Свържи се с нас

Новини

Пътната маркировка между Габрово и Трявна ще бъде обновена

Published

on

“Републиканският път III-552, който основно свързва Трявна и Габрово, е несъмнено важна връзка между населените места, която в момента поради зимния сезон е спряна за изпълнение, но ще бъде довършена!”

Това заяви Даниел Величков – директор на Дирекция “Поддържане на пътната инфраструктура” към АПИ по време на проведената, днес, работна среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, ръководствата на Агенция “Пътна инфраструктура”, на Института за пътища и мостове и на държавната фирма “Автомагистрали”.

По време на заседанието, което бе излъчвано на живо в официалната страница на министър Караджов във фейсбук, бе коментирано развитието на стратегическите инфраструктурни обекти, новата програма за ремонт на пътищата за 2022 г. и бе изготвена реалистична оценка на готовността за работа по инженерните съоръжения, независимо дали има осигурено финансиране за тях или не.

За всяка една област бе представена подробна информация за състоянието на републиканската пътна мрежа, основните и текущи ремонти, които се извършват в момента по нея и такива, които предстоят в бъдещ план.

От получената при него информация, стана ясно, че едни от проблемите, свързани със състоянието на републиканската пътна мрежа в областта, са образувани пукнатини и износена маркировка. Уверението, че последната ще бъде положена при добри метеорологични условия идва и след потвърждението, което кметът на община Трявна Силвия Кръстева получи от директора на Областно пътно управление-Габрово – инж. Деян Георгиев.

В личен разговор от ОПУ подчертават, че вече е осигурен финансов ресурс за полагането на необходимата хоризонтална маркировка на пътя и дейностите ще бъдат извършени при подходящи метеорологични условия.

Припомняме, че Община Трявна многократно е сигнализирала във времето компетентните институции за спешната нужда от полагане на нова пътна маркировка между Трявна и Габрово и за осигуряване безопасността на движение на всички участници по този участък, тъй като липсата ѝ е предпоставка за тежки пътнотранспортни произшествия.

В края на октомври миналата година от АПИ информираха местната власт, че ремонтът по трасето ще започне след осигуряване на необходимия финансов ресурс и при подходящи метеорологични условия.

На база същия сигнал, изпратен от Община Трявна, в началото на тази седмица Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” препоръчаха на Агенция “Пътна инфраструктура” проверка на място и предприемане на необходимите действия за осигуряване доброто и безопасно състояние на републиканския път, свързващ Трявна и Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица