Свържи се с нас

Новини

Повишава се броят на хоспитализираните в габровската болница

Published

on

„В момента положението в габровската болница не е толкова добро. Има 68 пациенти настанени на общи легла, има 7 деца в болница, с което капацитетът за неусложнени случаи за средно тежка и тежка форма в детско отделение е изчерпан. Двама са болните на интензивни легла. Тенденцията е към плавно повишаване на броя на хоспитализирани пациенти.“

Това каза директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов по време на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб, провело онлайн, на което беше обсъдено затягането на противоепидемичните мерки в борбата с разпространението на КОВИД-19 в региона.

„Възможностите за реанимационни грижи при нас са силно ограничени, поради невъзможността да се осигури квалифициран персонал. Автоматичното разкриване на допълнителни легла е обвързано на първо място с ресурс от лекари и медицински специалисти, с което за съжаление болницата в Габрово не разполага. Така че нашият капацитет от 6 интензивни легла, в общи линии, е максимумът, който можем да осигурим, за съжаление“, информира още д-р Михов.

Относно медикаментите и консумативите той посочи, че все още има проблем с доставката на нискомолекулярните такива, представляващи основен медикамент за лечение.

„Успяваме със заместители да осигурим подходящото лечение, което донякъде усложнява работата на медицинските специалисти, така че този проблем все още стои“, коментира още директорът на габровската болница.

По време на онлайн заседанието на Областния кризисен щаб от РЗИ – Габрово информираха, че предстои да бъдат закупени бързи антигенни тестове и има забавяне в доставката им, заради китайската Нова година, но увериха, че проблемът ще бъде решен.

По думите им бързите тестове не са толкова лесно достъпни на пазара, а цените им се повишават. Доставките им се бавят.

„При нас проблем започна да се явява заболяването на медицински персонал. Има доста сестри, санитари, лекари, които са с положителни проби, част от тях са ваксинирани и боледуват изключително леко. Няма хоспитализиран сред тях, но заразността на новия вариант най-вероятно ще засегне голяма част от медицинския персонал, което ще лимитира възможностите за помощ на болницата“, добави още д-р Михов.

Всички мерки, които ще бъдат предприети ще бъдат насочени в посока да се избегне пиково заразяване на пациенти в обществото и голям брой хора, на които да може да се наложи да постъпят в болницата за кратък период от време.

„Ако се разболеят още колеги от болницата и дадат положителни проби, това, естествено ще ограничи възможността ни да приемаме допълнително пациенти“, каза още в заключение директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица