Свържи се с нас

Новини

Демонстрираха приложение, измерващо точно дървесината

Published

on

Иновативна система за точно цифрово измерване на дървесина бе демонстрирана в „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП гр. Габрово.

Софтуерното приложение, наречено TIMBETER, работи на база AI-устройства и предоставя възможност за точно цифрово измерване на дървесина на склад и натоварена на превозно средство чрез фотозаснемане, както и за управление на получената информация.

Програмата сама изчислява също и брой на асортиментите обла дървесина, диаметри, обеми, плътност на фигури с дървесина за технологична преработка и дърва за огрев и други.

Приложението може да бъде свързано с всякакви складови, счетоводни и друг вид програми, като по този начин може да се постигне цялостно управление на дърводобивната дейност.

Освен това може да спомогне за подобряване контрола и постигане на по-прозрачно управление на дърводобива, а цялата информация от него може да се прехвърля към контролни органи като НАП и др.

В демонстрацията участваха членовете на управителния съвет на СЦДП, служители на предприятието и директори на стопанства, попадащи в неговият обхват. Сред присъстващите бяха и представители на „Североизточно държавно предприятие“ ДП, „Северозападно държавно предприятие“ ДП, както и на Регионалните дирекции по горите в Ловеч и Велико Търново.

Г-н Сигурд Уле Рууд – представител на организацията „Международно развитие Норвегия“ и представител на компанията, разработила приложението демонстрираха неговите възможности на терен, като за целта бяха посетени три обекти за добив на дървесина.

Приложението бе изпробвано в три различни ситуации – за измерване на дървесина на куп, подредена, както и натоварена на различни камиони, с различна подредба. Приложението се използва от десетки дърводобивни компании по света, както и за управление на дърводобива в няколко държави.

Според г-н Рууд то има много предимства, като изчисленията на най-голямата компания, ползвател на приложението показват, че благодарение на него са намалили времето за някои дейности 11,5 пъти, освен това се е подобрила безопасността на условията за труд, намалени са отпадъците и е повишена екологичността на дърводобивните процеси.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица