Свържи се с нас

Новини

Класна стая на открито в Национална Априловска гимназия

Published

on

Национална Априловска гимназия вече разполага за своите възпитаници и преподаватели със стая за уроци, намираща се под открито небе. Новата придобивка на „априловци“ бе открита със символична церемония днес, 10 май, състояла се в голямото междучасие.

В присъствието на заместник – кмета на Габрово Невена Минева, възпитаник на НАГ, и директора на Априловската гимназия Елвира Христова, две ученички от училището символично прерязаха лентата, която бе зелена на цвят, и откриха новото младежко пространство.

Зелената класна стая на открито се намира в двора на НАГ и е подходяща за провеждането на учебни занятия, при благоприятни климатични условия. Тя е изградена изцяло от рециклирани материали по проект „Всеки от нас може да бъде промяната“, осъществяван по Програма Младежки дейности на Община Габрово.

Зоната е проектирана и реализирана от ученици на гимназията, вдъхновени от идеите на кръговата икономика и от популярния образ на Габрово като зелен град, известен със спестовността и практичността си. Идеята за нея се осъществява в партньорството на Дома на хумора и сатирата.

В новото предпочитано от „априловци“, както за отдих, така и за учебен процес открито пространство, място намират три скулптури от рециклирани вилици и лъжици, които учениците трябваше да търсят, сортират и сглобяват, за да бъдат използвани отново интегрирани в интересните и приложни екстериорни решения, свързвани с обзавеждането на младежката зелена зона.

В класната стая на открито анфитеатрално са подредени пейки, изработени от дървени палета, които се намират под тента, осигуряваща плътна сянка. Обособен е и отделен кът за сядане.

Директорът на НАГ Елвира Христова сподели пред присъстващите на церемонията по откриване, че е развълнувана от реализацията на проекта и призова зелената класна стая да бъде активно използвана.

Дейностите по реализиране на проекта са осъществени с активното участие на ученици от гимназията, заедно с преподавателя им по изобразително изкуство Мариана Манева, в партньорството с Александрина Иванова от Художествената академия, катедра „Метал“, включила се в работата по заваряване на отделните елементи.

В края на събитието учениците и техните ръководители в проекта получиха своите сертификати за участие, и не пропуснаха възможността да си направят обща снимка, за да увековечат момента.

Дейностите по проекта са продължение на друга инициатива, при която дарител закупи контейнер за събиране на биоразградими отпадъци, а съоръжението бе поставено в двора на гимназията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица