Свържи се с нас

Новини

Учениците в област Габрово остават на дистанционно обучение

Published

on

Учениците от общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново продължават да се обучават от разстояние. Мерките се удължиха за Трявна и Габрово и се въведе също онлайн обучение за учащите от Дряново и Севлиево в началото на тази седмица. Това стана ясно след последното редовно заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн.

Според последните актуални данни на Регионалната здравна инспекция в Габрово заболеваемостта от КОВИД-19 в областта продължава да поддържа високи нива и заради това се налага удължаване на мерките. Към момента заболеваемостта от коронавирусна инфекция на територията на област Габрово е 1 050 на 100 000 души население за 14-дневен период от време, което ни нарежда на 6-7 място по заболеваемост в страната, съобщи директорът на РЗИ-Габрово – д-р Николай Пенчоков.

За 14 дни назад, в община Трявна заболеваемостта е достигнала до 1 246 на 100 000 души, в община Габрово до 1 127, в община Дряново до 909 и в община Севлиево – 890. Съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването, която бе издадена вчера и влезе в сила от днес до 30 ноември, е възможно връщането на учениците в клас в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Изискването е осигуряване на безопасна среда на обучение.

Условията включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване, антигенен или PCR тест, съобщават от здравното министерство.

Вчера на извънреден брифинг, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков обяви, че тази възможност за връщане в клас ще имат най-малките ученици от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболеваемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души. Присъственото им обучение може да се възобнови най-рано на 10 ноември.

Освен щадящото тестване два пъти седмично, условия за връщане на учениците в клас ще бъде и съгласието на родителите. 50% от тях трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието.

При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал. Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация. Очаквайте повече подробности по тази тема в началото на следващата седмица.

В новата заповед се посочва още, че “зеленият” сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19 ще бъде издаван вече 15 дни след поставяне на първата имунизационна доза, а не както беше досега веднага след ваксинирането. Има се предвид първоначалния документ, който важи само на територията на България.

Плановият прием в болниците в цялата страна се спира и се забраняват посещенията в лечебните заведения и в домовете за деца и възрастни хора. Мерките се налагат, за да се намали натиска върху здравната ни система, тъй като броя на пациентите, настанени в КОВИД – отделенията достигна вече 8 191, като 715 от тях са настанени в интензивни отделения.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, симпозиуми и др. събития от този характер, както и провеждането на масови мероприятия като музикални фестивали, концерти, събори и др. могат да се провеждат, но при предоставяне на “зелен” сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване на коронавирус, антигенен или PCR тест от персонала, както и предоставяне на същите документи от всички посетители.

Същите изисквания се отнасят и за центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство; езикови центрове, образователни центрове и др.; музеи, галерии, кина, театри, циркови представления; фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове; игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения; търговски центрове тип МОЛ, магазини с нетна търговска площ над 300 кв. м., базари и изложения на закрито, ако искат да продължат своята дейност.

При невъзможност за осигуряване на необходимите документи, обектите следва да затворят и да преустановят своята работа.

Спортните състезания на открито с публика, организираните екскурзии и групови посещения, както и присъственото обучение във висшите учебни заведения се допускат, но отново със “зелен” сертификат, сертификат за преболедуване или документ за изследване чрез направен бърз антигенен или PCR тест.

При констатиране на тежки нарушения на въведените с тази заповед противоепидемични мерки контролните органи изпращат незабавно сигнал до прокуратурата за извършване на проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. С пълния текст на заповедта може да се запознаете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица