Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Габровска област заслужава да бъде представлявана от хора с опит, разум и влияние, обичащи региона

Published

on

Каква ще бъде Вашата лична кауза след тези избори – за страната и за област Габрово?
– За да не повтарям, всичко говорено и писано в предходните месеци – и за инфраструктурата, и за развитието на човешкия капитал, и за икономиката, от окончателно решаване на водните проблеми на Севлиево, през нова индустриална зона между Габрово и Севлиево, до тунела под Шипка, ще кажа, че личната ми кауза е нашите общини, областта да имат достойно представителство в националната политика. Хора с опит, разум и влияние, които да могат да представляват интересите им. А това, може да стори човек, който не само може и знае, но човек, който обича и го боли за този край.

Как ще коментирате ситуацията в страната и какъв е пътят да се излезе от кризата?
– Аз не съм коментатор, но ми се струва, че има състезание – коя партия най- много мрази друга партия. Това вероятно е интересно, шумно, актуално, но вижте, и аз не харесвам някои партии, но това не определя нито мен, нито личността ми. Предпочитам да се определям от това, в което вярвам, знам и мога, от това, което обичам, а не от това, което не харесвам. Не искам да мразя.

Състезанието по омраза, ражда само омраза. Нужен ни е нов дневен ред – кой и как може повече да стори за образованието, здравеопазването, инфраструктурата, икономиката.

Какво включва програмата на ГЕРБ за изход от кризата?
– Трудно е програма, която обхваща всяка публична политика, да бъде разказана с няколко думи. Трудно е и да се определи коя сфера е по-важна от другите, защото всичко е важно и здравеопазването, и доходите, и инфраструктурата, и градската среда и т.н. Но все пак, ако има приоритет на приоритетите, това е образованието. Планираме да продължим целенасочените инвестиции в сектора. След като повишихме два пъти учителските заплати през последния мандат, този процес ще продължи. Средната учителска заплата трябда да стане 2500 лв., а на преподавателите във висши училища – 3000 лева. Разходите за образование трябва да бъдат минимум 5 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това е добър старт, но изобщо не е достатъчно. Процесите на увеличаване на възнаграждението, трябва да вървят и с подобряване на материалната база, тотална дигитализация на учебния процес, моделнизиране на учебниите програми и съдържание, усилия всички деца да бъдат в клас. Без да подценяваме, която и да е друга сфера, образованието е единствената инвестиция, която може да гарантира бъдещето на страната.

Инвестициите в образование, трябва да вървят с целенасочени инвестиции в науката и иновациите, както и изграждането на бизнес инфраструктурата на страната – нови индустриални зони и паркове, лаборатории за научно-развойна дейност.

Политиката по доходите не може да включва само сектора образование. Например, средното брутно месечно възнаграждение на лекар в страната в края на мандата трябва да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор.

Минималната работна заплата ще достигне 1000 лв., а средната – 2000 лв. Едва ли са изненада амбициите ни да продължим с модернизацията на инфраструктурата на страната – железопътна, ВиК, обновяване на градовете и продължаване на санирането на публични и частни сгради. От огромно значение, обаче са възстановяване на работата по ключовите спрени проекти – Автомагистрала Хемус, Коридор №4 (София- Видин и довършване на АМ „Струма”), тунелът под вр. Шипка и другата част от Коридор №9 в частта Русе- Велико Търново.

Можем да коментираме още много, но преди секторните политики има нещо важно. Необходим ни е национален консенсус, че само образованието и развитието на иновациите ще ни позволят да развиваме икономика, базирана на знанието, да произвеждаме и продаваме по-скъпи продукти и услуги.

И нещо още по-важно. В политиката трябва да се върнат темите, които вълнуват хората и които имат значение за живота им. Разбираме стремежа на този или онзи кандидат да иска да отиде в парламента, за да се накара на някой или да наругае другиго, но от това живота на хората не става по-добър. Необходимо е завръщане на отговорността в политиката, необходимо е всеки да носи отговорност за това, което е говорил преди изборите. Необходимо е най-сетне някой да има смелостта и експертизата да управлява.

Защо ГЕРБ не е предпочитана партия от младежите, според вас?
– Ами не са ни виновни младите хора, ние сме си виновни. Има много причини. Младият човек е неконформист и бунтар, той по дефиниция е подозрителен към управляващите, а ние до скоро управлявахме. Сигурен съм, че наред с това не сме намерили достатъчно добри послания към тях. Не сме успели да обясним какво и защо правим. Има и друга причина. За последното десетилетия отрасна ново поколение, което не помни България преди влизането ѝ в ЕС, откогато може да пътува спокойно и да сравнява. И то иска България да изглежда като Австрия…веднага и в същото време не помни нито социализма, нито разрухата на икономиката по време на прехода, нито финансовата катастрофа от втората половина на 90-те.

И естествено, за това, че България не е Австрия, например, младите считат за виновни управляващите последно.

Трябва да намерим начина да говорим с тези хора. Извън обичайните политически формати и не обезателно по телевизията. И не толкова да говорим защо България не е богата, колкото Австрия, а как би могла да стане.

Как си обяснявате вота на хората? Ще надделее ли, според Вас, разумът?
– Вотът на хората, винаги е правилен. Народът винаги е прав в колективната си мъдрост, в подкрепата и в гнева, в съмнението.

Разумът е задача на политиците, които не бива да забравят, че имат задължението да решават проблемите, да търсят възможностите и да намират разум отвъд емоциите. И те никога не бива да забравят, че дори и да не харесват някоя партия, зад нея стоят хора… българи… достойни и честни българи, на които трябва да служат, нищо че са гласували за друга партия.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 32 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Министър Караджов идва в Габрово за дискусия за тунела под Шипка

Published

on

На 14 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев поканиха заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, на дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка, която ще се проведе в рамките на заседанието на местния парламент на 27 януари т.г.

В поканата те предложиха и да запознаят на терен министрите с изградената вече довеждаща мащабна инфраструктура по проекта за Обход на Габрово, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

Министър Гроздан Караджов прие поканата за участие в дискусията, информираха от местната общинска администрация.

Във връзка с епидемичната обстановка в града и невъзможността за свободен достъп до заседанието, гражданите, които желаят, могат да зададат към министър Караджов въпроси по темата за тунела под Шипка чрез линка https://forms.gabrovo.bg/tunnel/

Заседанията на Общински съвет – Габрово се излъчват в реално време в сайта на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разпространението на Африканската чума по свинете в Габровско намалява

Published

on

Не е притеснително разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Габрово, но трябва да продължи спазването на мерките относно нейното предотвратяване.

Това стана ясно по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия на област Габрово, което се проведе в средата на тази седмица. Срещата се състоя онлайн предвид епидемичната обстановка от КОВИД-19 в страната и участие в нея взеха зам.-областният управител на област Габрово, членове на комисията, сред които зам.-кметът на община Трявна, представители на отделни институции, ангажирани с проследяване на епизоотичната ситуация в габровска област.

По последни данни, изнесени от комисията, установените случаи на АЧС при диви свине на територията на област Габрово са общо 15, като всички животни са с налични антитела, без изолиране на вирус.

Данните в страната, обаче, остават високи – 165 броя диви свине са заболели от Африканската чума и епизоотичната обстановка на този етап е усложнена. Регистрирани огнища на болестта при домашни свине в страната няма.

“Дивата свиня е животно, което може да извършва дълга миграция дневно и по този начин може да разнася на голяма територия заболяването. В района се е увеличила популацията на дивата свиня, което най-вероятно означава, че има мигриращи животни, които не са местни, но нямаме информация откъде идват. Добре е, че има такава миграция, тъй като няма да има редукция на бройката на диви свине, но може да представлява опасност за домашните свине, защото без да има съмнителен признак вирусът може да е наличен и да се пренесе при тях чрез човек!” подчерта д-р Васил Петров от областната дирекция по безопасност на храните в Габрово и допълни, че от последното заседание на комисията досега има обявен 1 случай на АЧС при домашни свине, който е от 18 януари тази година.

Ситуацията в Европа по отношение на разпространението на Африканската чума по свинете също остава усложнена. В Румъния продължава да има огнища при домашните животни, а от последната седмица има обявено такова и в Република Северна Македония.

По думите на д-р Петров от декември 2021 г. до средата на януари 2022 г. има обявени и много огнища на птичи грип, които са предимно в регионите на Южна България.

“В област Габрово няма информация относно статуса на дивите и синантропни птици по отношение на вируса на птичи грип. Нормалното предаване е чрез дивите птици да отиде при домашните. Затова целта е да се предпазят домашните, но при липса на информация е трудно да се предприемат някакви мерки. Историческо погледнато на територията на областта не е регистриран случай на птичи грип!”, коментира по време на онлайн провелото се заседание д-р Васил Петров.

При откриването на мъртви птици при излети в гората, в рамките на населените места, същите трябва да бъдат опаковани в найлонова торба и да се уведоми своевременно официалния ветеринарен лекар, за да се организира последващо вземане на проби и изпращането им за анализ.

Предвид представената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума при свинете и инфлуенца авиум при птиците в страната и област Габрово, комисията реши да продължи с необходимите мерки за предотвратяване разпространението на вирусите по животните. А именно:

  • Продължаване на действия съгласно Решение на Министерския съвет №313 от 9 април 2021 г. за одобряване на План за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 г.
  • Собствениците на животновъдни обекти да поддържат строги мерки за охраната и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащи транспортни средства.
  • Продължаване на ежеседмични претърсвания за умрели диви свине в 20 км. зона около индустриалната ферма в местността Чакала, край гр. Севлиево от служители на ТП на държавните предприятия по чл. 163 от закона за горите и лицата стопанисващи дивеча, съгласно заповед 48-23/18.2.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите. При откриване на труп на дива свиня да се предприемат действия съгласно указанията към заповед № РД 48-3/06.01.2020 г. на министъра на МЗХГ.
  • Продължаване на засиления надзор при дивите птици – извършване на проверки от представители ловно-рибарските сдружения и на държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви птици. При откриване на такива да се уведоми официален ветеринарен лекар за да се организира вземане и изпращане на проби за анализ. С мъртви птици се работи с предпазни средства, тъй като птичата инфлуенца е зооноза ( и човек боледува).
  • Населване на животновъдни обекти тип лично стопанство със свине е прекалено рисковано в региона. То може да се извършва, както при следните условия:
  • Само в обекти регистрирани по реда на чл.137 ал.11 от ЗВД – след изпълнение на процедура за РЕД И НАЧИН ЗА НАСЕЛВАНЕ С ЖИВОТНИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СВИНЕ ТИП ЛИЧНИ СТОПАНСТВА /Приложение 1/
  • С кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми и съгласно изискванията на Заповед РД 11-1080/26.05.2021 г. /Приложение 2/
  • След подадено заявление до ОДБХ / Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХПриложение 3/ и получено разрешение от Директора на ОДБХ /Образец ЗХОЖ – 225 / Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/
  • Задължително посочване на обекта на произход, дата на транспорт и превозно средство за предвижване на животните в Заявлението /Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областната управа зарадва с подаръци АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Един от най – хубавите празници, отбелязвани през студения януарски месец, е посветен на бабите и родилната помощ.

В габровската многопрофилна болница в отделението по акушерство и гинекология традицията за Бабинден и тази година беше спазена макар, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и само с медицинския персонал.

Малко преди церемонията по изписване на бебето Симеон заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова поднесе поздравителен адрес от името на областния управител Ралица Манолова, който да бъде предоставен на работещите в отделението.

Тя обяви, че като допълнение към прекрасната визия на реновираното АГ – отделение Областна администрация предоставя специално подбрани книги и списания, които ще са полезни на майките по време на престоя им там.

В тях те ще откриват полезна информация, съвети или просто приятно четиво за настроение.

Тази инициатива е подкрепена от SBB Media, която изпрати първоначален набор от специализирана литература и чиято мисия е да вдъхновява, информира и свързва хората.

„Вярваме, че това е началото, което поставяме със SBB Media и към него може да се присъедини всеки, който хареса идеята да има кът за четене и споделени книги в отделението.

Пожелаваме не екипите на отделенията по „Акушерство и гинекология“ и „Неонатология“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да са все така добри професионалисти и да се раждат още много здрави бебета, за да вярваме в по-доброто бъдеще и повече хора да изпитват радостта от родителството!“, споделя ръководството на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица