Свържи се с нас

Новини

ЗАД „Армеец“ дообогати военния кът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Published

on

Застрахователно акционерно дружество „Армеец“ направи дарение, с което дообогати тематичния кът на българската армия, намиращ се в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, който наскоро бе открит. Дарението бе предадено на директора на гимназията г-жа Корнелия Мотова от управителя на ЗАД „Армеец“ в Габрово Анелия Тодорова.

Застрахователното дружество предостави информационни материали, както и дискове, съдържащи късометражни документални филми от хитовата документална поредица „Българска история“, показващи малко известни факти от военните ни успехи.

Чрез направеното дарение се цели популяризиране на историческата ни памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало.

Образователната инициатива на „Армеец“ се реализира съвместно със Сдружение „Българска история“, свързана е с повишаване знанията и интереса към нашите успехи по бойните полета, и познанието на историята на страната ни.

Късометражните анимирани филми разказват за едни от големите и решаващи за бъдещето на България сражения, както и за пълководците, без които страната ни нямаше да бъде това, което е днес. 

Историческите документални видео поредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“ представят по завладяващ и интересен начин едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин и които вече са достъпни за учениците в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Анимираните видеа, които ще направят учебните часове в габровската гимназия по-цветни и вълнуващи, влязоха като мултимедиен способ за преподаване по време на часовете по история в училища в цялата страна.

Те станаха част от електронните учебници на издателство „Просвета“ и бяха използвани по време на онлайн обучението, което беше наложено в края на учебната 2019/2020 година заради пандемията от КОВИД-19.

Г-жа Корнелия Мотова, директор на ПТГ-Габрово, благодари за направеното дарение и изрази надежда, че настоящото партньорство със застрахователното дружество ще бъде разширено в бъдеще.

Документалните поредици предизвикаха интерес сред възпитаниците на техническото училище в Габрово, които споделиха, че с нетърпение и любопитство очакват да се запознаят със самите филми.

В края на събитието Анелия Тодорова и Николай Григоров, първият управител на „Армеец“ в Габрово, разгледаха експонатите в тематичния кът на българската армия, а гостоприемните домакини на всеки от тях подариха луксозен алманах, посветен на 125-тата годишнина на ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица