Свържи се с нас

Новини

ЗАД „Армеец“ дообогати военния кът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Published

on

Застрахователно акционерно дружество „Армеец“ направи дарение, с което дообогати тематичния кът на българската армия, намиращ се в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, който наскоро бе открит. Дарението бе предадено на директора на гимназията г-жа Корнелия Мотова от управителя на ЗАД „Армеец“ в Габрово Анелия Тодорова.

Застрахователното дружество предостави информационни материали, както и дискове, съдържащи късометражни документални филми от хитовата документална поредица „Българска история“, показващи малко известни факти от военните ни успехи.

Чрез направеното дарение се цели популяризиране на историческата ни памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало.

Образователната инициатива на „Армеец“ се реализира съвместно със Сдружение „Българска история“, свързана е с повишаване знанията и интереса към нашите успехи по бойните полета, и познанието на историята на страната ни.

Късометражните анимирани филми разказват за едни от големите и решаващи за бъдещето на България сражения, както и за пълководците, без които страната ни нямаше да бъде това, което е днес. 

Историческите документални видео поредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“ представят по завладяващ и интересен начин едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин и които вече са достъпни за учениците в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Анимираните видеа, които ще направят учебните часове в габровската гимназия по-цветни и вълнуващи, влязоха като мултимедиен способ за преподаване по време на часовете по история в училища в цялата страна.

Те станаха част от електронните учебници на издателство „Просвета“ и бяха използвани по време на онлайн обучението, което беше наложено в края на учебната 2019/2020 година заради пандемията от КОВИД-19.

Г-жа Корнелия Мотова, директор на ПТГ-Габрово, благодари за направеното дарение и изрази надежда, че настоящото партньорство със застрахователното дружество ще бъде разширено в бъдеще.

Документалните поредици предизвикаха интерес сред възпитаниците на техническото училище в Габрово, които споделиха, че с нетърпение и любопитство очакват да се запознаят със самите филми.

В края на събитието Анелия Тодорова и Николай Григоров, първият управител на „Армеец“ в Габрово, разгледаха експонатите в тематичния кът на българската армия, а гостоприемните домакини на всеки от тях подариха луксозен алманах, посветен на 125-тата годишнина на ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица