Свържи се с нас

Новини

Повишава се броят на хоспитализираните в габровската болница

Published

on

„В момента положението в габровската болница не е толкова добро. Има 68 пациенти настанени на общи легла, има 7 деца в болница, с което капацитетът за неусложнени случаи за средно тежка и тежка форма в детско отделение е изчерпан. Двама са болните на интензивни легла. Тенденцията е към плавно повишаване на броя на хоспитализирани пациенти.“

Това каза директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов по време на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб, провело онлайн, на което беше обсъдено затягането на противоепидемичните мерки в борбата с разпространението на КОВИД-19 в региона.

„Възможностите за реанимационни грижи при нас са силно ограничени, поради невъзможността да се осигури квалифициран персонал. Автоматичното разкриване на допълнителни легла е обвързано на първо място с ресурс от лекари и медицински специалисти, с което за съжаление болницата в Габрово не разполага. Така че нашият капацитет от 6 интензивни легла, в общи линии, е максимумът, който можем да осигурим, за съжаление“, информира още д-р Михов.

Относно медикаментите и консумативите той посочи, че все още има проблем с доставката на нискомолекулярните такива, представляващи основен медикамент за лечение.

„Успяваме със заместители да осигурим подходящото лечение, което донякъде усложнява работата на медицинските специалисти, така че този проблем все още стои“, коментира още директорът на габровската болница.

По време на онлайн заседанието на Областния кризисен щаб от РЗИ – Габрово информираха, че предстои да бъдат закупени бързи антигенни тестове и има забавяне в доставката им, заради китайската Нова година, но увериха, че проблемът ще бъде решен.

По думите им бързите тестове не са толкова лесно достъпни на пазара, а цените им се повишават. Доставките им се бавят.

„При нас проблем започна да се явява заболяването на медицински персонал. Има доста сестри, санитари, лекари, които са с положителни проби, част от тях са ваксинирани и боледуват изключително леко. Няма хоспитализиран сред тях, но заразността на новия вариант най-вероятно ще засегне голяма част от медицинския персонал, което ще лимитира възможностите за помощ на болницата“, добави още д-р Михов.

Всички мерки, които ще бъдат предприети ще бъдат насочени в посока да се избегне пиково заразяване на пациенти в обществото и голям брой хора, на които да може да се наложи да постъпят в болницата за кратък период от време.

„Ако се разболеят още колеги от болницата и дадат положителни проби, това, естествено ще ограничи възможността ни да приемаме допълнително пациенти“, каза още в заключение директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица