Свържи се с нас

Новини

Николай Григоров: Бюджет 2022 на Габрово ще бъде актуализиран многократно!

Published

on

Николай Григоров, председател на групата общински съветници на Местна коалиция „БСП За България, АБВ“: „Бюджет 2022 на Община Габрово ще бъде актуализиран многократно“
Статия на Стефка Бурмова

За пръв път приемаме Бюджета на Община Габрово толкова късно – след като три месеца от годината вече минаха, заяви общинският съветник и председател на групата общински съветници от Местна коалиция „БСП За България, АБВ“ Николай Григоров. Бюджетът на Общината е в размер на 75 938 хил. лева, като приходите са над 5 552 032 лв. повече от миналогодишните. Два са елементите, благодарение на които се покачва бюджетът.

Първият е свързан с увеличаване размера на държавно делегираните дейности с 3 831 985 лв., които представляват около 54 % от общия размер. Вторият са местните данъци и такси, които, особено в частта за битови отпадъци, бяха повишени значително. А това покачва относителния размер на местните приходи, като част от тях отиват за делегираните държавни дейности. Ние не си правим илюзии и сме убедени, че Бюджет 2022 г. ще бъде актуализиран многократно – не само поради нестабилната ситуация в България и Европа, породена най-вече от войната в Украйна. Както и поради факта, че някои от приходите, които са записани са надценени и няма да бъдат изпълнени.

Ние считаме, че голяма част от тях са надценени. Като приходите от продажба на нематериални активи – например правото на строеж. Години наред планираното не е изпълнявано. Миналата година не са изпълнени, за тази година също смятаме, че няма да бъдат. Защото строителството тази година ще бъде особено деликатно, поради поскъпването на строителни материали, на енергия, на горива и т. н. А правото на строеж е свързано именно със строителството. В същото време строителните фирми, разбираемо, са много предпазливи. Сега отново се предвиждат по-високи даже от 2021 г. параметри. И на база на какво се повишават те – не е ясно.

Друг сериозен приходоизточник е свързан с данъка върху превозните средства, който не е изпълнен за предходната година, а за 2022 г. се завишава. Други, които не се изпълняват са свързани с управлението на собствеността. Завишават се твърде много таксите за административни услуги, което рефлектира върху всеки един гражданин. Изобщо голяма част от заложените приходи в Бюджета за 2022 г., според нас няма да бъдат изпълнени, дори в обемите си от 2021 г.

Разбира се, има и някои, които ще бъдат изпълнени. Като такса битови отпадъци, например. А и поради увеличения им размер те са повече. Обикновено там имаме добра събираемост – 80%, а сега с повишения промил в местната хазна ще постъпят повече средства.

Поради разширения обхват на „ Синята зона“ се очакват и повече постъпления. Приходи от концесии въобще не се планират. Туристическият данък е същият, както миналата година, макар и той да не се изпълнява. Приходите, свързани с управлението на собствеността също са подценени. Няма ясна визия какво ще се прави с някои обекти от общинската собственост. Онова, което се коментира и което очакваме общинската администрация да предложи, е повишаване на някои такси в Наредбата за местните данъци и такси. Примерно за наема на земеделска земя, за първоначалните оценки на някои от обектите и т.н., което приемаме за нормално. Това е един от приходоизточниците, който е подценен, според нас.

По отношение на разходите не коментираме държавно-делегираните, тъй като те са разпределени. Изравнителната субсидия и това, което се дава за зимното почистване, е повече от миналата година, но тези средства са целеви. По отношение на местните дейности много от посоченото в инвестиционната програма е спорно. Например от Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ искат да бъде купена видеоуредба, която сканира номерата на колите, както и да изгради някаква система, която не е ясно за какво ще служи, в общ размер от 60 000 лева. Плюс закупуването на един нов автомобил , сумата, която е заделена не обоснована. Освен това за РЕМО „Етъра“ има предвидени едни средства, които не са добре защитени. Те са свързани с видеонаблюдение, с озвучителна уредба и т.н. Предвидени са и голям брой компютърни конфигурации. Недостатъчни са и парите за текущите ремонти.

Прави впечатление, че размерът на общинския дълг доста се увеличава, поради участие в някои проекти, които изискват и самофинансиране. Като големият проект, който предстои да се реализира, свързан с ремонта на Дома на културата. Той явно ще трябва да се преразглежда, тъй като това, което беше заложено, надали ще удовлетвори строителите. Въобще Бюджетът за 2022 г. няма цялостна концепция и визия. Вероятно това е и по-трудно, тъй като ситуацията в днешно време е много динамична. Но неща, които години наред, ние сме критикували, са отразени по същия начин и в тазгодишния бюджет.

Пак казвам – вероятно размерът на приходите ще бъде по-голям, но това се дължи на държавно делегираните дейности, на събраните от населението такса битови отпадъци и другите, които е планира да се увеличат. Балансът между услугите, които се предоставят на населението и тяхното качество обаче все повече се губи. Разбира се, има и много други неща като някои от преходните обекти – примерно новият гробищен парк, средствата предвидени за справяне с КОВИД – кризата от миналата година са заложени в инвестиционната програма.

Прави впечатление и размерът на средствата, свързани с инвестициите в инфраструктурата на население места – те са в същия размер като миналата година, което е твърде малко, с оглед на нуждите им. А трябва да се отчита и фактът, че все повече хора от града се насочват да живеят по селата, трайно се заселват там и в крайградските райони.

В Програмата за развитието на туризма например е казано, че ръстът на селския туризъм е по-висок.

В програма „Култура“ на Общината са заложени и дейности, които са свързани със селата. Това означава, че в тази посока трябва да се търси по-голямо финансиране за развитие на инфраструктурата .

Така че, групата общински съветници на БСП, няма да подкрепи този Бюджет. Ясно е, че той е твърде нестабилен и ще бъде променян няколко пъти през годината. Но това, което сме казвали през годините, ще продължим да го твърдим. А именно подценени приходи от собственост, недостатъчно обосновани разходи, механичен подход към изработването на бюджета.

Примерно лично аз не виждам един много силен елемент на симбиоза между граждани и Община за извършване на малки благоустройствени дейности чрез публично-частно партньорства. В тази посока средствата винаги са били малко, но сега съвсем ги няма. А това е начин да се реализират дейности без да се дават много пари – с труда на гражданите и с материали на Общината или по друг начин.

Ние сме давали предложения, които без да ощетяват общинския бюджет, стимулират определени дейности. Като например Културният чек, чрез който завършващите учебната година ученици да посещават безплатно прояви на габровските културни институти.

Има и много други въпроси, които възникват от предложения за обсъждане бюджет. Ние сме поискали информация за тях, ще видим какво ще ни бъде отговорено. Но рекордният бюджет за тази година надали ще доведе до повишавана стандарта на живот на габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Какви са предимствата и недостатъците на Ауди втора ръка?

Published

on

Добра идея е да помислите за проблемите, пред които е изправена марката Audi, ако карате или обмисляте да закупите техен автомобил. Дори най- реномираните и известни производители като тях имат недостатъци, които засягат клиентите им.

Дори най-достъпният нов модел на Audi може да е извън ценовия диапазон на много хора. За щастие, рентабилен начин да се насладите на тази разкошна марка е да закупете употребяван автомобил. За да ви помогнем да направите информиран избор, преди да закупите следващото си превозно средство, събрахме обобщителна информация относно най-типичните проблеми на Audi.

Предимства при закупуване на употребявано Audi.
Audi е първокласен производител на автомобили, който дава приоритет на технологичните и естетически иновации, както и на устойчивостта. Те се съсредоточават много върху постоянното развитие и разширяване на границите на технологиите.
• Достъпни и широкоразпространени части. При техните модели се срещат многократно едни и същи проблеми, за това е добре да бъдете информирани за тях. Това обаче не трябва да ви отказва от марката, защото може да намерите всички необходими части за ремонт на Audi лесно в онлайн.
• Намалена амортизация. Превозните средства са активи, които губят стойност с течение на времето по природа. Независимо дали купувате нов луксозен или не толкова луксозен автомобил, можете да очаквате, че ще понесе значителна загуба на стойност веднага щом напуснете автокъщата. Това може да бъде от няколкостотин до няколко хиляди лева, в зависимост от редица различни обстоятелства. Статистиките показват, че търсенето на автомобили Audi, било то нови или употребявани нараства с времето, така че то може да бъде разумна инвестиция.
• Наслаждавате се на лукс за по-малко пари. Ако обмисляте закупуването на употребяван автомобил Audi или се разкъсвате между това и инвестирането в чисто нов такъв, интериорът и дизайнът със сигурност са нещо, което отличава марката. Направена е от фини, но и издръжливи материали, като дървена облицовка, ергономични елементи, кожа или плюш. Дори и след години употреба, автомобилът Audi може да запази луксозния си вид с правилната поддръжка. Освен това те имат по-високо качество, както и фино настроени двигатели, които са проектирани да доставят изключителна мощност и да имат по-дълъг живот. Ще имате възможност да се наслаждавате на премиум класа, докато се вмъквате в по-тесен бюджет.

Недостатъците при закупуване на употребяван автомобил Audi.
Сред най-честите дефекти в моделите на Audi са електрически неизправности, проблем с горивните помпи за високо налягане и със спирачките, прекъсвания на запалването на двигателя и течове на масло. Въпреки че през последните години беше постигнат напредък в производството и дизайна им, нищо не е безупречно. В резултат на това непрекъснато се правят промени, но грешките са неизбежни. Ето някои от най-типичните проблеми, които може да очаквате при автомобилите Audi.
• Допълнителна поддръжка Естествено, употребявано Audi ще има повече навъртяни километри и следи от износване. Това означава, че вероятно ще изисква основни ремонти по-рано от нова кола. Ако обаче се спазват основни етапи на обслужване, насоки за правилна грижа и поддръжка, употребяван автомобил понякога може да се окаже по-надежден от нов.
• Почти без гаранция Това зависи от къде точно ще го закупите и на колко години е превозното средство, което изберете. Рядко можете да получите прехвърляне на гаранция на употребявана кола, продадена от частно лице, но можете да получите такова за някои използвани автомобили, закупени от представителство на Audi.
• Стар модел Употребявано Audi от 2004 г. няма да има същата технология като последен модел от 2022 година, въпреки факта, че луксозни превозни средства като Audi съдържат най-съвременни технологии за годината, в която са произведени. Един изпитан от времето автомобил обаче в много случаи може да ви донесе повече сигурност.

От ключова важност е да споменем, че Audi постоянно се нарежда сред петте най-добри производители на издръжливи коли и това не е случайно. Този факт до голяма степен обяснява предаността на клиентите на Audi към марката. Можете да оцените надеждността на автомобилния производител, наблюдавайки доволните им клиенти. В продължение на много години продуктите на Audi изумяват своите потребители със своята привлекателност, сигурност и стабилност. Те остават сред най-добрите немски автомобили и непременно са перфектният избор, що се отнася до закупуване на употребяван автомобил!

Зареди още

Новини

Габровец се нуждае от помощ, за да живее!

Published

on

Много от вас го познават Даниел Петров – Пешев – за тези които не знаят той от декември е с цироза на черния дроб и положението е много, много сериозно. Одобрен е за трансплантация, но не може да бъде направена, защото белите кръвни телца изяждат червените и не може да бъде опериран, тъй като кръвта му няма да се съсири.

В момента всеки ден му се преливат по 2 специални банки, които струват 270 лева на ден или 8 хиляди лв на месец.

Пешев е теглил кредит, но той свършва, затова се обръща към всеки, който може да се включи с колкото може, за да бъде спасен.

След месец има контролен преглед и надеждите са да се подобри с банките, за да може да се стигне до операция или да се подобри от тях и да няма нужда от такава.

Прилагаме неговата банкова сметка и пейпал и снимката на лекарството, което му се прелива.

Пешев е от хората, които като научиш, че е в това положение, не можеш да повярваш как точно на такъв добър човек може да се случи.

Той се притеснява да иска пари, но лекарството му трябва за да живее.

Затова всеки, който има възможност и иска да помогне може да го направи като дари на: *Преводи към банка за:
Daniel Petrov
IBAN: BG45UNCR70001520485027
*Превод с Paypal: dannipetrov@gmail.com

Зареди още

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица