Свържи се с нас

Новини

Цветя и ученически беседи за патронния празник на ОУ „Васил Левски“ – Плачковци

Published

on

Днес Основно училище “Васил Левски” в Плачковци отбелязва своя патронен празник! Училищното настоятелство и възпитаниците на учебното заведение бяха официално уважени от кмет на Община Трявна Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров и кмета на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов. Поради отсъствие на директора на ОУ “Васил Левски” г-жа Ценка Гьонкова, местното ръководство поднесе цветя на преподавателите и ги поздрави по случай патронния им празник!

“Пожелавам на директора на ОУ “Васил Левски” и на целия училищен колектив, както и на всички Ваши ученици да бъдете здрави, все така смело и уверено да вървите по стъпките на Вашия патрон Васил Левски и да продължавате да бъдете гордост за Община Трявна!” заяви кметът на Община Трявна, след което връчи букет с цветя и поднесе своя поздравителен адрес до директора на основното училище.

Председателят на Общински съвет – Трявна и кметът на Кметство Плачковци също пожелаха на училищното настоятелство и техните възпитаници да бъдат здрави, успешни и да не забравят, че имат моралното задължение да бъдат горди наследници на Апостола на Свободата, отдал живота си в името на Отечеството ни. Освен цветя, г-н Борисов връчи на преподавателите училищни пособия за децата, с които да продължават да развиват техните образователни и познавателни способности.

“Изключително сме трогнати от уважението на ръководството на Община Трявна! От името на г-жа Гьонкова, както и от името на целия колектив Ви благодарим за поздравите и пожеланията. Нека всички ние да бъдем здрави и да преодолеем по-бързо изпитанията от Covid-19, пред които сме изправени през последните две години!” заяви г-жа Даниела Белчева – преподавател в ОУ “Васил Левски” в Плачковци.

Облечен с лика на Левски, Димитър Сотиров от 3 клас изрецетира пред местното ръководство патриотично стихотворение, посветено на Апостола на Свободата, с което показа почитта си пред патрона на своето училище.

Кметът на Община Трявна, председателят на ОбС-Трявна и кметът на Кметство Плачковци посетиха петокласниците на основното училище и бяха приятно изненадани от завидните знания, които малчуганите показаха за живота на Левски в подготвена онлайн викторина. Гордо застанала пред местното ръководство, Микаела изчете написано от нея стихотворение за Васил Иванов Кунчев и представи подготвена презентация за неговото дело и отдаденост на България! По случай патронния си празник, децата на ОУ “Васил Левски” бяха подготвили още рисунки с лика на Апостола, които ще останат изложени по коридорите на учебното заведение в следващите дни.

„Уважаема г-жо Гьонкова,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици и родители,

Съдбата на училищата в малките селища, исторически погледнато, никога не е била лека. Но те винаги ярко са олицетворявали стремежа на местните хора да не изостават в духовните си стремления. Да бъдат в крак с времето, да осигурят на децата си добро бъдеще – колкото и трудно да е било това.

Затова и малките училища винаги са се справяли с големите предизвикателства. Създадени и поддържани от местните общности, те на свой ред са се превръщали в индикатор за жизнеспособността на селищата. За да се роди сентенцията: Има ли го училището, има го и селището.

ОУ “Васил Левски” е ярък пример за всичко, казано до тук. И ако има нещо вдъхновяващо в мрачно-подтисната атмосфера на идващи и отиващи си епидемични вълни, то е обстоятелството, че училището продължава живее истински. А не да имитира някаква деятелност.

Много радваща причина днес да си честитим училищния празник, да ви поздравя за добрите резултати и постижения и да благодаря на всички хора от Плачковци за подкрепата и загрижеността.

Пожелавам Ви да сте здрави и щастливи!

Честит празник!„, гласи поздравителният адрес, изпратен от кмета Силвия Кръстева по случай патронния празник на училището.

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица