Свържи се с нас

Новини

Валерия Гърневска е „Спортист на годината“ в Трявна

Published

on

Младата тенисистка Валерия Гърневска, която се състезава за Тенис клуб “Българов” – Трявна е “Спортист на годината 2021” на Община Трявна! Бъдещата звезда, която за първи път печели подобно престижно отличие, беше наградена от кмета на община Трявна Силвия Кръстева на официална церемония в Ритуалната зала на местната администрация.

„Да бъда „Спортист на годината 2021“ е изключително престижно и високо отличие за мен, тъй като досега никога не съм била и се радвам, че точно за Община Трявна съм избрана за “Спортист на годината 2021″. Оттук нататък ще ме мотивира още повече, тъй като всяко първо място ме кара още и още повече да играя, да търся победата и да искам да побеждавам!”, коментира своя приз младата тенис надежда.

Валерия Гърневска е само на 13 години, но зад гърба си има вече безброй много отличия, спечелени медали и купи от национални и международни турнири, че сама не може да каже колко точно на брой са те. Момичето е първо в ранглистата на България за девойки до 14 години и последното й голямо отличие е участието й в Международния шампионат по тенис от веригата “Kinder+ Sport ”, който тази година се проведе в тенис академията на Рафаел Надал в Майорка, Испания. Там Валерия завоюва престижното второ място сред най-добрите млади тенисисти от целия свят. Започнала едва на 6-годишна възраст, Гърневска бързо усвоява тънкостите на тенис ракетата и показва рядко срещан талант – умее да играе изключително добре и с двете ръце. Именно с този си талант вярва, че един ден ще успее и на Олимпийските игри, покоряването на които са нейната голяма цел.

„Да бъдеш “Спортист на годината” е най-престижното нещо за един спортист и сме наистина много щастливи. Ще се опитваме винаги да бъдем там, на първите места. Тя е малко максималистка, повече от мене, не обича да губи и гони първото място и това ще й бъде целта през следващия сезон, за да може да се изкачим в европейската ранглиста!”, подчертава треньорът на Валерия Нешо Мостров и допълва, че подготовката на младата тенис надежда продължава, а първото й участие за тази година е в Белград в турнира “Тенис Европа”.

Кметът Силвия Кръстева поздрави Валерия Гърневска за постигнатото ѝ голямо отличие и ѝ пожела да бъде здрава, все така целеустремена и прославяща Трявна по целия свят. На всички 24 номинирани и отличени млади спортисти, тази година, градоначалникът връчи престижни грамоти и предметни награди в областта на спорта.

“Пожелавам Ви да продължавате със същия дух, да не се отказвате от спорта, защото освен това, което Ви дават треньорите като знания и умения, се учите на дисциплина, която оказва голямо влияние впоследствие в живота! Пожелавам Ви да сте все така борбени, устремени и да прославяте Община Трявна!”, поздрави всички младежи г-жа Силвия Кръстева и благодари на техните треньори за активността, постоянството и за възможността децата ни да спортуват, тъй като спортът е здраве и той дава много.

Ето и имената на всички 24 номинирани и отличени младежи в “Спортист на годината 2021” на Община Трявна:

 • Валерия Гърневска – “Спортист на годината 2021” – ТК “Българов – Трявна”
 • Дамян Йовчев – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Кристиян Димитров – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Максим Минчев – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Велизар Опришанов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Станислав Иванов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Николета Раева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Рая Дончева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Веника Бонева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Габриела Йовчева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Любов Ангелова – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Пламена Маймарева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Славея Цвяткова – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Виктория Минева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Михаил Ангелов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, футбол
 • Елена Станева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 14 год.
 • Мартин Дамянов – най-добър състезател на ШК “Трявна-2001” до 14 год.
 • Мириан Стоянова – най-полезен състезател на БК “Зограф” до 14 год.
 • Божидар Милев – най-добре представил се през полусезона –  “ОФК Трявна” до 19 год.
 • Борислав Дочев – най-добре представил се полузащитник – “ОФК Трявна” до 19 години
 • Цветомира Мечкарова – най-полезен състезател на БК “Зограф” до 19 год.
 • Ема Милчева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.
 • Марина Тотева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.
 • Михаела Благунова – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Платформа за обучение по предприемачество по проект Career 4.0

Published

on

В последните няколко дни в Габрово и Бохум, Германия се проведоха 2 събития, които представиха пред широката публика разработената по проект Career 4.0 платформа за обучение по предприемачество. Тя е достъпна на 7 езика –  езиците на партньорите по проекта плюс английски, и далеч надхвърля възможностите на един учебен инструмент. 

В рамките на 4 учебни проекта младите хора могат да направят „Диагностика на таланта“ си да преминат през „Радара на заетостта“, в който да се научат да идентифицират съществуващите мегатенденции на национално и регионално ниво, да определят ниши за нови дейности и да генерират собствени бизнес идеи. Те могат да преминат и през „Изслушване на експерти“, които да дискутират с тях идеите им и да им дадат съвети за по-нататъшно развитие.

Като последна стъпка младежите могат да преминат през целия цикъл на „Семинара на основателя“, който стъпка по стъпка ги води при създаване на техния бизнес план. Всички тези учебни проекти са обединени от Личностния план за развитие, чрез който се следят целите и постигнатите резултати от младежите.

През целия път участниците са съпровождани от ментори. Платформата има много други функционални възможности и спокойно може да се каже, че е един от най-добрите инструменти от този вид на европейско ниво.  Тя обединява резултатите от предишни два проекта Enterprise+ и Job Developer  

Габровската търговско-промишлена палата, която е партньорът за България по проекта, през есента на миналата година проведе обучение на ментори и пилотно обучение на ученици от 8 клас на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в Габрово през платформата. Обучението беше интегрирано в учебната програма по „Предприемачество“ и даде възможност да изпробване на едно от възможните и бъдещи приложения.

В диагностиката на таланта на учениците активно се включиха експертите от Центъра за кариерно ориентиране в Габрово.

На финалния експертен семинар по проект Career 4.0, проведен на 19 и 20 януари 2022 г. бяха представени възможностите на платформата, други варианти за въвеждане на иновативни концепции за преподаване/обучение за насърчаване на предприемаческите и цифровите компетентности, както и такива приложения в други области (проектът allCUTE за повишаване на квалификацията на инженери и техници). 8 български експерти се включиха и в работата на Финалната конференция в Бохум. И на двете събития бяха обсъдени възможностите за допълнително развитие на платформата (въвеждане на елементи на изкуствен интелект), възможните приложения след приключване на проекта.

Събитията се проведоха в хибриден формат и в работата им участваха представители на местни и регионални власти, на НПО, училища и др. от Габровска област, както и експерти от много области на Северна България.

Проектът Career 4.0 се финансира по програма Еразъм+. Водеща организация е Институтът за трудово-правни науки към Рурския университет в Бохум, Германия, а останалите партньори са от университети, организации и палати от Гърция, Италия, Испания, Унгария.

Зареди още

Новини

Томислав Дончев отчете положителна еволюция в позицията на министър Караджов за тунела под Шипка

Published

on

Снимка: ГЕРБ – Габрово

„Гроздан Караджов е министър отскоро. Има еволюция в позицията му за тунела под Шипка. За един месец разбра, че по отношение на тунела под Шипка има финансиране, има проект и е проведена процедура. Предлагам да му дадем още един месец, за да се запознае и с цялата ситуация, свързана с АМ „Хемус“. Има еволюция в позицията му, което отчитам положително. Не проявява един от политическите пороци, който се казва инат – да държи първата позиция, което очевидно е неправилно.“

Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС от Габрово Томислав Дончев минути преди да се включи в дискусията за бъдещето на тунела под Шипка, която се проведе в Габрово по инициатива на местната власт, участие в която взе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„Тунелът под Шипка е обект не само с местно, дори не само с национално значение. Той е с европейско значение, част е от европейски коридор номер 9. Освен това той има почти пълна готовност за реализация – има разширен идеен проект, има избран изпълнител, има предвидено финансиране от новата европейска транспортна програма“, обясни още Томислав Дончев.

По думите му ако Правителство не продължи работата по тунела под Шипка, може да се наложи България да върне около 30 милиона лева европейски средства, тъй като обходният път на Габрово, който води към бъдещия тунел, е изграден и с европейски средства.

По време на дискусията за бъдещото на тунела под Шипка, общинските съветници от различни политически партии потвърдиха подкрепата си за изграждане на съоръжението и призоваха министъра да не политизира този обект, изключително важен за развитието на региона.

Кметът на Габрово Таня Христова изрази надежда, че министърът е разбрал, че с габровци шега не бива и че за нея е важно дали ще бъдат заложени средства в държавния бюджет за стартирането на тунела през тази година.

Министър Караджов призна грешката си пред габровските общински съветници и поиска прошка, а Томислав Дончев от своя страна го поздрави за това, че е променил позицията си и каза още, че е дошъл при габровци.

По-рано през деня вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов препотвърди пред медиите, че проектът за тунел под Шипка не е спиран.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Министър Караджов потвърди: Проектът за тунел под Шипка не е спиран!

Published

on

Проектът за тунел под Шипка не е спиран! Тази позиция потвърди пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който беше днес в Габрово, за да участва в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на съоръжението, която се проведе в рамките на заседанието на Общински съвет – Габрово.

Само преди седмица министър Караджов внесе яснота и разсея всички съмнения, че проектът за тунел под Шипка е бил спрян и днес той отново препотвърди думите си. „По проекта за тунел под Шипка не е спирало да се работи и не е имало някакво забавяне! Дори напротив“, заяви пред медиите той.

Министър Караджов информира, че има МРРБ разполага с писмо, искащо да бъде потвърдена офертата от изпълнителя на обекта, който макар и неформално, чрез телефонен разговор е удостоверил, че проектът ще се строи.

На този етап наличен е единствено разширеният идеен проект за тунел под Шипка, като през следващите 8 месеца изпълнителят на обекта предстои да проектира техническия проект, тъй като така е бил подготвен цялостния проект за съоръжението под Стара планина, стана ясно още от думите на Гроздан Караджов.

Пред журналистите той съобщи, че е видял състоянието на изпълнения към момента обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка.

Министър Караджов каза още, че към момента не съществува шанс тунелното съоръжение да бъде изградено с 4 платна и изказа своето недоумение защо е проектиран по този начин. „Защо е проектиран така – аз не знам, но така е проектиран и само така може да продължи“, отбеляза още вицепремиерът.

Той коментира още, че изграденият сега виадукт, в района на яз.“Синкевица“, едва ли би понесъл още 2 платна и тежкотоварен трафик по тях.

Министър Караджов подчерта, че проектът за тунел под Шипка присъства в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, заедно с АМ „Струва“, в частта на Кресненското дефиле, и магистралния път от Русе до Велико Търново. През тази година има предвидено финансиране за ново строителство по тези обекти, в чиято сума са включени и участъци от АМ „Хемус“, както и Видин – Ботевград.

По отношение на АМ „Хемус“ министър Караджов каза, че проблемни остават ЛОТ 4 и 5, тъй като е цялата им процедура е незаконна, избран е „инхаус“ за тях, което „Автомагистрали“ не е можела да построи, представляващо недопустимо заобикаляне на Закона.

„Трябва да бъде потвърдено, че макар и незаконно ще трябва да се продължи, но това би трябвало да може да го реши Народното събрание. По АМ „Хемус“ има и строежи, които са незаконни, което е вторият голям проблем. Наред с това, че трябва да бъде осъдено този метод и начин на строителство, трябва да се приеме, че държавата не може да си позволи заради нечий грешки да плаща двойно и тройно неустойки“, коментира още Караджов.

Той добави още, че 2027 година е най-ранният период, в който някога изобщо е можело да има завършена магистрала „Хемус“, като според него тя дори още „не е нарисувана“. Няма и идеен проект. В три от отсечките се започват изцяло нови трасета, по които да се работи на идейна фаза, след която едва тогава да се премине към техническо проектиране, визирайки ЛОТ 7, 8 и 9 на бъдещия аутобан.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица