Свържи се с нас

Новини

Парк „Божковска поляна“ беше открит

Published

on

И този уикенд Трявна бе центърът на събитията! През изминалата събота официално бе открит парк „Божковска поляна“ в кв. Божковци с провеждането на първия в Трявна пролетен турнир по Arm Wrestling Tryavna Open и семеен кулинарен BBQ конкурс.

Поляната, която бе облагородена с проект на Община Трявна на стойност близо 500 000 лв., събра на едно място над 100 професионални състезатели и любители на силовия спорт от цялата страна, които се включиха в обявената надпревара и превърнаха събитието в един зрелищен празник. Турнирът бе организиран със съдействието на Българската Armwrestling федерация у нас, които благодариха за гостоприемството в лицето на Община Трявна и връчиха на местното ръководство специална грамота за ефективно партньорство и принос при организиране и осъществяване на спортно събитие, подпомагащо популяризирането на българския спорт.

Приветствие към младите състезатели и десетките гости, които нямаха търпение да се насладят на предстоящите борби, отправи в началото на мероприятието кметът на Община Трявна Силвия Кръстева.

“Искам да благодаря на Българската Armwrestling федерация за съдействието и желанието заедно да организираме подобно мащабно събитие в Трявна, което досега не е правено в нашия град. Радвам се, че виждам толкова много млади хора на едно място, професионални състезатели, любители аматьори, жители и гости на града. Радвам се, че днес сред нас е и техническия ръководител на изпълнителя на проекта, благодарение на който пременихме поляната в този красив и приветлив парк за отдих и почивка. Пожелавам успех на всички състезатели и продължавайте смело напред!” сподели Силвия Кръстева и постави начало на дългоочакваните борби между участниците.

“Полага се връзка, която си има специална методология на връзване, след което се излъчва сигурен победител. Реферският захват се свири, когато не може да се установи захват между двамата състезатели. Представлява следното: реферът затваря първо единия състезател, като първо се затваря палеца, след това останалите пръсти. През цялото време не се мърда. Затварят се двамата състезатели и следва команда за старт. Ако има движение не е фалстарт, а е директен фал. При два фала отпада състезателя.” завърши професионалния състезател.

Първи на масите излязоха мъжете, състезаващи се професионално в силовия спорт. Предварителният кантар разпредели участниците в категории, според теглото им, а именно 70 кг, 80 кг, 90 кг, 100 кг и 110+ кг.

Своите сили на терен премериха и жените в абсолютна категория, сред които бе и третата в света. Ред бе и на аматьорите до 85 кг и над 85 кг. Финалните срещи проведоха хора с увреждания отново в две категории – до 85 кг и над 85 кг и юноши до 65 кг, 75 кг и 75+ кг.

Съревнованията между състезателите преминаха в борби с лява и дясна ръка, които продължиха през целия ден и отличиха най-добрите сред най-добрите на тазгодишния пролетен турнир по Arm Wrestling Tryavna Open. Почетни грамоти, златни, сребърни и бронзови медали бяха връчени в края на състезанието от организаторите на турнира.

Ето и пълният списък на всички наградени участници в Tryavna Open 2022:

КЛАСИРАНЕ – БОРБИ С ЛЯВА РЪКА:

МЪЖЕ

70кг
1 – Мартин Първанов
2 – Иван Милев
3 – Здравко Петров

80кг
1 – Мирослав Маринчев
2 – Иван Кючуков
3 – Александър Петров

90кг
1 – Калоян Тумбев
2 – Стилиян Александров
3 – Галин Гьоков

100кг
1 – Стефан Ленгаров
2 – Мирослав Тодоров
3 – Християн Цанов

110кг
1 – Йордан Цонев
2 – Калоян Петров
3 – Божидар Николов

110+кг
1 – Марин Панталеев
2 – Любомир Миланов
3 – Иван Иванов

ЖЕНИ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Теди Кръстева
2 – Мариана Гугучкова
3 – Мария Димитрова

АМАТЬОРИ

85кг
1 – Иван Иванов
2 – Иван Шопов
3 – Петър Петров

85+
1 – Божидар Николов
2 – Валентин Чуков
3 – Силвестър Гальов

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Марин Пейчев
2 – Огнян Огнянов
3 – Ангел Андинов

ЮНОШИ

65кг
1 – Мирослав Проданов
2 – Алекс Зарков
3 – Хамза Дедов

75кг
1 – Митьо Райков
2 – Илиян Вълков
3 – Ивайло Колев

75+
1 – Ивелин Колев
2 – Лъчезар Загоров
3 – Денис Узунов

КЛАСИРАНЕ – БОРБИ С ДЯСНА РЪКА 

МЪЖЕ

70кг
1 – Мартин Първанов
2 – Иван Милев
3 – Захари Захариев

80кг
1 – Иван Кючуков
2 – Данчо Милков
3 – Стефан Узунов

90кг
1 – Калоян тумбев
2 – Кирил Стоимирски
3 – Стилиян Александров

100кг
1 – Стефан Ленгаров
2 – Иван Антоненко
3 – Веселин Димитров

110кг
1 – Йордан Цонев
2 – Калоян Петров
3 – Божидар Николов

110+кг
1 – Любомир Миланов
2 – Мартин Панталеев
3 – Димитър Димитров

ЖЕНИ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Теди Кръстева
2 – Мариана Гугучкова
3 – Мария Димитрова

АМАТЬОРИ

85кг
1 – Христо Билярски
2 – Иван Шопов
3 – Петър Петров

85+
1 – Божидар Николов
2 – Силвестър Гальов
3 – Ангел Ангелов

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ AБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Марин Пейчев
2 – Ангел Андинов
3 – Жулиен Колев

ЮНОШИ

65кг
1 – Мирослав Димитров
2 – Мирослав Проданов
3 – Алекс Зарков

75кг
1 – Митьо Райков
2 – Илиян Вълков
3 – Христо Костадинов

75+
1 – Денис Узунов
2 – Ивелин Колев
3 – Хари Асенов

Освен възможност за провеждане на подобен тип състезания и мероприятия от всякакъв характер на открито, парк “Божковска поляна” вече предлага възможност и за семеен пикник на открито с монтираните на място четири броя градински барбекюта и прилежащите към тях дървени пейки, маси и беседки.

Именно в тази връзка бе организиран паралелно със силовия турнир и вкусния кулинарен конкурс за най-добре приготвено месо на скара. Отличията тук грабнаха ароматно приготвените мръвки от ръцете на Мара Добрева, Янка Колева, Николина Кръстева и Цветана Минева, които се включиха в трите обявени категории – мляно месо, свинско/телешко месо и птиче месо.

Шеф-готвачите бяха отличени от Община Трявна с настолни барбекюта за домашно ползване.

Разбира се, празникът няма да е празник, ако на него няма организирана забава и за най-малките гости на събитието – децата. През целия ден трите детски площадки бяха изпълнени с детски глъч, щури игри и много настроение, а малчуганите не спираха да се забавляват.

Нарисувани като любимите си герои, среща с любимият си такъв от детския анимационен филм “Пес Патрул”, танци, музика и смях бяха само част от програмата на присъстващите аниматори. Официалното откриване на парк “Божковска поляна” с провеждането на първия в Трявна турнир по Arm Wrestling Tryavna Open е част от съвместната празнична програма на Община Трявна и Община Дряново “От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Фотографи от севера и юга посрещнаха различния Джулай на връх „Св.Никола“

Published

on

*Снимки: Photoplace.club.

Фотографи, професионалисти и любители, от двете страни на Стара планина посрещнаха първите слънчеви лъчи на месец юли от връх Свети Никола.

Събитието „Различният July“ се организира за шеста поредна година от Пламен Иларионов от габровския Photoplace.club.

В подножието на Паметника на Свободата ентусиасти, майстори на обектива и почитатели на фотографското изкуство от Северна и Южна България си дадоха среща и този път. Те посрещнаха нетрадиционно днешното юлско утро не от морския бряг, а от старопланинския връх, улавяйки първите мигове на летния месец.

„Посрещаме първите слънчеви лъчи с вяра, че те носят магическа сила и пречистват. Те символизират свободния дух. Това е свързано и с една легендарна песен на Юрая Хийп“, заяви за „Габрово Нюз“ Пламен Иларионов, учредител на Photoplace.club.

Връх Свети Никола започва да се превръща сред най-популярните места у нас за посрещане на първия юлски изгрев.

За растящия интерес към „Различния July“ сам по себе си говори фактът, че присъстващи са все повече. Сред мнозината, избрали тази година да направят това, именно от старопланинския връх, бе и водещият на НОВА ТВ Николай Василковски, който за втори път отправя прогнозата за времето от това място.

Всички снимки от събитието, уловени от фотографите, можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Зам.-кметът Дончев: Община Габрово е търсен партньор от бизнеса!

Published

on

Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев участва в регионална среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово“, която се проведе вчера – 30 юни, в старата столица, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Инж. Дончев коментира приоритетите в транспортната инфраструктура на Габрово, индустриалните зони и потенциала за иновации в енергийна ефективност, възобновяеми източници и екопроекти. По думите му едно от най-големите предизвикателства пред бизнеса е инфраструктурата.

„Намеренията за разширяване на индустриалните зони са в посока Севлиево, което има връзка и с изграждането на тунела под Шипка и автомагистрала „Хемус“, за да се преодолее дисбалансът между Северна и Южна България – отбеляза Деян Дончев. – По периферията на републиканския път Габрово – Севлиево продължава да се променя предназначението на земята, създават се локални платна и пътни връзки, издаваме доста разрешения за строеж на инвеститори за обслужваща и производствена дейност.“, каза заместник-кметът.

Той подчерта, че Северната индустриална зона в Габрово е добре развита, но уличната мрежа се нуждае от сериозно обновяване, както и от допълнителни електрически мощности.

„Имаме предпроектни проучвания за инфраструктурни подобрения. Поддържаме добра комуникация с бизнеса и вече реализирахме няколко публично-частни партньорства. Предстои да изградим съвместно с фирми една пътна връзка, както и рехабилитация на канализация, за което Общината е изготвила проект“, съобщи инж. Дончев.

Той съобщи, че по европроект в момента се прави проучване сред 40 фирми в Северната индустриална зона за намиране на техническо решение за енергийна независимост.

Областният управител на Габрово Ралица Манолова определи Общината като иновативна и перспективна по отношение на устойчивото развитие и комуникацията с институциите. „Трябва да имаме добър синхрон в плановете на общините и плановете на държавата за транспортното строителство. Създали сме условия за координационни срещи между всички дружества, защото общата ни цел е да живеем в по-добра среда“, подчерта Манолова.

Инж. Деян Дончев припомни, че Община Габрово е реализирала първия етап от обновяването на транспортната инфраструктура със закупуването на 14 екологични автобуса, реконструкция на кръстовища и информационна система на 104 автобусни спирки. „По отношение на републиканските пътища на нашата територия Община Габрово има сключено споразумение с Агенция пътна инфраструктура да ги поддържа, за което получаваме финансови компенсации“, обясни зам.-кметът.

В рамките на събитието с коментар за ролята на културния сектор в подобряването на градската среда се включи директорът на Музей „Дом на хумора и сатирата“ Маргарита Доровска.

Според нея основен двигател за промяна в градовете са общностите от хора. Тя даде пример с дейностите по развитието на квартал „Шести участък“ чрез предприемачески и творчески активности.

„Събития като карнавала, биеналето на хумора, екологичния фестивал на Узана трябва да стават все повече. Искаме да създадем център „Кристо и Жан-Клод“ и очакваме скоро Община Габрово да придобие от държавата сградата на бившия текстилен техникум, за да започне същинската работа по този мащабен проект“, отбеляза Доровска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Има сериозен финансов ресурс за сектор „Земеделие“, заяви аграрният министър в Габрово

Published

on

За сектор „Земеделие“ има заделен сериозен финансов ресурс и до края на годината той трябва да бъде разпределен. Средствата ще бъдат приоритетно насочени към малки и средни стопанства. Приключи актуализацията на Бюджета и парите, които Народното събрание гласува, ще стигнат до всеки производител. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представители на бранша в Габрово.

В дискусията участваха Ралица Манолова, областен управител на Габрово, Даниел Бурмов, директор на областната дирекция по „Земеделие“- Габрово и експерти от министерството.

Министърът допълни, че в одобрения бюджет са заложени повече средства от първоначално предвидените и одобрени от Министерството на финансите – 168 млн. лв По думите му отпуснати са допълнителни 300 млн. лв, които ще бъдат разпределени към всички фермери.

Д-р Иванов посочи, че се работи по три механизма за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Единият е т. нар. кризисен резерв от ЕС, от който за България са предвидени 10,6 млн. евро и може да бъде увеличен с до 200%, за което има осигурени необходимите средства и ще бъдат предоставени общо 30 млн. евро.

„Част от тях ще бъдат отпуснати целево на секторите птицевъдство и свиневъдство“, уточни министърът. Той информира още, че до края на месеца се очаква ЕК да вземе решение за механизма за предоставяне на до 5% от бюджета на Програма за развитие на селските райони (за 2021 и 2022 г.), в размер на 33 млн. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на уязвими сектори.

Аграрният министър подчерта, че финансирането се отпуска с цел те да останат жизнеспособни, защото производството на български продукти е жизнено важно, особено с оглед международната ситуация. Пред участниците министър Иванов отново открои значението и необходимостта от работещ парламент в следващите месеци, като посочи, че, за да започне да действа Стратегическият план, трябва да бъдат направени промени в два закона и един нов да бъде приет.

„По отношение на бележките, които сме получили, трябва да обявим твърди позиции пред ЕК, тъй като той се готви от 3 години, а ние сме 4-ото правителство, което работи по този важен стратегически документ“, коментира министърът.

По думите му следващите два месеца е много важно да отстояваме позициите си, защото планът трябва да е финално готов до края на септември. „Разбира се, в зависимост от политическата обстановка той трябва да бъде завършен, одобрен и съответно на 1-ви януари 2023 година да заработи и да бъде от полза на българските земеделци“, каза д-р Иванов.

Той припомни, че успяхме, благодарение на колегите от министерството, да защитим пред Министерство на финансите по Втори стълб да бъде увеличено съфинансирането от 15% на 60%, което означава, че държавата се намесва активно в този сектор.

„През първите 6 месеца осигурихме 143 млн. лв на земеделците по КОВИД – мярката“, съобщи министърът. Според него ефектът от нея вече се вижда, защото голяма част от българската продукция е с по-ниска цена.

Аграрният министър посочи още, че в момента Държавен фонд „Земеделие“ е изключително натоварен. През 2020 и 2021 година почти не са разглеждани проектни предложения, заради това имаме сериозно забавяне по мерки 4.1 и 4.2.

„Сега работим и търсим механизъм, за да не се загубят евросредства“, заяви д-р Иванов, уточнявайки, че постъпилите предложения не са актуални, предвид промяната в икономическите условия, по темата работи координационно звено. „Имаме визия и се надяваме да се вземе добро решение“, каза министърът на земеделието.

Съобщено беше, че е готов и Законът за браншовите организации, като предстои следващите дни да бъде представен. До края на месеца трябва да бъде финализирано разглеждането му.

„Заложили сме в този законопроект максимално представителство, максимална членска маса и нейното доказване всяка година“, обясни министърът.

„Моят апел е да се работи напълно прозрачно и да имате открита комуникация с производителите“, каза министърът. Той подчерта, че ще бъде проверена всяка една общинска служба и областна дирекция по „Земеделие“. Относно казуса в ОСЗ- Петрич, д-р Иванов коментира, че това е петно за всеки един служител. Той беше категоричен, че „случаят ще се преследва с цялата силна за закона и ще бъдем абсолютно безкомпромисни“.

По време на дискусията представителите на сектора поставиха въпроси, свързани с подпомагането с евросредства на птицевъди и свиневъди. Министър Иванов обясни, че проблемът не е в България.

По думите му Европейската комисия не счита, че отглеждането на свине и птици трябва да влиза в секторите, които се подпомагат с европейски средства. Той коментира, че ЕК никога няма да разреши да се подпомагат свиневъди и птицевъди, защото индустриалното отглеждане на животни не се подпомага.

„Единственият вариант е да получат средства от държавния бюджет и тази година ще бъдат отпуснати 25 млн. лв., като предстои нотификация и обявяване на прием“, заяви той. Тема на разговорите бе и проблемът на животновъдите с пасищата и мерите.

Аграрният министър уточни, че има сформирана работна група, за да се изчистят проблемите, възникнали при ползването им, като тя трябва да приключи работа си до края на юли. „Предложенията, които ще бъдат направени, ще преминат обществено обсъждане, като крайните решения ще се вземат на база на становищата на заинтересованите страни“, разясни д-р Иванов.

Други въпроси, които поставиха участниците, бяха свързани със засилване на контрола в област Габрово и Общинската служба по земеделие – Севлиево. Бяха поставени и проблеми с чертожниците, идентификацията на животните, както и стопанисването на язовирите в района.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица