Свържи се с нас

Новини

Електрически скутери тръгнаха в Габрово (снимки)

Published

on

От днес, 5 ноември, в Габрово тръгва услугата за споделени електрически скутери на Лайм (Lime). Петдесет общо са електрическите превозни средства, с които операторът първоначално ще стартира дейността си в нашия град, като тротинетките са вече на разположение на габровци на различни локации.

Новият вид алтернативен транспорт в Габрово беше показан на площад „Възраждане“, където мениджърът на Лайм за България, Гърция и Кипър Петко Анчев представи пред кмета Таня Христова и заместник – кмета Мария Йозова възможностите на електрическите скутери.

По думите му амбицията на компанията, която най-големият оператор в света на споделените електрически превозни средства, е услугата в Габрово да бъде надграждана и развивана през пролетта на 2022 година, като броят на скутерите се предвижда да бъде увеличен.

Превозното средство се активира чрез регистриране на разплащателна карта и първоначалната такса е 1.20 лв, а за всяка следваща минута ползвателят доплаща по 25 стотинки. Очакванията са средната цена на едно каране в Габрово да бъде приблизително около 3.00 лв без ДДС.

Компанията предлага абонаментна услуга, чрез която се премахва първоначалната такса за отключване, като по този начин цената на единично пътуване със средна продължителност от 8 минути би струвала около 2 лв. без ДДС.

Мениджърът на Лайм Петко Анчев сподели още, че първите 50 клиенти, които се възползват от новата услуга в Габрово, ще получат безплатно предпазна каска като подарък, която е закачена на превозното средство. Планират се и много инициативи в близко време, целящи популяризирането на този вид транспорт, както и разширяване на зоните на обхват, в зависимост от потреблението.

За да използват един от скутерите, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, налично за Android и iOS, да създадат профил и да въведат банкова карта, през която се извършват плащанията.

След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат, чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, ползвателят трябва просто да следва инструкциите от приложението, за да прекрати карането и да паркира.

Компанията съветва потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Лайм приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено.

Важно е да се отбележи, че не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст. Използването на предпазна каска не е задължително, а на разположение към момента в Габрово са общо 23 станции, от които могат да бъдат вземани превозните средства.

Ползвателите на електрическите превозни средства трябва да знаят, че попадат попадат в обхвата на Закона за движението по пътищата, с приетите изменения от юни 2020 г. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

В края на представянето им на площад „Възраждане“ Петко Анчев подари предпазна каска на кмета Таня Христова, която от своя страна благодари и заяви, че при възможност от нейната страна ще използва такова електрическо превозно средство, за да стига до работното си място.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица