Свържи се с нас

Новини

Деца превърнаха стари автомобилни гуми в снежни човеци

Published

on

Стари амортизирани автомобилни гуми, получиха нов живот в коледната работилничка на парк „Българка” – „Да използваме непотребното”. Този път тяхната задача има съвсем друго предназначение и вместо част от превозното средство, ще бъдат част от коледната и новогодишна украса на нашия град Габрово.

Инициативата е на Природен парк „Българка”, но с изпълнението на задачите се заеха петокласници от Основно училище „Ран Босилек” в Габрово. Обзети от ентусиазъм, сръчност и въодушевление, за кратко време изобретателните детски ръце преобразиха непотребните отпадъци в снежни веселушковци.

Освен тяхното училище, снежните човеци ще красят офиса на Дирекцията на парк „Българка” и входа на Педиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово. Коледната работилница на природен парк „Българка” – „Да използваме непотребното” е традиционна и нейната цел е да се насърчи осъзнатото и разумно използване на стоките и услугите.

Съвременният потребителски пазар е непрекъснато бомбандиран от реклами за нови продукти и неусетно консумацията се превръща в значима част от нашия живот, изпълвайки мислите ни и изчерпвайки нашите финансови средства. Отношението към потребителските стоки като краткотрайни е навик придобит от съвременния човек и с право обществото ни е наречено консуматорско.

Идеята на инициативата е свързана с развиването на умения за наблюдение и чувствителност към отпадъците и боклука. За да се намали използването на природните ресурси, съвременното общество е изправено пред предизвикателството за постигане на устойчиво развитие.

Образователните инициативи на природен парк „Българка” имат за цел да въздействат за повишаване на съзнанието и изграждането на екологосъобразно мислене на младия човек. Затова и конкретната инициатива е свързана с действия в посока на осъзнато и разумно използване на стоките и материалите, които ни заобикалят.

Насърчава се изграждането на навици за многократна употреба на използваните продукти, тяхното рециклиране и обработка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

26-годишната, хваната зад волана дрогирана, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 26-годишна жена, извършила престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, във вр. чл. 28, ал.1 от НК.

Жената с инициали С. М. е привлечена в качеството на обвиняема за това, че на 17 май т.г., около 23.30 часа, в Севлиево, управлявала лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред.

Деянието било извършено повторно, след като жената била осъдена с влязло в сила на 14.04.2022 г. споразумение на Районен съд – Разград за друго такова престъпление.

Деянието, за което С. М. е привлечена в качеството на обвиняема, е било извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни 5 присъди. Жената е била обявена за издирване по водени срещу нея наказателни производства в цялата страна.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемата да се укрие или да извърши други престъпления.

Поради това Районният съд в Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районния съд в Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица