Свържи се с нас

Новини

Нови технологични решения в полза на природата и в Габрово

Published

on

С екологичен семинар, на тема „Иновативни и демонстрационни решения в управлението на отпадъците и опазване на околната среда“, беше поставен финал на демонстрационния проект на Габрово за управление на отпадъците. Събитието представи новите технологични решения за „умно“ разделно събиране и превенция над отпадъците.

То акцентира върху предизвикателствата на Европейския зелен пакт и бяха демонстрирани решения за мониторинг на околната среда и въздействие срещу климатичните промени чрез системи „умен дом“.

Символично начало на семинара бе поставено от Таня Христова, кмет на община Габрово, която отправи приветствие към присъстващите, както в залата така и онези, които споделиха събитието виртуално. „Днес ще поставим финал на една емоция, на една инициатива, която ни научи на много нови неща, както в експериментирането, така и в отношението ни към околната среда и към самите нас“, сподели Таня Христова и допълни, че в момента се намираме в един много важен етап – период, в който приключваме една оперативна програма и сме на прага на една вълнуваща нова оперативна програма с много силни ангажименти към всички нас, защото управлението на отпадъците е отговорна и важна цел.

Кметът на Габрово отправи и едно послание: „Нека подобни пилотни проекти продължат, за да дават възможност за партньорски коалиции, чрез които талантът и нестандартните форми на мислене могат да се претворят в практически решения, които имат реална полза за нашата природа“.

След откриването екологичното събитие продължи с представяне на изпълненото по проекта за изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово. Тодор Попов, ръководител на проекта, сподели повече за трудностите, предизвикателствата и добрите решения, станали възможни чрез реализирането на заложените дейности.

Емоционално и вдъхновяващо, Никола Рахнев, управител на Smart Business Company, представи своето участие като изпълнител в доставката на двете депозитни вендинг машини. Той сподели повече за мечтите, за смелостта и за постиженията. Като символ на съхранената природа, г-н Рахнев подари на Община Габрово дърво – японска върба, с пожеланието нейният цвят да напомня за постигнатите резултати от проекта.

Последва любопитната и много полезна българо-италианска презентация, представена от инж. Кирил Желязков, изъплнителен директор на СБС АД, Карло Алберто Баесо и Карло Вентурато от Eurven S.r.l. Italia. Бяха представени различни технологични новости, както и специализирани предложения за хардуерни и софтуерни решения за умно разделно събиране на отпадъци.

Семинарът продължи с демонстрация на двата депозитни вендинг автомата, като посетителите имаха възможността да тестват функционалността на машините, предавайки алуминиеви кенчета и пластмасови бутилки. В предверието на Ритуалната зала бе оформен и своеобразен център за демонстрации, където бяха разположени и други решения за разделно сепариране и шредиране на отпадъци, както и мобилна станция за мониторинг на атмосферния въздух.

Вторият модул на семинара започна с неочаквано събитие за гостите му. Влизайки в залата, те с недоумение видяха, че навсякъде се разпилени отпадъци. Само няколко минути след първоначалната изненада, последва и втора. В залата влязоха еко инспектори, които се опитаха да уточнят кой е авторът на неправомерното замърсяване. Мистерията беше изяснена след появата на артистичната фигура на чичо Спас, който предизвика присъстващите да съберат отпадъците, да ги изхвърлят правилно, а в замяна да получат бонбон.

Чичо Спас разказа интересни факти за природата и отпадъците и благодари с песен: „А на тоз, който чисто твори и тайничко тука поглежда, бих му казал с благодарност дори: За Земята ти си надежда!“ Внезапната поява на Чичо Спас и еко инспекторите бе част от флаш моб изявите, създадени в рамките на проекта. С това артистично намигване продължи втората част на артистичния семинар.

Петър Хераков разказа за предизвикателствата в разработването на еко семейната игра „Чист късмет“, също създадена в рамките на демонстрационния проект. Предизвикателствата на Европейския зелен пакт бяха представени от Руска Бояджиева, представител на сдружение „ПроспектиМ“, която обясни повече за постигането на ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика, в която се очаква до 2050 г. да се постигне нетна въглеродна неутралност.

Последва представянето на новите технологични решения за мониторинг на околната среда в посока към въглеродно неутрално бъдеще. В презентацията си Светослав Матеев от Senstate Technologies SC разясни повече за начините за наблюдение и анализиране на измененията в различни показатели на околната среда, както и технологичните решения, с които това се осъществява.

Умният дом и възможността сами да повлияем на климатичните промени бяха акцентите в представянето на Мирослав Дончев от ЕЛКО ЕП България ООД. Той демонстрира работата на умните системи за управление в домакинствата или в сградите на промишлените предприятия като сподели и различните начини за спестяване на ресурси.

Финал в семинара постави началото на друг демонстрационен проект, който ще се изпълнява с партньорството на Община Габрово и ще приложи друг подход за увеличаване количеството на рециклируемите материали и повишаване качеството на разделното събиране на отпадъци.

В следобедните часове на петъчния ден се проведе и символично откриване на двете „умни“ площадки за подземно разделно събиране на отпадъци, изпълнени по проекта и намиращи се до бл. „Дунав“ 1 и 2 и на ул. „Аврам Гачев“ №33.

Подземните контейнери са с индивидуален достъп, снабдени са със сензори, а данните от тях се предават чрез LoRa мрежа, след което се анализират. Всички домакинства в зоните на двете площадки получиха и индивидуални домакински кошчета с две отделения с цел правилното разделяне на отпадъка при източника.

Запис от екологичния семинар може да видите ТУК.

Презентации от семинара:

Демонстрационният проект на Габрово. Пилотни и иновационни решения

Представяне на хардуерни и софтуерни решения за умно разделно събиране на отпадъци

Предизвикателството „Европейски зелен пакт“ в дневния ред на общините

Технологични решения за мониторинг на околната среда в посока към въглеродно неутрално бъдеще

Умен дом или как сами да повлияем на климатичните промени

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Изборният ден започна и протича в спокойна обстановка

Published

on

Изборният ден в област Габрово започна в 07.00 часа. Секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места.

При необходимост се намесват за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както имейл: izbori2022@mvr.bg.

В днешния ден служителите в звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Габрово ще работят от 08:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

3 октомври ще бъде неучебен ден за някои училища в област Габрово

Published

on

3 октомври (понеделник) е определен за неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на страната, в които има изборни секции, разкрити по реда и условията на Изборния кодекс.

Това се казва в заповед на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, подписана в началото на седмицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Деляна Иванова: Гласувах за по-доброто бъдеще на област Габрово и България!

Published

on

„Днес гласувах по-доброто бъдеще на област Габрово и на България. Бъдеще, което може да даде възможност на хората тук да бъдат успешни, проспериращи, благоденстващи“, каза Деляна Иванова, водач на листа на Има такъв народ за район Габрово.

Бившият заместник – регионален министър подчерта, че е дала своя глас за единство, стабилност и устойчивост на управлението, което да доведе до справяне с кризите и бедността.

„Само последователност, толерантност, предвидимост и дългосрочна стратегия могат да осигурят развитие и просперитет“, допълни тя.

За директна връзка с Деляна Иванова и поставяне на вашите въпроси и сигнали пишете на d.ivanova.gabrovo@gmail.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица