Свържи се с нас

Крими

Пътна полиция с препоръки към мотористите

Published

on

Бъди отговорен! Животът е с предимство!

В началото на мотосезон 2022 г. „Пътна полиция“ се обръща с препоръки към уязвимите участници в движението по пътищата – мотоциклетисти и мотопедисти.

Скоростта

1) Движете се с допустима според закона скорост!
2) Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. Изберете уравновесен, не агресивен стил на управление на мотоциклета, без множество резки ускорения, слаломиране и рязко спиране.
3) Не се състезавайте с другите! Движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция!
4) Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/.
5) По тъмно намалете значително скоростта!

Изпреварването
1) Не изпреварвайте рисковано и/или на участъци, където това е забранено!
2) При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция от изпреварваното от вас превозно средство – автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед.
3) Започвайте маневра за изпреварване само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.
4) Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища!
5) Помнете, че другите на пътя – водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с обичайно високата им скорост.

Предимството
1) На кръстовища не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал за вашата посока! Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара.
2) Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича!
3) Бъдете търпеливи и толерантни към останалите участници в движението!
4) Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.

Техническата изправност, екипировката

1) Не правете дори най-малки компромиси с техническата изправност на мотоциклета/мотопеда! За Вашата лична безопасност използвайте само безопасно МПС. Дори най-малки хлабини в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои.
2) Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвмсем малки разстояния! Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.

Препоръки към семейството, близките и приятелския кръг

1) В най-голям риск да катастрофират са мотоциклетисти /мотопедисти/, които: не използват предпазни каски; нямат правоспособност, управляват нерегистрирани и неизправни мотоциклети и мотопеди; пренебрегват законовите разпоредби.
2) Не предоставяйте мотоциклет или мотопед на Вашите деца, докато не придобият свидетелство за управление. Не им разрешавайте да управляват сами или да возят свои приятели.
3) Бъдете отговорни и не допускайте опасно управление, управление от неправоспособни лица или такива употребили алкохол или наркотични вещества.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица