Свържи се с нас

Новини

Николай Григоров: Бюджет 2022 на Габрово ще бъде актуализиран многократно!

Published

on

Николай Григоров, председател на групата общински съветници на Местна коалиция „БСП За България, АБВ“: „Бюджет 2022 на Община Габрово ще бъде актуализиран многократно“
Статия на Стефка Бурмова

За пръв път приемаме Бюджета на Община Габрово толкова късно – след като три месеца от годината вече минаха, заяви общинският съветник и председател на групата общински съветници от Местна коалиция „БСП За България, АБВ“ Николай Григоров. Бюджетът на Общината е в размер на 75 938 хил. лева, като приходите са над 5 552 032 лв. повече от миналогодишните. Два са елементите, благодарение на които се покачва бюджетът.

Първият е свързан с увеличаване размера на държавно делегираните дейности с 3 831 985 лв., които представляват около 54 % от общия размер. Вторият са местните данъци и такси, които, особено в частта за битови отпадъци, бяха повишени значително. А това покачва относителния размер на местните приходи, като част от тях отиват за делегираните държавни дейности. Ние не си правим илюзии и сме убедени, че Бюджет 2022 г. ще бъде актуализиран многократно – не само поради нестабилната ситуация в България и Европа, породена най-вече от войната в Украйна. Както и поради факта, че някои от приходите, които са записани са надценени и няма да бъдат изпълнени.

Ние считаме, че голяма част от тях са надценени. Като приходите от продажба на нематериални активи – например правото на строеж. Години наред планираното не е изпълнявано. Миналата година не са изпълнени, за тази година също смятаме, че няма да бъдат. Защото строителството тази година ще бъде особено деликатно, поради поскъпването на строителни материали, на енергия, на горива и т. н. А правото на строеж е свързано именно със строителството. В същото време строителните фирми, разбираемо, са много предпазливи. Сега отново се предвиждат по-високи даже от 2021 г. параметри. И на база на какво се повишават те – не е ясно.

Друг сериозен приходоизточник е свързан с данъка върху превозните средства, който не е изпълнен за предходната година, а за 2022 г. се завишава. Други, които не се изпълняват са свързани с управлението на собствеността. Завишават се твърде много таксите за административни услуги, което рефлектира върху всеки един гражданин. Изобщо голяма част от заложените приходи в Бюджета за 2022 г., според нас няма да бъдат изпълнени, дори в обемите си от 2021 г.

Разбира се, има и някои, които ще бъдат изпълнени. Като такса битови отпадъци, например. А и поради увеличения им размер те са повече. Обикновено там имаме добра събираемост – 80%, а сега с повишения промил в местната хазна ще постъпят повече средства.

Поради разширения обхват на „ Синята зона“ се очакват и повече постъпления. Приходи от концесии въобще не се планират. Туристическият данък е същият, както миналата година, макар и той да не се изпълнява. Приходите, свързани с управлението на собствеността също са подценени. Няма ясна визия какво ще се прави с някои обекти от общинската собственост. Онова, което се коментира и което очакваме общинската администрация да предложи, е повишаване на някои такси в Наредбата за местните данъци и такси. Примерно за наема на земеделска земя, за първоначалните оценки на някои от обектите и т.н., което приемаме за нормално. Това е един от приходоизточниците, който е подценен, според нас.

По отношение на разходите не коментираме държавно-делегираните, тъй като те са разпределени. Изравнителната субсидия и това, което се дава за зимното почистване, е повече от миналата година, но тези средства са целеви. По отношение на местните дейности много от посоченото в инвестиционната програма е спорно. Например от Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ искат да бъде купена видеоуредба, която сканира номерата на колите, както и да изгради някаква система, която не е ясно за какво ще служи, в общ размер от 60 000 лева. Плюс закупуването на един нов автомобил , сумата, която е заделена не обоснована. Освен това за РЕМО „Етъра“ има предвидени едни средства, които не са добре защитени. Те са свързани с видеонаблюдение, с озвучителна уредба и т.н. Предвидени са и голям брой компютърни конфигурации. Недостатъчни са и парите за текущите ремонти.

Прави впечатление, че размерът на общинския дълг доста се увеличава, поради участие в някои проекти, които изискват и самофинансиране. Като големият проект, който предстои да се реализира, свързан с ремонта на Дома на културата. Той явно ще трябва да се преразглежда, тъй като това, което беше заложено, надали ще удовлетвори строителите. Въобще Бюджетът за 2022 г. няма цялостна концепция и визия. Вероятно това е и по-трудно, тъй като ситуацията в днешно време е много динамична. Но неща, които години наред, ние сме критикували, са отразени по същия начин и в тазгодишния бюджет.

Пак казвам – вероятно размерът на приходите ще бъде по-голям, но това се дължи на държавно делегираните дейности, на събраните от населението такса битови отпадъци и другите, които е планира да се увеличат. Балансът между услугите, които се предоставят на населението и тяхното качество обаче все повече се губи. Разбира се, има и много други неща като някои от преходните обекти – примерно новият гробищен парк, средствата предвидени за справяне с КОВИД – кризата от миналата година са заложени в инвестиционната програма.

Прави впечатление и размерът на средствата, свързани с инвестициите в инфраструктурата на население места – те са в същия размер като миналата година, което е твърде малко, с оглед на нуждите им. А трябва да се отчита и фактът, че все повече хора от града се насочват да живеят по селата, трайно се заселват там и в крайградските райони.

В Програмата за развитието на туризма например е казано, че ръстът на селския туризъм е по-висок.

В програма „Култура“ на Общината са заложени и дейности, които са свързани със селата. Това означава, че в тази посока трябва да се търси по-голямо финансиране за развитие на инфраструктурата .

Така че, групата общински съветници на БСП, няма да подкрепи този Бюджет. Ясно е, че той е твърде нестабилен и ще бъде променян няколко пъти през годината. Но това, което сме казвали през годините, ще продължим да го твърдим. А именно подценени приходи от собственост, недостатъчно обосновани разходи, механичен подход към изработването на бюджета.

Примерно лично аз не виждам един много силен елемент на симбиоза между граждани и Община за извършване на малки благоустройствени дейности чрез публично-частно партньорства. В тази посока средствата винаги са били малко, но сега съвсем ги няма. А това е начин да се реализират дейности без да се дават много пари – с труда на гражданите и с материали на Общината или по друг начин.

Ние сме давали предложения, които без да ощетяват общинския бюджет, стимулират определени дейности. Като например Културният чек, чрез който завършващите учебната година ученици да посещават безплатно прояви на габровските културни институти.

Има и много други въпроси, които възникват от предложения за обсъждане бюджет. Ние сме поискали информация за тях, ще видим какво ще ни бъде отговорено. Но рекордният бюджет за тази година надали ще доведе до повишавана стандарта на живот на габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Кола се озова на мантинелата на изхода на Габрово (снимки + видео)

Published

on

Лек автомобил „Пежо“ самокатастрофира на изхода на Габрово в посока Велико Търново. Пътният инцидент е станал на прав участък днес, 24 май, около 15.00 часа, в района на изоставената бензиностанция, научи „Габрово Нюз“.

Френският автомобил се озовал върху самата мантинела, отсичайки по пътя си няколко стоманени колчета на крайпътното съоръжение. Той се е движил от кръговото кръстовище пред „СТС“-а в посока към Велико Търново.

Лекият автомобил е бил управляван от младо момиче, а заедно с нея в превозното средство е имало и момче. За щастие и двамата са невредими и не са пострадали при катастрофата.

По сведения на „Габрово Нюз“ девойката, която не е имала особено голям стаж зад волана, е шофирала плътно в дясно на пътното платно, като по неизвестни засега причини е навлязла в банкета, след което се качила върху мантинелата.

Колата е преминала близо 50-на метра по съоръжението, което в едната си част е силно повредено и деформирано, след което е спряла.

На мястото на катастрофата се отзова екип на пътна полиция, който взе отношение по настъпилия инцидент, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети местопроизшествието минути след настъпването му.

По непотвърдена информация пробата за алкохол е отрицателна. Настъпилите материални щети по катастрофиралия автомобил са значителни.

Пътнотранспортното произшествие е посетено и обслужено по административен път от екип на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Новини

Областният управител: 24 май е най-българският и най – светлият ден!

Published

on

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, НАУКАТА, ИЗКУСТВАТА,
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ, УЧЕНИЦИ,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ГАБРОВО,

Чест е за мен да Ви поздравя с празника на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! Най – българският и най – светлият ден, в който празнуваме буквите и техните създатели, силата на словото и претворяването му в различните изкуства. Връщаме се към това истинско богатство, което ни учи, помага ни да общуваме, да изразяваме своите мисли, чувства, мечти и да формулираме цели и начини за тяхното реализиране.

Празнуваме красотата на българския език, почитаме училищните реликви и символи, показваме високи достижения в науката, изкуствата, културата и всичко в един ден – 24 май. Богата е палитрата от дейци на културата, просветата и изкуствата от област Габрово, на които днес също трябва да кажем „благодаря“. Благословени сме с предците ни, от които се учим, от всички онези, вдъхнали живот и дръзнали да бъдат първи – музиканти, писатели, поети, художници, учители. В днешния ден нека отправим поглед към хората на духа. Защото духът ни крепи и ни дава сили, това ни обединява, това е езикът, на който всички народи „говорят“ и ни води „по мирни и светли пътеки“. Днес, често ще си припомняме „че и ний сме дали нещо на света“, но това още повече ни задължава да ценим високо културата, просветата и науката, извисен дух и жажда за знания. Да пазим буквите – най – красиви сред останалите. Словото – така могъщо и отварящо хоризонти. Книгата – „Издигай я! Приятел й бъди!“

Пожелавам Ви здраве и светли бъднини!Честит 24 май!

РАЛИЦА МАНОЛОВА
Областен управител на област Габрово

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица