Свържи се с нас

Новини

Двойка от Дряново изгради семеен параклис

Published

on

Семейството на Николай и Нели Алексиева изградиха до своя дом семеен параклис „Св. Николай Чудотворец“ в Царева ливада. Той е осветен на 25 декември. Инициатор за него е Николай Алексиев, който работи в дряновския Вагонен завод, научи печатният габровски ежедневник „100 Вести“ от неговата съпруга Нели.

Параклисът е в памет на майката на Николай, която е била много набожна, добра и грижовна жена.

„Един ден Николай сподели с мен, че е решил да направи параклис – разказа Нели Алексиева, административен директор на ВЗ Интерком в Дряново. – Опитах се да го разубедя, тъй като да се съгради Божи дом е трудна и отговорна работа. Но точно на Великден 2020 г. той започна строителството. Тъкмо бях пригласила празничната трапеза и той каза, че ще излезе за малко. Върна се след два часа и ме извика навън да видя какво е направил. Останах изумена – изкопал основите на параклиса и дори успял да иззида и два реда камъни.

Параклисът е изграден изцяло с наш личен труд и наши средства. Разбира се, той получи подкрепа и от свои приятели, но основно той е работил върху параклиса, който е и по негов проект. Неговите приятели, а и аз, често сме му казвали как ние виждаме какво трябва да представлява семейният Божи дом, но той отсичаше: „Аз съм видял как ще изглежда този параклис още преди да започна да го градя“. Самата аз съвсем случайно попаднах на проектите, които е направил за параклиса. Тогава разбрах, че съпругът ми е виждал от дълго време как трябва да изглежда той. И наистина го завърши. Дори свещеникът на Трявна отец Николай идва на празниците да отслужва служба. На всеки празник, след като извършихме освещаването, отец Николай идва и при нас. Самата аз пък подготвям в къщи почерпка за всички от селото които дойдат за службата. Получава се голям празник – с певци, с музика /акордеон/, много е хубаво.

До параклиса постоянно идват хора, които казват, че откакто е изграден параклиса, наоколо живота е променен към по-добро. Работниците от КПЗ в Царева ливада например разказаха, че решили да купят голяма икона за параклиса, а техният директор заявил, че колкото пари съберат те, той ще добави двойно повече. И наистина хората от КПЗ-то купиха страхотни икони. По-късно портиера на завода ми разказва, че един от работниците не успявал да „запали“ колата си, за да се прибере след работа. Той го посъветвал да дойде и да запали една свещичка. И наистина, след това двигателят на колата заработил и човекът успял да се прибере навреме вкъщи. За Вас може да е лъжа, но за мен е истина. Там, в параклиса „Св. Николай Чудотворец“ има някаква сила, която помага на добрите хора. А и самото място, където издигнахме параклиса, е с добра енергия“.

Автор: Стефка Бурмова
*Статията е публикувана в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Отлична организация и отчитане на изборите в Габровско

Published

on

Първите получени и обработени в ЦИК протоколи от изборите на 9 юни са тези на РИК – Габрово.

Благодарение на добрата организация на РИК – Габрово, Информационно обслужване и Областна администрация Габрово, 470-те протокола пристигат в София и се обработват преди тези на столичните РИК.

В област Габрово бяха разкрити 235 секции, в които се проведоха избори за членове на Европейски парламент и за народни представители, като в 156 от тях гласуването бе с машини.

Зареди още

Култура

„Алея на книгата“ от днес до неделя в Габрово (Програма)

Published

on

Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е днес, 13 юни, от 17.30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията.

Тридесет минути по-рано може да се насладите на музикалния поздрав на Оркестър „Габрово“ към всички приятели на книгата. Веднага след това Ви каним на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни разсмее с нечувана досега история – тази на своя собствен живот.

В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

На 14 юни, отново в 17.30 часа, предстои среща-разговор с Ангел Иванов, който представя „БАБА-РАЗКАЗИ“. Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията.

В събота, 15 юни, е подготвена изненада за всички деца. В 11.00 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията Държавен куклен театър – Габрово ще представи „Зли вълшебства с весел край“, а веднага след него предстои среща-разговор с Радостина Николова и четвъртата част на „Приключенията на мотовете“.

По-късно в съботния ден Владислав Симеонов представя “Житейска хроника” от Владимир Иванов в Национален музей на образованието – Габрово, а в 17.30 ч, в двора на Интерактивния музей на индустрията, започва среща-разговор с Боян Боев, който ще представи две от своите творби – „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

Неделният ден, 16 юни, ще предложи още вълнуващи срещи за децата, като първата от тях е отново от Държавен куклен театър – Габрово, който в 11.00 ч. ще представи „Червената шапчица“, а след това ни очаква среща-разговор с Мая Бочева, която ще представи трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“.

Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията. „Алея на книгата“ се провежда за трети пореден път в града на новосветското образование, на будители и визионерите, оставили трайна следа в книжовното богатство на страната ни.

А публиката – от най-малките до възрастните, очакваща всяка среща с нови и различни автори с интерес и любопитство превръща събитието в традиция. В дните от 13 до 16 юни тазгодишното издание на „Алея на книгата“ ще събере представители на седемнадесет водещи български издателства, като шатрите им може да откриете на пешеходната улица „Радецка“.

Работното време на изложението от четвъртък до събота включително е от 10.00 до 19.00 ч., а в неделя – от 10.00 до 14.00 часа.

Зареди още

Новини

Започва издаването на лични карти от ново поколение

Published

on

От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Какви предимства дава личната карта от ново поколение – отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави.

На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво трябва да знаете?
Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата– обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години. Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години.

Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен. Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години. До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна.

От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга.

До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева.

Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 – при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

Въвеждането на новия образец на българска лична карта стана възможно благодарение на последователните усилия на експертна група от МВР.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица