Свържи се с нас

Любопитно

Николай Николов: Да се въведе правна норма за самоотвод

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

При наличие на правен интерес в конкретен случай трябва да е въведено в правна норма задължение  за самоотвод и недопускане до изпълнение на задълженията. Право на сигнал /жалба/ за конфликт на интереси до съответния контролен орган следва да има само конкретното лице, чиито права и законни интереси са засегнати от упражнените в нарушение на правилата за недопускане на конфликт на интереси задължения. В публичния сектор е възможно всеки, който разполага с данни за конфликт на интереси да подаде сигнал срещу съответния властник, без да е необходимо да има конкретен интерес от финалния акт.

Процедурата за установяване и санкциониране на конфликт на интереси трябва ясно определяне на органа, който я провежда. И тук подходът следва да е съобразен със специфичните условия на съответния сектор. Няма пречка при лекарите и адвокатите тези функции да бъдат възложени на съществуващи контролни органи в съответните съсловни организации. Това са  Лекарските етични  комисии и дисциплинарните съдилища към адвокатските колегии.

Допустимо е правомощията за установяване и санкциониране на конфликт на интереси в частния сектор да бъдат възложени на държавни органи. Според действащото законодателство редица конкретни ситуации на конфликт във връзка с работата на частни финансови институции /дружества със специална инвестиционна цел, банки, финансови конгломерати и др./ се   проверяват и констатират от Комисията за финансов надзор или БНБ.

ДЪРЖАВЕН ОРГАН И ЗА НОТАРИУСИ И ЧАСТНИ СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Доколкото частните съдебни изпълнители и нотариусите осъществяват делегирани им  публични  функции в областта на изпълнението на съдебни актове и нотариалните производства установяването на конфликти на интереси в тяхната дейност може да се повери на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Задължително е засегнатото от неправомерните действия лице, подало сигнала /жалбата/,  да има възможност да представя доказателства и да бъде равностойна страна. Възможността за съдебно оспорване от заинтересованите лица на постановения акт, с който се установява или не конфликт на интереси също е задължителна.

При установен с влязъл в сила акт за конфликт на интереси е важно да бъде предвиден ред за пълно или частично възстановяване на щетите на увреденото в резултат на конфликта на интереси лице. Възприемането и поетапното разработване в отделните сектори на предлаганите законодателни идеи биха  дали възможност за развитие на конкуренцията в икономиката и нов етап в защита правата на потребителите в България. Това би означавало и друго качество на отношенията служител – частна корпорация и лице, упражняващо свободна професия – потребител на услуги.  Тази уредба ще даде възможност за активни действия за защита  правата на хиляди граждани и стопански субекти.

Статията е публикувана във вестник „Труд”.
автор: Николай Николов
Доктор по право, член на Комисията
за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

 

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица