Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Габровска област заслужава да бъде представлявана от хора с опит, разум и влияние, обичащи региона

Published

on

Каква ще бъде Вашата лична кауза след тези избори – за страната и за област Габрово?
– За да не повтарям, всичко говорено и писано в предходните месеци – и за инфраструктурата, и за развитието на човешкия капитал, и за икономиката, от окончателно решаване на водните проблеми на Севлиево, през нова индустриална зона между Габрово и Севлиево, до тунела под Шипка, ще кажа, че личната ми кауза е нашите общини, областта да имат достойно представителство в националната политика. Хора с опит, разум и влияние, които да могат да представляват интересите им. А това, може да стори човек, който не само може и знае, но човек, който обича и го боли за този край.

Как ще коментирате ситуацията в страната и какъв е пътят да се излезе от кризата?
– Аз не съм коментатор, но ми се струва, че има състезание – коя партия най- много мрази друга партия. Това вероятно е интересно, шумно, актуално, но вижте, и аз не харесвам някои партии, но това не определя нито мен, нито личността ми. Предпочитам да се определям от това, в което вярвам, знам и мога, от това, което обичам, а не от това, което не харесвам. Не искам да мразя.

Състезанието по омраза, ражда само омраза. Нужен ни е нов дневен ред – кой и как може повече да стори за образованието, здравеопазването, инфраструктурата, икономиката.

Какво включва програмата на ГЕРБ за изход от кризата?
– Трудно е програма, която обхваща всяка публична политика, да бъде разказана с няколко думи. Трудно е и да се определи коя сфера е по-важна от другите, защото всичко е важно и здравеопазването, и доходите, и инфраструктурата, и градската среда и т.н. Но все пак, ако има приоритет на приоритетите, това е образованието. Планираме да продължим целенасочените инвестиции в сектора. След като повишихме два пъти учителските заплати през последния мандат, този процес ще продължи. Средната учителска заплата трябда да стане 2500 лв., а на преподавателите във висши училища – 3000 лева. Разходите за образование трябва да бъдат минимум 5 на сто от Брутния вътрешен продукт. Това е добър старт, но изобщо не е достатъчно. Процесите на увеличаване на възнаграждението, трябва да вървят и с подобряване на материалната база, тотална дигитализация на учебния процес, моделнизиране на учебниите програми и съдържание, усилия всички деца да бъдат в клас. Без да подценяваме, която и да е друга сфера, образованието е единствената инвестиция, която може да гарантира бъдещето на страната.

Инвестициите в образование, трябва да вървят с целенасочени инвестиции в науката и иновациите, както и изграждането на бизнес инфраструктурата на страната – нови индустриални зони и паркове, лаборатории за научно-развойна дейност.

Политиката по доходите не може да включва само сектора образование. Например, средното брутно месечно възнаграждение на лекар в страната в края на мандата трябва да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор.

Минималната работна заплата ще достигне 1000 лв., а средната – 2000 лв. Едва ли са изненада амбициите ни да продължим с модернизацията на инфраструктурата на страната – железопътна, ВиК, обновяване на градовете и продължаване на санирането на публични и частни сгради. От огромно значение, обаче са възстановяване на работата по ключовите спрени проекти – Автомагистрала Хемус, Коридор №4 (София- Видин и довършване на АМ „Струма”), тунелът под вр. Шипка и другата част от Коридор №9 в частта Русе- Велико Търново.

Можем да коментираме още много, но преди секторните политики има нещо важно. Необходим ни е национален консенсус, че само образованието и развитието на иновациите ще ни позволят да развиваме икономика, базирана на знанието, да произвеждаме и продаваме по-скъпи продукти и услуги.

И нещо още по-важно. В политиката трябва да се върнат темите, които вълнуват хората и които имат значение за живота им. Разбираме стремежа на този или онзи кандидат да иска да отиде в парламента, за да се накара на някой или да наругае другиго, но от това живота на хората не става по-добър. Необходимо е завръщане на отговорността в политиката, необходимо е всеки да носи отговорност за това, което е говорил преди изборите. Необходимо е най-сетне някой да има смелостта и експертизата да управлява.

Защо ГЕРБ не е предпочитана партия от младежите, според вас?
– Ами не са ни виновни младите хора, ние сме си виновни. Има много причини. Младият човек е неконформист и бунтар, той по дефиниция е подозрителен към управляващите, а ние до скоро управлявахме. Сигурен съм, че наред с това не сме намерили достатъчно добри послания към тях. Не сме успели да обясним какво и защо правим. Има и друга причина. За последното десетилетия отрасна ново поколение, което не помни България преди влизането ѝ в ЕС, откогато може да пътува спокойно и да сравнява. И то иска България да изглежда като Австрия…веднага и в същото време не помни нито социализма, нито разрухата на икономиката по време на прехода, нито финансовата катастрофа от втората половина на 90-те.

И естествено, за това, че България не е Австрия, например, младите считат за виновни управляващите последно.

Трябва да намерим начина да говорим с тези хора. Извън обичайните политически формати и не обезателно по телевизията. И не толкова да говорим защо България не е богата, колкото Австрия, а как би могла да стане.

Как си обяснявате вота на хората? Ще надделее ли, според Вас, разумът?
– Вотът на хората, винаги е правилен. Народът винаги е прав в колективната си мъдрост, в подкрепата и в гнева, в съмнението.

Разумът е задача на политиците, които не бива да забравят, че имат задължението да решават проблемите, да търсят възможностите и да намират разум отвъд емоциите. И те никога не бива да забравят, че дори и да не харесват някоя партия, зад нея стоят хора… българи… достойни и честни българи, на които трябва да служат, нищо че са гласували за друга партия.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 32 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Превоз на товари до 3,5 това в Габрово и региона от „Крис – Билд 2010“

Published

on

Габровската компания „Крис – Билд 2010“ ЕООД извършва превоз на товари до 3,5 тона от/до всяка една точка на територията на града, региона, както и в страната.

Услугата се поддържа от професионален екип, който ще се отзове веднага на уреченото място и ще ви улесни в транспортирането на Вашите обемни вещи или товари, гарантирайки Ви качество и сигурност на доставката.

Не се колебайте, а се доверете на „Крис Билд 2010“. Телефон за контакти: +358 876 533 200.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица