Свържи се с нас

Новини

Светлин Каменов, ИБГНИ: Крайно време е да заживеем в правова държава!

Published

on

Светлин Каменов е втори подред кандидат за народен представител в листата на „Изправи се БГ! Ние идваме“ за 7-ми МИР Габрово.
– Адвокат в Габровската адвокатска колегия.
– Образование: висше – специалност “Право” в СУ „Св. Климент Охридски“.
– Управител на Адвокатско дружество „Каменов и Димов“ – Габрово.

Какво Ви накара да се включите в политиката?
Включих се в политиката доста късно – едва на последните избори през месец юли. Винаги съм стоял настрана от прякото участие в политиката. В последните няколко години обаче стана видима разрухата на държавността. Правилата не се спазват, нито важат за всички и това се установява, за съжаление, като правовата рамка, в която държавата съществува. От друга страна се създават законодателни норми, плод на лобиране, в полза на частни интереси, нямащи нищо общо с обществения интерес. Това даде възможност за разграбване на публичната собственост, пълна деиндустриализация, унищожение на селското стопанство, демографска катастрофа. Не се създаде силна средна класа, която да бъде гарант за законността и свободата на личността. Всичко това се случваше пред очите ми през последните 32 години, а аз бях пасивен наблюдател. Това ме кара да чувствам вина.

Капката, която преля чашата, беше скандалът с вноса на боклук. Беше ми трудно да повярвам, че в България се е внасял боклук от Европа и дори Африка /при цялото ми уважение към хората на този континент/. След съсипването на черноморието с бетон, превръщането на страната в сметище ми дойде в повече. Сега виждаме, че и за тези безобразия няма виновни и наказани. Като юрист, смятам, че е крайно време да заживеем в правова държава. Всички трябва да обединим усилията си, за да го постигнем. Според мен е крайно време за промяна. Тя е необходима за цялото общество, включително и за така дълго управлявалата партия „ГЕРБ“. Дългият престой във властта е нездравословен. Видях в „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искрено намерение за реална промяна и затова се включих в тяхната листа.

Какви реформи са необходими според Вас?
Според мен, думата „реформи“ трябва незабавно да се извади от употреба в българската политика. 32 години я чувам при всяко изказване на политик. В резултат от непрекъснатите „реформи“ се стигна до разруха в жизненоважни сфери от нашия живот – образователната система, армията и къде ли още не. Считам, че за справяне с тези разрухи най-важното е да се спазват правилата от всички. Другото име на това нещо е „законност“. Стара римска максима е „Dura lex, sed lex” /Лош закон, но закон/. Спазването на закона /такъв, какъвто е/ от всички води до сигурност и предвидимост в икономическия и социалния живот. Резултатът е спокойствие и сигурност във всички сфери.

Какво пречи на хората да живеят добре и спокойно, според Вас?
– Както казах – липсва предвидимост. Това обяснява носталгията на доста хора по отминалото време на „соц.-а“. Въпреки абсурдните основи, върху които бе изградена тази система, при нея имаше някаква предвидимост. Хората можеха да планират живота си десет години напред и плановете горе-долу се осъществяваха. Заради липсата на ясна перспектива сега, много млади хора напускат България и отиват да работят и живеят в чужбина – там има сигурност и спокойствие, следователно животът е предвидим.

Много години допускахме правилата да не важат за всички. Така стигнахме дотук. Сега е необходимо гигантско усилие за налагане на законността в България. Направим ли това усилие, то ще обедини всички българи. Съединението прави силата.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ИБГНИ, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ИБГНИ“е под номер 31 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица