Свържи се с нас

Новини

Валерия Гърневска е „Спортист на годината“ в Трявна

Published

on

Младата тенисистка Валерия Гърневска, която се състезава за Тенис клуб “Българов” – Трявна е “Спортист на годината 2021” на Община Трявна! Бъдещата звезда, която за първи път печели подобно престижно отличие, беше наградена от кмета на община Трявна Силвия Кръстева на официална церемония в Ритуалната зала на местната администрация.

„Да бъда „Спортист на годината 2021“ е изключително престижно и високо отличие за мен, тъй като досега никога не съм била и се радвам, че точно за Община Трявна съм избрана за “Спортист на годината 2021″. Оттук нататък ще ме мотивира още повече, тъй като всяко първо място ме кара още и още повече да играя, да търся победата и да искам да побеждавам!”, коментира своя приз младата тенис надежда.

Валерия Гърневска е само на 13 години, но зад гърба си има вече безброй много отличия, спечелени медали и купи от национални и международни турнири, че сама не може да каже колко точно на брой са те. Момичето е първо в ранглистата на България за девойки до 14 години и последното й голямо отличие е участието й в Международния шампионат по тенис от веригата “Kinder+ Sport ”, който тази година се проведе в тенис академията на Рафаел Надал в Майорка, Испания. Там Валерия завоюва престижното второ място сред най-добрите млади тенисисти от целия свят. Започнала едва на 6-годишна възраст, Гърневска бързо усвоява тънкостите на тенис ракетата и показва рядко срещан талант – умее да играе изключително добре и с двете ръце. Именно с този си талант вярва, че един ден ще успее и на Олимпийските игри, покоряването на които са нейната голяма цел.

„Да бъдеш “Спортист на годината” е най-престижното нещо за един спортист и сме наистина много щастливи. Ще се опитваме винаги да бъдем там, на първите места. Тя е малко максималистка, повече от мене, не обича да губи и гони първото място и това ще й бъде целта през следващия сезон, за да може да се изкачим в европейската ранглиста!”, подчертава треньорът на Валерия Нешо Мостров и допълва, че подготовката на младата тенис надежда продължава, а първото й участие за тази година е в Белград в турнира “Тенис Европа”.

Кметът Силвия Кръстева поздрави Валерия Гърневска за постигнатото ѝ голямо отличие и ѝ пожела да бъде здрава, все така целеустремена и прославяща Трявна по целия свят. На всички 24 номинирани и отличени млади спортисти, тази година, градоначалникът връчи престижни грамоти и предметни награди в областта на спорта.

“Пожелавам Ви да продължавате със същия дух, да не се отказвате от спорта, защото освен това, което Ви дават треньорите като знания и умения, се учите на дисциплина, която оказва голямо влияние впоследствие в живота! Пожелавам Ви да сте все така борбени, устремени и да прославяте Община Трявна!”, поздрави всички младежи г-жа Силвия Кръстева и благодари на техните треньори за активността, постоянството и за възможността децата ни да спортуват, тъй като спортът е здраве и той дава много.

Ето и имената на всички 24 номинирани и отличени младежи в “Спортист на годината 2021” на Община Трявна:

 • Валерия Гърневска – “Спортист на годината 2021” – ТК “Българов – Трявна”
 • Дамян Йовчев – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Кристиян Димитров – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Максим Минчев – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Велизар Опришанов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Станислав Иванов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Николета Раева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Рая Дончева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Веника Бонева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, лека атлетика
 • Габриела Йовчева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Любов Ангелова – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Пламена Маймарева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Славея Цвяткова – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Виктория Минева – номинирана за “Спортист на годината 2021”, баскетбол
 • Михаил Ангелов – номиниран за “Спортист на годината 2021”, футбол
 • Елена Станева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 14 год.
 • Мартин Дамянов – най-добър състезател на ШК “Трявна-2001” до 14 год.
 • Мириан Стоянова – най-полезен състезател на БК “Зограф” до 14 год.
 • Божидар Милев – най-добре представил се през полусезона –  “ОФК Трявна” до 19 год.
 • Борислав Дочев – най-добре представил се полузащитник – “ОФК Трявна” до 19 години
 • Цветомира Мечкарова – най-полезен състезател на БК “Зограф” до 19 год.
 • Ема Милчева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.
 • Марина Тотева – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.
 • Михаела Благунова – най-добър състезател на СКЛА “Хаммер-ХВ-Трявна” до 19 год.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Published

on

В присъствието на заместник – областния управител Андрей Николов, експерти от РИОСВ- Велико Търново днес пломбираха котлоагрегата на въглища в “Топлофикация“ ЕАД-Габрово.

Принудителната административна мярка (ПАМ) бе наложена със №РД-138/17.03.2023 г. на РИОСВ- Велико Търново. Работата на съоръжението ще бъде преустановена до издаването на писмено потвърждение от РИОСВ, че дружеството е предприело мерки за недопускането на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира.

До налагането на ПАМ се стигна след множество проверки. На 7 февруари т.г. е установено неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира котлоагрегата.

След констатираното нарушение бе съставен акт на дружеството, като бе наложена имуществена санкция в размер 2000лв. Експертите връчиха и предписание, с което задължиха “Топлофикация“ да преустанови неорганизираното изпускане на пепел до 9 февруари и да съобщава на РИОСВ- Велико Търново за аварии, спиране и пускане на котлоагрегата.

Ден след изтичането на срока за отстраняване на неизправностите, експертите установиха, че неорганизираното изпускане на пепел продължава. Контролните органи издадоха ново предписание, като задължиха „Топлофикация“ ЕАД- Габрово да отстрани неизправностите до 24 февруари т.г. и да представи дългосрочен и краткосрочен план за подобряване на техническото състояние.

Проведена бе и работна среща в Областна администрация- Габрово с експерти от РИОСВ-Велико Търново, представители на Община Габрово и на “Топлофикация“ ЕАД- Габрово, в която ръководството на предприятието пое ангажимент да изпълни предписаното в срок.

При последваща проверка на 10 март бе установено, че ангажиментът на дружеството не е изпълнен, предприетите мерки са неефективни и недостатъчни.

Това принуди РИОСВ- Велико Търново да наложи най-тежката административна мярка – ПАМ, чрез извеждане от експлоатация и пломбиране на горивната инсталация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

От демографски колапс към най-добрия град за отглеждане на деца в България

Published

on

Лидерите на коалиция „ПП-ДБ“
пристигат в Трябва, Габрово и Севлиево в четвъртък.

Модерните млади хора стават все по-мобилни и местоработата за тях е красиво и добре уредено място с добра интернет връзка. А защо не и Трявна?

Този въпрос задава Явор Божанков, който е водач на листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за Габровска област. Според 33- годишния юрист, който е баща на двама синове, Трявна е идеалното място за отглеждане на деца и общината трябва да се възползва от този свой потенциал.

Какво обаче не достига, за да заживеят в Трявна млади хора, необвързани с офис и работно време?

На първо място: проблемът с водата. Тя е мътна, а пречиствателната станция чака от 1978 година. „Звучи като проблем, чието решаване иска много пари. Или поне такива оправдания слушат жителите на града вече няколко десетилетия. Лично аз подкрепям предложението на общинския съветник от ДСБ Боян Грозев за изграждане на филтърна инсталация. Тя ще струва около 240 000 лева и ще реши проблема с качеството на водата в града“, обясни Божанков на жителите на града, с които се срещна в понеделник.

Населението на община Трявна през последните 12 години е намаляло с 15%. Над 32% от останалите тук са над 65- годишна възраст. Огромен брой от по-младите всеки ден пътуват до Габрово, Севлиево и дори Велико Търново, за да работят. В специална анкета жителите на града оценяват икономическото развитие на общината с думата „застой“, други 25,3% като „негативно“ и дори „изключително негативно“. Заплатите тук са с 34% по-ниски от средните в страната. И с 24% от тези в област Габрово.

„Защо изреждам всички тези цифри, залегнали в Плана за интегрирано развитие на община Трявна за периода 2021- 2027? Защото всяка от тях може да бъде „поправена“, ако решим един единствен проблем – демографския. Досега той изглеждаше като омагьосан кръг – няма работа, няма доходи, няма млади хора и обратното… Днес младите хора могат да дойдат тук заедно със своите работни места. И на нас ни остава само да си подредим къщата, за да свършат останалото природата и уникалното географско положение на Трявна“, убеден е Явор Божанков.

За решаването на демографския проблем освен с чистотата на водата, трябва да се справим и с трагичното състояние на голяма част от пътищата.

Държавата пък ще е длъжник на малките общини в страната, докато не намери работещ модел за осигуряване на медицински кадри за болниците в тях. Базата в Трявна е добра, трябват стимули за привличане на млади лекари и медицински сестри.

Как ще се случи всичко това жителите на Трявна могат да разберат лично от лидерите на коалицията „ПП-ДБ“ Кирил Петков и Христо Иванов, които ще бъдат в града на 23-и март, четвъртък. В 10,30 часа те ще дарят на Туристическо дружество „Планинец“ 12 дървета, които ще бъдат засадени в района на хижа „Бръшлян“.

По- късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна. В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в пешеходната зона на града. В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП- ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

„Янтра“ загуби и в Пловдив

Published

on

Втора поредна загуба с 0:3 записа отборът на „Янтра“. В 23-я кръг от първенството във Втора професионална лига съставът на Живко Желев отстъпи при визитата си на Марица в Пловдив.

Двубоят се игра на стадиона в квартал „Кършияка“ и бе решен през последните 10-ина минути. Първата голова ситуация беше пред вратата на домакините в 26-та минута. Казаков изведе чудесно Тони Иванов зад защитата, в ляво от вратата, но ударът на нападателя беше слаб и мина покрай страничната греда. Домакините откриха три минути по-късно с попадение на Станислав Маламов.

През втората част габровския тим се опита да върне попадението, но не успя да застраши сериозно вратата на домакините. В 54-та минута Мартин Ангелов беше повален в наказателното поле на домакините, но реферът подмина ситуацията.

Интригата бе убита в 79-ата минута, когато Радослав Апостолов вкара за 2:0. Ифеани Дейвид го изведе сам срещу вратаря Християн Василев и полузащитникът не сбърка – 2:0.

След шест минути Веселин Марчев, оставен непокрит при центриране от ъглов удар, оформи крайния резултат – 3:0. В срещата не взе участие Тодор Чаворски. Нападателят пропусна мача заради травма.

В класирането „Янтра“ след 23 кръг заема 11-та позиция с 28 точки. В първенството предстои пауза. В 24-я кръг, на 31 март, „Янтра“ ще приеме състава на Созопол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица