Свържи се с нас

Новини

Повишава се броят на хоспитализираните в габровската болница

Published

on

„В момента положението в габровската болница не е толкова добро. Има 68 пациенти настанени на общи легла, има 7 деца в болница, с което капацитетът за неусложнени случаи за средно тежка и тежка форма в детско отделение е изчерпан. Двама са болните на интензивни легла. Тенденцията е към плавно повишаване на броя на хоспитализирани пациенти.“

Това каза директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов по време на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб, провело онлайн, на което беше обсъдено затягането на противоепидемичните мерки в борбата с разпространението на КОВИД-19 в региона.

„Възможностите за реанимационни грижи при нас са силно ограничени, поради невъзможността да се осигури квалифициран персонал. Автоматичното разкриване на допълнителни легла е обвързано на първо място с ресурс от лекари и медицински специалисти, с което за съжаление болницата в Габрово не разполага. Така че нашият капацитет от 6 интензивни легла, в общи линии, е максимумът, който можем да осигурим, за съжаление“, информира още д-р Михов.

Относно медикаментите и консумативите той посочи, че все още има проблем с доставката на нискомолекулярните такива, представляващи основен медикамент за лечение.

„Успяваме със заместители да осигурим подходящото лечение, което донякъде усложнява работата на медицинските специалисти, така че този проблем все още стои“, коментира още директорът на габровската болница.

По време на онлайн заседанието на Областния кризисен щаб от РЗИ – Габрово информираха, че предстои да бъдат закупени бързи антигенни тестове и има забавяне в доставката им, заради китайската Нова година, но увериха, че проблемът ще бъде решен.

По думите им бързите тестове не са толкова лесно достъпни на пазара, а цените им се повишават. Доставките им се бавят.

„При нас проблем започна да се явява заболяването на медицински персонал. Има доста сестри, санитари, лекари, които са с положителни проби, част от тях са ваксинирани и боледуват изключително леко. Няма хоспитализиран сред тях, но заразността на новия вариант най-вероятно ще засегне голяма част от медицинския персонал, което ще лимитира възможностите за помощ на болницата“, добави още д-р Михов.

Всички мерки, които ще бъдат предприети ще бъдат насочени в посока да се избегне пиково заразяване на пациенти в обществото и голям брой хора, на които да може да се наложи да постъпят в болницата за кратък период от време.

„Ако се разболеят още колеги от болницата и дадат положителни проби, това, естествено ще ограничи възможността ни да приемаме допълнително пациенти“, каза още в заключение директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица