Свържи се с нас

Новини

Над 1000 деца се включиха в Седмицата на здравословното хранене и спорта

Published

on

Над 1000 деца от Габровска област се включиха в Седмицата на здравословното хранене и спорта.

„Денят на здравословното хранене и спорта“, който се провежда повече от 10 години, тази година постави рекорд по масовост. Поради епидемиологичната обстановка за втора година той се превръна в „Седмица на здравословното хранене и спорта“, провеждаща се на място в училищата.

Включиха се 44 паралелки от 3 и 4 клас от 18 училища в областта. Децата трябваше да изпълнят 3 задачи. Първата от тях беше изработка на плакат за здравословното хранене. Всички са проявили много фантазия и креативност.

Втората задача беше комплексна. Участниците трябваше да решат каква салата да направят, да си направят сметката какво могат да купят от пазара, така че да им стигнат ограничените средства, с които разполагат, да я „приготвят“ и да я опишат в специален формуляр за това. Всички се справиха отлично.

В много от класовете се е провело истинско състезание между отбори. Спортната игра също трябваше да се проведе в клас. Затова участниците изпробваха точността си при стрелба с дартс. И там имаше победители и такива с по-малко точки.

В крайна сметка всички деца са победители, защото 10 дни те активно се запознаваха със здравословното хранене и имаха шанс да разнообразят заниманията си в часа по физическо възпитание и спорт.

Седмицата на здравословното хранене и спорта беше отчетена на онлайн събитие на 14 декември. Организаторите благодариха на всички участници и техните класни ръководители, които се ангажираха с провеждането на игрите. Всички участващи паралелки ще получат награди и малка почерпка за учениците от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.

Организатори на събитието са ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Регионалното управление на образованието в Габрово със съдействието на РСО „Централна Стара планина“.

Всички снимки от „Седмицата на здравословното хранене и спорта“ можете да разгледате оттук.

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

26-годишната, хваната зад волана дрогирана, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 26-годишна жена, извършила престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, във вр. чл. 28, ал.1 от НК.

Жената с инициали С. М. е привлечена в качеството на обвиняема за това, че на 17 май т.г., около 23.30 часа, в Севлиево, управлявала лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред.

Деянието било извършено повторно, след като жената била осъдена с влязло в сила на 14.04.2022 г. споразумение на Районен съд – Разград за друго такова престъпление.

Деянието, за което С. М. е привлечена в качеството на обвиняема, е било извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни 5 присъди. Жената е била обявена за издирване по водени срещу нея наказателни производства в цялата страна.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемата да се укрие или да извърши други престъпления.

Поради това Районният съд в Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районния съд в Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица