Свържи се с нас

Новини

Бончев и екипът му разговаряха с представители на китайски технологичен гигант

Published

on

Областният управител на Габрово Борислав Бончев и неговите заместници Кристина Сидорова и Стилияна Тинчева, отговарящи за ресори, свързани с образование и технологии, проведоха кратка работна среща с представители на китайски технологичен гигант.

Поводът за посещението им е подписването на меморандум за сътрудничество с Технически университет – Габрово, което стана факт малко преди посещението в Областна администрация. Акцент по време на срещата беше представянето на стажантската програма на компанията, чрез която се дава възможност на талантливи ИТ студенти от страната да се присъединят към семейството на технологичния гигант.

Избрани ще бъдат 50 студенти, които ще спечелят стипендия, както и възможността да се сертифицират в няколко области след обучение, ръководено от експерти от китайския технологичен гигант.

За да достигнат до финалния кръг, кандидатите е необходимо да преминат онлайн обучение и да положат успешно финалния изпит. Тези 50 студенти ще получат пълен стипендиантски пакет на стойност 2000 евро, както и най-новия таблет на компанията.

В допълнение 10-те най-добри студенти от групата ще бъдат наградени като “златни семена” и ще имат възможност да започнат стаж в една от най-иновативните технологични компании в света.

Изключително впечатлени и вдъхновени от посещението си в габровския университет и Технологичния парк представителите на компанията изразиха увереност, че сред тези 50 студента ще се откроят и габровски таланти.

Представени бяха и технологични решения за обучение в електронна среда, както и за STEM – обучение. Обсъдени бяха и съвместни инициативи, които могат да поставят началото и на още едно сътрудничество с Габрово и областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

АПИ: Тръгвайте на път с подготвен за зимата автомобил!

Published

on

През нощта и утре – 30 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за понижение на температурите, силен вятър и дъжд, който в планинските райони в Западна България и в Лудогорието ще преминава в сняг.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника. Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.​

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Сгащиха бракониер да дере благороден елен

Published

on

Севлиевец бе задържан за бракониерство, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В събота бил получен сигнал от гражданин, който заявил, че е забелязал отстреляно диво животно в двор на къща в село Угорелец.

На място веднага бил насочен екип на полицията, който установил 69-годишен мъж да дере убит благороден елен.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 237 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

373-ма заразени с КОВИД-19 и 41 починали за последните 10 дни в региона

Published

on

Триста тридесет и трима души са загубили битката за живота си, а четиридесет и един са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през последните 10 дни на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 18 до 28 ноември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите десет дни общо 62 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 311 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 216 души.

Стои и четири са положителните проби в Севлиево, двадесет и девет са тези в Дряново и двадесет и четири в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица