Свържи се с нас

Новини

Трявна отбеляза 149 години от гибелта на Левски (снимки)

Published

on

Днес, на 18 февруари, 149 години по-късно, Трявна се преклони за сетен път пред делото и паметта на един от най-великите и ярки бойци за извоюването на Свободата на България – Васил Иванов Кунчев.

По традиция паметната годишнина започна с панихида за Левски, която бе отслужена от отец Николай, отец Георги и отец Петър в църквата “Св. Георги” в Трявна. Именно тук, при някои от идванията си във възрожденския град, йеродякон Игнатий е пял и така се е свързал завинаги с Трявна.

По време на панихидата кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство Юлия Нинова, общински служители и представители на Регионален клуб “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция” запалиха свещички в памет на Левски и отдадоха почит на неговото значимо и велико дело.

“Васил Левски е един от мъжете, които показаха на всички нас българите, че ако вътре в себе си имаме вяра и вярваме в това, което правим, ние ще успеем в нашите дела! За всички нас, които сме му наследници остава да се поучим от едно много важно негово виждане за нас! Той казва “Народе,..!” и това е може би една забележка към нас, които трябва да спрем да мислим само за себе си, а да мислим общо за себе си като народ! Левски го е знаел и затова го е казал! Поклон пред паметта му!”, сподели в края на панихидата отец Георги, след което раздаде питка и парастас на всички присъстващи.

Местното ръководство и представителите на Националното дружество “Традиция” в Трявна извървяха пътя от църквата до Попангеловата къща, където всяка година граждани и гости на града се прекланят пред барелефа на Апостола. Век и половина по-рано, при посещенията си в Трявна, Васил Левски е намирал подслон и убежище при стопанина на къщата – Поп Ангел.

Точно в 12:00 ч. Силвия Кръстева и инж. Стефан Петров поднесоха цветя и преклониха глави пред лика на Левски.

Своята почит към делото и приноса на Апостола за Освобождението на България отдадоха още служители на общинска администрация, екипът на СМЗРИ – Трявна, малчуганите от ДГ “Светлина” – Трявна, общински служители, граждани и гости на града.

Тазгодишната програма завърши с почетен салют от членове на Регионален клон “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Крими

Съдът отказа да предаде на властите в Италия мъж от Шумата

Published

on

С решение от 28 февруари т.г., тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена по отношение на български гражданин, живущ в севлиевското село Шумата.

Видно от приложените по делото доказателства заповедта е издадена на 13 декември 2023 г. от прокуратурата при съда във Вало дела Лукания, Италия. Със същата се иска предаване на българския гражданин, с инициали Т.К., на италианските съдебни власти за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, наложено му със задочно постановена присъда, за извършено на територията на искащата държава престъпление (нарушаване на определена мярка за защита).

С оглед доказателствата по делото съдебният състав прие, че са налице основанията по чл. 40 ал. 2 т. 1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) изпълнението на издадената от италианските власти ЕЗА да бъде отказано.

Съдът констатира, че в нея не се съдържа информация за спазване на условията по чл. 40, ал. 2, т. 1-4 от ЗЕЕЗА (чл. 4а, § 1, б. „а-г“ от Рамково решение 2002/584 ПВР на Съвета), считайки, че отразеното в Заповедта относно личното призоваване на лицето или уведомяването му по друг начин за определената дата и място на съдебния процес, довел до издаване на задочната присъда, не покрива стандарта на Рамковото решение и ЗЕЕЗА.

Решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок. Предвид обявеното решение, с което се отказва изпълнението на Европейската заповед за арест, съдът отмени взетата по-рано по отношение на Т.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица