Свържи се с нас

Новини

Едно успешно партньорство с Брага Мобилити, Португалия

Published

on

Срещаме Ви с Ива Дойнова, учител по философия в ПГТ „Пенчо Семов“, специалист по детско-юношеска психология. Ива неслучайно бе избрана да участва в структурирания курс в Брага, Португалия. От нея се очаква да бъде двигателят за рализация на интересни предложения, които работната група на участниците в обучението ще представи на учителската колегия и ръководството.

– Ще попитам и Вас какви са впечатленията Ви от организацията на курса в Брага, Португалия?
– Оставам с отлични впечатления от обучението. Темата е изключително актулна, дискусионна, пряко свързана с моята работа като учител и като психолог. И двамата лектори умело съчетаха академичността и сериозността на проблема, свързан с отпадане на учениците от училище, добрите практики за превенциия на отпадането, новата образователна политика по отношение на задържането на учениците в училище. Беше отделено и достатъчно време за теми с акцент тормоза в училище, като една от причините за отпадане, както и мерките, които могат да бъдат ефективни в подобни случаи. Паралелно с това, в контекста на неформалното общуване, се докоснахме до някои от особеностите на тяхната културна и национална идентичност.

– Какъв е коментарът ви за разликите в образователните системи на България и Португалия?
– Както колегата сподели в предишното интервю, различни са степените на образование– първа степен от първи до четвърти клас, втора степен – пети и шести клас, трета степен – седми до девети клас и от десети до дванадесети клас – средно образование. Като различие в образователните системи на двете страни ме впечатли стремежът към по-малък брой ученици в клас /максимум 24/, като при някои от дисциплините класът се разделя на две групи, с цел по ефективно усвояване на учебния материал. Друга съществена разлика е продължителността на учебния час. В Португалия учебните часове са с времетраене от 90 минути, следвани от 10-минутно междучасие. Всичко това е започнало като пилотен проект в Порто и Лисабон, като в продължение на 5 години са провеждани паралелно учебни часове от 45 минути и 90 минути, след което са били сравнени резултатите. Оказало се, че учениците, обучавани при 90-минути часове, са постигнали по-високи образователни постижения. Всичко това е част от новите образователни политики на правителството.

– Справя ли се по-добре португалската образователна система с проблема отпадане на ученици от училище?
– Да припомним, че в момента процентът на отпадане на ученици е 8, което сравнено с директивата на ЕС /процентът на отпадащите ученици да не е по-голям от 10/, е чудесен резултат. С това постижение португалци изпреварват много европейски държави. Португалският образователен модел избира да се използват всички налични ресурси, за да може да се посрещнат нуждите на учениците с трудности, след което да ги мотивират да продължат да полагат усилия да се впишат в училищната общност. В същото време се работи и в насока, че децата трябва да видят, че различията не са основание за дискриминация, а фактор, който може да осигури различни аспекти. По този начин учениците с трудности няма да се чувстват маргинализирани, а ще са по-предразположени да посещават училище.

Практиките, които споделих по горе, свързани с броя на учениците в клас и продължителността на учебни час, са само някои от предпоставките за намаляване броя на отпадналите ученици от училище през последните години.

– Мотивирана ли сте да приложите добрите практики за решаване на проблема в ПГТ – Габрово?
– За мен престоят Португалия беше едно емоционално и вдъхновяващо преживяване. Върнах се изключително мотивирана и ще се опитам да заредя с тази емоция всички мои колеги, като споделям наученото и преживяното, след което съвместно да продължим работа в посока обогатяване формите и методите на ежедневна дейност за постигане на по-висока ефективност при превенцията на отпадане на ученици от училище.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Новини

ЕЗОК – полезен документ при пътуване в чужбина

Published

on

През 2023 г. в област Габрово са заявени 3 047 Европейски здравноосигурителни карти /ЕЗОК/. В РЗОК Габрово и общинските офиси са издадени и 869 удостоверения за временно заместване на ЕЗОК. За първите шест месеца на тази година, заявените ЕЗОК са над 1300, а удостоверенията за временно заместване – 400.

Защо е нужна?
Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) дава достъп до медицинско обслужване по време на временен престой при същите условия и на същите цени като на хората, осигуряващи се в съответната държава, когато възникне спешна или неотложна нужда от медицинска помощ. Притежателите на ЕЗОК имат право на всяка необходима медицинска помощ, която им дава възможност да продължат престоя си по безопасен за здравето им начин (да не се налага те да прекъснат престоя си преди планираната дата и да се връщат в страната по постоянно местожителство поради необходимост от лечение на остро възникнало заболяване или внезапно обостряне на симптомите на хронично заболяване). Спешната и неотложна помощ се простират до там, докъдето лекуващият лекар прецени, че вече е отстранена непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. Картата НЕ покрива разходите, ако пътуването в чужбина е специално с цел получаване на лечение /т.е. – планирано лечение/.

В кои държави може да се ползва?
ЕЗОК е валидна във всички страни членки на Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Великобритания. Българската ЕЗОК може да се ползва също в Република Сърбия и Северна Македония.

Кой има право на ЕЗОК?
Всички граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права могат да заявят издаване на ЕЗОК. Тъй като здравноосигурителните права са лични, лична е и ЕЗОК – т.е. децата също трябва да имат издадена своя карта.

Как се получава ЕЗОК?
Заявленията за издаване на ЕЗОК се приемат в дистрибуторски центрове на Първа инвестиционна банка АД на територията на цялата страна, както и по електронен път /онлайн/ чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Образец на заявлението може да бъде получен на място в клоновата мрежа на „Първа инвестиционна банка“ АД или да бъде изтеглено от сайта на НЗОК. Заявлението за издаване на ЕЗОК може да се подаде лично или от упълномощено лице. За лицата над 18 години е необходимо да се представи лична карта. За децата, които нямат още лични карти, се представя международен паспорт или акт за раждане и лична карта на родител/настойник. Указанията за попълване на заявленията за издаване на ЕЗОК са публикувани на сайта на НЗОК. 2 / 2 Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). За целта заявителят трябва да притежава електронен подпис.  

За колко време се издава?
Срокът за издаване е 15 календарни дни.  

Безплатна ли е?
ЕЗОК е безплатна за всички здравноосигурени лица.  

Има ли бърза поръчка?
Когато не може да се изчака технологичното време по обработката на заявката и отпечатването на ЕЗОК, се издава Удостоверение за временно заместване (УВЗ) на картата. Удостоверението дава същите права като ЕЗОК, но има срок на валидност 2 месеца. Издава се безплатно. Заявлението за издаване на УВЗ на ЕЗОК се подава в районната здравноосигурителна каса /РЗОК/.

На територията на област Габрово, УВЗ на ЕЗОК може да се заяви и получи и в общинските офиси на РЗОК в Дряново, Севлиево и Трявна. Представя се лична карта. За лица под 18 години, които нямат лични карти, се представя международен паспорт или акт за раждане и лична карта на родител/настойник.

За колко време е валидна ЕЗОК?
ЕЗОК е със срок на валидност:
– за всички над 18 години, които не са пенсионери – 1 година,
– за пенсионери за възраст и прослужено време – 10 години,
– за пенсионери поради продължителна/трайна нетрудоспособност – до срока на валидност на отпуснатата пенсия, но не повече от 10 години.
– за лица под 18 години – 5 години или до навършване на 18 години, но не по-малко от 1 година.

Датата, до която е валидна ЕЗОК е вписана върху нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица