Свържи се с нас

Любопитно

В Севлиево пуснаха електрически тротинетки

Published

on

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов подписа меморандум за публичната система за споделено използване на индивидуалните електрически превозни средства Първата община в Северна България, която предоставя на своите жители възможността за придвижване с електрически тротинетки е Севлиево.

Екологичните возила пристигнаха в Севлиево и са 20 на брой, като вече са на разположение на гражданите в няколко градски локации: на паркинга срещу площад “Свобода”, срещу хотел “Одеса” в близост до автогарата, до входа на парковете “Казармите” и “Черничките”, пред “Дандоловите къщи”, в Южния комплекс срещу магазин “Рай”.

„Инициативата е продължение на дългогодишната политика на общинската управа за постоянно устойчиво развитие на града при подобряване достъпността до наличните публични места; разширяването на зоните с достъп до обществен транспорт; намаляване на емисиите на CO2 и други вредни вещества в атмосферния въздух; осигуряване на услуги за обществена мобилност за по-голяма част от обществото; пълноценно използване на изградената велосипедна инфраструктура и други“, каза кметът д-р Иван Иванов.

Тротинетките са предоставени безплатно от фирма „Хобо“, като тяхното ползване ще таксува най-ниската тарифа, спрямо останалите български градове, които разполагат с този екологичен транспорт. Таксата за отключване е 1 лев, но през първите няколко седмици ще е безплатно за севлиевци, които ще бъдат таксувани само за минута пробег – 20 стотинки.

Екологичните возила могат да се взимат и паркират навсякъде из града, в предварително обособена оперативна зона, не се налага да се изгражда специална система за паркиране. Ползват се през мобилното приложение “hobo”, като могат да бъдат отключвани и заключвани софтуерно (през приложението) на удобни за потребителите места.

Максималната скорост на тротинетките е софтуерно ограничена до 25 км/ч. Потребителите, които желаят да се възползват от новата услуга, трябва да изтеглят мобилното приложение “hobo” от App Store или Google Play, като регистрират свой профил.

При отваряне на приложението могат да видят къде е най-близката до тях тротинетка. Резервират я (ако им трябва време да се придвижат до нея) или директно сканират QR кода на самата тротинетка, като по този начин я отключват и стартират своето пътуване.

След достигане на финалната дестинация, потребителите приключват своето пътуване (отново през мобилното приложение), като натискат бутон “Приключване”.

Има и опция “Паркинг”, която позволява временно заключване на тротинетката и софтуерна рестрикция за ползването ѝ от друг потребител, докато пътуването не бъде окончателно приключено. Севлиево е петият град в страната, който разполага с такъв транспорт – след София, Пловдив, Варна и Благоевград, изпреварвайки Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица