Свържи се с нас

Новини

Мобилно приложение показва къде трябва да се изхвърлят отпадъчните опаковки

Published

on

Новото мобилното приложение за разделно събиране на отпадъци от опаковки в Трявна вече е факт. Технологията е разработена от екипа на Еко Партнърс България АД и е достъпна за теглене от всички смарт телефони.

Приложението се превръща в още една добра възможност да направи всички нас съюзници в общата ни цел – а именно постигане и поддържане на по-чиста околна среда. Чрез Eco Partners App гражданите ще бъдат и по-информирани относно материала на отпадъчните опаковки и как и къде е правилно те да бъдат изхвърлени.

Именно тази информация ще бъде предоставяна на гражданите от мобилното приложение по нов, интересно разработен начин – чрез сканиране на баркода на опаковката. В приложението потребителят може да види на карта и всички жълти и зелени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на Еко Партнърс и да намери най-близките до него отпадъчни съдове.

В момента на територията на Община Трявна са разположени общо 40 контейнера на Еко Партнърс – 13 в градската част на Трявна и 7 в градската част на Плачковци. В най-кратки срокове предстои да бъдат предоставени и разпределени по квартали още 5 комплекта жълти и зелени контейнера за разделно събиране на отпадъци в Трявна – два комплекта ще бъдат поставени в кв. “Кисийска мера” и по един в кв. “Хитревци”, кв. “Светушка” на ул. “Цаньо Шишков” и на ул. “Украйна” пред ВиК-Трявна.

Така по един достъпен и увлекателен начин, всеки потребител ще разполага със знанието за правилно разделно събиране на отпадъците. Приложението ще даде и възможност на всички граждани бързо и лесно да подават сигнали за нередности, свързани с конкретен контейнер на Еко Партнърс.

Ето и основните функции на новото мобилно приложение Eco Partners App:

СКАНИРАНЕ – При сканиране на баркода върху която и да е опаковка, в приложението получаваме информация относно материала на дадената опаковка, съответно и може ли тя да бъде изхвърлена в някой от цветните контейнери, респективно, ако това е възможно, в кой точно.

ЛОКАЛИЗИРАНЕ – За да е от още по-голяма полза за потребителите си, приложението си служи с локацията на устройството, от което се използва, за да изчисли къде може да бъде открит най-близкият контейнер на Еко Партнърс. В допълнение към това, съвсем улеснено е и подаването на сигнали за вече локализираните контейнери.

ПРАВИЛА – Повишената информираност стои в основата на приложението, ето защо за всеки потребител е достъпен и кратък образователен гайд, който да напомня какво може и не може да се изхвърля в цветните контейнери, какви стъпки да бъдат изпълнени преди предаване на дадената опаковка и къде.

За да бъде, обаче, мобилното приложение максимално ефективно и работещо, от 2 ноември до 2 декември, организацията стартира кампания за събиране на продуктови баркодове в базата данни на приложението, което ще превърне процеса в игра с предоставяне на много награди.

Добавянето на продукт в базата става по следния начин: сканира се баркодът от опаковката, въвеждат се името на продукта и материала, от който е изработена опаковката и се добавя снимка.

В рамките на кампанията могат да бъдат спечелени различни награди в зависимост от броя добавени от всеки потребител продуктови баркодове, като Еко Партнърс дава възможност на всеки сам да избере за каква награда да участва. По този начин организацията ще направи гражданите активни участници в създаването на по-чисто настояще и бъдеще!

Приложението Eco Partners е налично за безплатно сваляне в Google Play и App Store.

Повече за него и за свързаната с него кампания с награди, можете да видите на сайта на Еко Партнърс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Крими

Арестуваха габровец след 2 автокражби

Published

on

Криминално проявен мъж, противозаконно отнел два автомобила, бе задържан за срок до 24 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигналите са получени на 28 февруари и 16 март. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия бил задържан извършителят на деянията.

Това е 34-годишен многократно осъждан габровец. Двата автомобила, предмет на престъпленията, са намерени и върнати на собствениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица