Свържи се с нас

Новини

Едно успешно партньорство с Брага Мобилити, Португалия

Published

on

Срещаме Ви с Ива Дойнова, учител по философия в ПГТ „Пенчо Семов“, специалист по детско-юношеска психология. Ива неслучайно бе избрана да участва в структурирания курс в Брага, Португалия. От нея се очаква да бъде двигателят за рализация на интересни предложения, които работната група на участниците в обучението ще представи на учителската колегия и ръководството.

– Ще попитам и Вас какви са впечатленията Ви от организацията на курса в Брага, Португалия?
– Оставам с отлични впечатления от обучението. Темата е изключително актулна, дискусионна, пряко свързана с моята работа като учител и като психолог. И двамата лектори умело съчетаха академичността и сериозността на проблема, свързан с отпадане на учениците от училище, добрите практики за превенциия на отпадането, новата образователна политика по отношение на задържането на учениците в училище. Беше отделено и достатъчно време за теми с акцент тормоза в училище, като една от причините за отпадане, както и мерките, които могат да бъдат ефективни в подобни случаи. Паралелно с това, в контекста на неформалното общуване, се докоснахме до някои от особеностите на тяхната културна и национална идентичност.

– Какъв е коментарът ви за разликите в образователните системи на България и Португалия?
– Както колегата сподели в предишното интервю, различни са степените на образование– първа степен от първи до четвърти клас, втора степен – пети и шести клас, трета степен – седми до девети клас и от десети до дванадесети клас – средно образование. Като различие в образователните системи на двете страни ме впечатли стремежът към по-малък брой ученици в клас /максимум 24/, като при някои от дисциплините класът се разделя на две групи, с цел по ефективно усвояване на учебния материал. Друга съществена разлика е продължителността на учебния час. В Португалия учебните часове са с времетраене от 90 минути, следвани от 10-минутно междучасие. Всичко това е започнало като пилотен проект в Порто и Лисабон, като в продължение на 5 години са провеждани паралелно учебни часове от 45 минути и 90 минути, след което са били сравнени резултатите. Оказало се, че учениците, обучавани при 90-минути часове, са постигнали по-високи образователни постижения. Всичко това е част от новите образователни политики на правителството.

– Справя ли се по-добре португалската образователна система с проблема отпадане на ученици от училище?
– Да припомним, че в момента процентът на отпадане на ученици е 8, което сравнено с директивата на ЕС /процентът на отпадащите ученици да не е по-голям от 10/, е чудесен резултат. С това постижение португалци изпреварват много европейски държави. Португалският образователен модел избира да се използват всички налични ресурси, за да може да се посрещнат нуждите на учениците с трудности, след което да ги мотивират да продължат да полагат усилия да се впишат в училищната общност. В същото време се работи и в насока, че децата трябва да видят, че различията не са основание за дискриминация, а фактор, който може да осигури различни аспекти. По този начин учениците с трудности няма да се чувстват маргинализирани, а ще са по-предразположени да посещават училище.

Практиките, които споделих по горе, свързани с броя на учениците в клас и продължителността на учебни час, са само някои от предпоставките за намаляване броя на отпадналите ученици от училище през последните години.

– Мотивирана ли сте да приложите добрите практики за решаване на проблема в ПГТ – Габрово?
– За мен престоят Португалия беше едно емоционално и вдъхновяващо преживяване. Върнах се изключително мотивирана и ще се опитам да заредя с тази емоция всички мои колеги, като споделям наученото и преживяното, след което съвместно да продължим работа в посока обогатяване формите и методите на ежедневна дейност за постигане на по-висока ефективност при превенцията на отпадане на ученици от училище.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица