, както и за пълководците, без които страната ни нямаше да бъде това, което е днес. 

Историческите документални видео поредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“ представят по завладяващ и интересен начин едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин и които вече са достъпни за учениците в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Анимираните видеа, които ще направят учебните часове в габровската гимназия по-цветни и вълнуващи, влязоха като мултимедиен способ за преподаване по време на часовете по история в училища в цялата страна.

Те станаха част от електронните учебници на издателство „Просвета“ и бяха използвани по време на онлайн обучението, което беше наложено в края на учебната 2019/2020 година заради пандемията от КОВИД-19.

Г-жа Корнелия Мотова, директор на ПТГ-Габрово, благодари за направеното дарение и изрази надежда, че настоящото партньорство със застрахователното дружество ще бъде разширено в бъдеще.

Документалните поредици предизвикаха интерес сред възпитаниците на техническото училище в Габрово, които споделиха, че с нетърпение и любопитство очакват да се запознаят със самите филми.

В края на събитието Анелия Тодорова и Николай Григоров, първият управител на „Армеец“ в Габрово, разгледаха експонатите в тематичния кът на българската армия, а гостоприемните домакини на всеки от тях подариха луксозен алманах, посветен на 125-тата годишнина на ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица