Свържи се с нас

Новини

Пътят Габрово – Велико Търново може да се превърне в новата „отсечка на смъртта“

Published

on

Двулентовият път между Габрово и Велико Търново може да се превърне в новата „отсечка на смъртта“ у нас, ако тежкотоварният трафик, пътуващ по направлението от Русе към Свиленград, се прехвърли през тунела под Шипка.

Тези опасения изказа министърът на Регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на работна среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, Института по пътища и мостове, и „Автомагистрали“ ЕАД.

По думите на министър Караджов, ако АМ „Русе – Велико Търново“ бъде завършена, поради икономически причини тежкотоварният трафик вероятно ще предпочете по-късия маршрут, а именно през Прохода на Републиката, отколкото да използва тунела под Шипка.

„Но да вкараме магистрала в двулентов път с тежкотоварен трафик, се опасявам че сегашната ситуация на отсечката Бяла – Русе ще я повторим в частта Велико Търново – Габрово и оттам прохода Шипка“, заяви министър Караджов.

Той информира, че е възложен одит на безопасността на движение на въведения в експлоатация обходен път на Габрово.

Според експертите от АПИ по изградения вече обход преминават между 2 000 – 2 500 МПС-та за 24 часа, а платното за движение с две ленти, с габарит 10.5 м, е пригодено и може да поеме тежкотоварен трафик. По съществуващия проект трябва да бъде изградена 4-километрова пътна отсечка, с 5 по-малки тунела, преди да се пристъпи към фактическото изграждане на тунела под Стара планина.

Представителите на АПИ са на мнение, че дори интензитетът на тежкотоварния трафик да се увеличи, обходният път на Габрово и съществуващия проект за тунел под Шипка могат да бъдат използвани.

Министър Караджов допусна, че възможна пречка за реализация на проекта е и извършването на втора процедура по оценка на въздействие на околната среда и водите, която Министерството на околната среда и водите ще възложи, тъй като обектът минава през защитена местност.

За тунела под Шипка има разширен идеен проект от 2016 г. Обявена е процедура за разработване на технически проект и строителство на участъка, за която е избран изпълнител, но не е подписан договор. Трябва да бъде изготвен технически проект, за които има приключила процедура.

„Трябва да вървим към решение на онова, което е започнато. Работата по проекта за реализиране на тунела под Шипка не е спирала. Не разполагаме с „магическа пръчка“ и ще отнеме около четири години и половина, в които при получаване на положителна екологична процедура дейностите по обекта ще бъдат завършени“, каза още вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Проектите за строителство на АМ „Русе – Велико Търново“, заедно с тунела под Шипка и АМ „Струма“ с Кресненското дефиле, са предложени за общо финансиране по програмата „Транспортна свързаност 2021 – 2027“, на обща стойност около 3 милиарда лева. Сумата, около 650 милиона евро, ще бъде търсената от ЕС като финансова помощ, от които 100 милиона евро трябва да бъдат насочени за рехабилитация на второкласната и третокласната пътна мрежа на страната, а останалото липсващо финансиране, в размер на 1,9 милиарда лева, трябва да бъдат осигурени от държавата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово този уикенд

Published

on

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово в края на тази седмица, съобщиха от местната общинска администрация. Спортистите ще демонстрират нивото си в Националния шампионат по лека атлетика за момчета и момичета до 14 години и традиционния турнир в памет на Никола Вълчанов.

Двете прояви ще се състоят на обновената по проект на Министерството на младежта и спорта писта по лека атлетика на стадион „Христо Ботев“, информират от Общински спортни имоти.

С личното съдействие на президента на Европейската атлетическа асоциация и БФЛА Добромир Карамаринов, същата беше оборудвана с необходимите съоръжения и това дава възможност на града ни за пръв път в историята приеме Национален шампионат. 

Той е за най-малката възрастова група – състезатели до 14 години. Те ще се борят за отличията в петобой. Дисциплините, които включва той, са 60 метра спринт и 60 метра с препятствия, скок височина или скок дължина, бягане на 800/600 метра или тласкане на гюле. 197 момичета и 88 момчета от над 50 клуба в страната са заявили участие в първенството.

Габрово ще бъде представен от състезатели на АК „Орловец 93“. При момичетата ще се участват Илина Бончева и Александра Антова, а при момчетата – Християн Христов, Кристиян Кънев и Никола Голаков.

Първенството започва в събота в 08:00 часа сутринта. В първия състезателен ден изпитанията са до 19:00 часа. В неделя от 09:00 до 14:00 часа ще се проведат останалите стартове. Първенството ще завърши с бяганията на 600 и 800 метра.

С това обаче лекоатлетическият уикенд в Габрово не приключва. Напротив, в неделния следобед ще започне още по-интересната част с XV-то издание на турнира за юноши, девойки, мъже и жени „Никола Вълчанов“.

За пръв път надпреварата, организирана от местния клуб „Тот атлет“, Община Габрово и БФЛА, ще се проведе на новоизградената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“.

Всички предходни издания на турнира се състояха върху шамотната настилка на стадион „Априлов“. Това е и причината за сериозния интерес към предстоящото издание на проявата. Рекордните 217 състезатели в различните възрасти са подали заявки за надпреварата.

Рекорден е и броят на клубовете – 45. Най-много състезатели са заявили СКЛА „Михаил Желев“ (Сливен), СК „Атлетик“ (София) и КЛАСА (София). За първи път турнирът ще бъде и с международно участие. В Габрово ще пристигнат 26 атлети от Украйна. Всичко това вероятно ще превърне „Никола Вълчанов“ в един от най-силните турнири у нас за сезона.

Дисциплините в състезанието са 100, 200, 400, 800 метра, 400 метра с препятствия, скок дължина, троен скок, тласкане на гюле, мятане на диск и хвърляне на копие.

Наградният фонд на турнира е в размер на 6 750 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица