Свържи се с нас

Новини

Учители от ПТГ-Габрово участваха в обучение в Брага, Португалия

Published

on

Един проект е просто поредният от многото, ако не допринесе с нещо много специфично за подобряване на учебната среда и цялостната творческа атмосфера в училище. Предлагаме ви първото от интервютата с преподаватели в Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово, участвали през месец октомври в структуриран курс в Брага, Португалия. Разговаряме с Илейона Чичарова, учител по английски език.

– Какви са впечатленията Ви от организацията на курса в Брага, Португалия?
– Много добри впечатления. Организацията беше отлична. Курсът се водеше от двама обучители, първата част от Аделино Агуар, преподавател в професионална гимназия, с акцент в лекциите – образователната система в Португалия, основните причини за ранното напускане на ученици и политиката на правителството на Португалия за задържането на учениците в училище.

Втората част от курса беше отговорност на Марсио Ферейра, учител, колега, преподавател по английски и испански език. Фокусът на неговите лекции и дискусии – тормозът в училище, като една от причините за отпадане, и мерките, които могат да бъдат ефективни в подобни случаи.

– Има ли големи разлики между образователните системи на България и Португалия?
– Различни са степените на образование – първа степен от първи до четвърти клас, втора степен – пети и шести клас, трета степен – седми до девети клас и от десети до дванадесети клас – средно образование. И при тях учениците полагат държавни изпити след дванадесети клас. Голяма разлика има в подхода при възрастните, отпаднали по някакви причини от системата на образованието – действа система за мониторинг и тези, които се връщат да завършат средно образование, не държат изпити по предметите, за които вече са получили кредити.

Всичко е в електронна система, прави се справка за получените кредити и продължават обучението си. Особено внимание се отделя на професионалното образование – има липса на обучени кадри, работници.

– Справят ли се по-добре с проблема отпадане на ученици от училище в Португалия?
– До 1992 година е бил много сериозен този проблем. Но са положили огромни усилия да спазят Директивата на ЕС процентът на отпадащите ученици да не е по-голям от 10%. Достигнали са малко над 8% напускащи училището ученици и се гордеят с това. Изпреварват много държави. Това се дължи на целенасочената политика на правителството и, както ни разказаха, ролята на настоящия министър на образованието – млад учен, без политически обвързаности, до този момент не се е занимавал с политика. Взема напълно професионални решения. Обсъждахме много задълбочено причините за отпадане – при тях те зависят от района, в който се намира училището, социалния и икономически статус на семейството на детето. Как решават проблема? Дават автономия на всяко училище да предприема собствени училищни политики, децентрализацията е активна в Португалия.

– Мотивирана ли сте да приложите добрите практики за решаване на проблема в ПГТ – Габрово?
– Разбира се. В това е смисълът на подобни обучения. Но мотивацията ми би била още по-голяма, ако можем и ние да кажем това, което ни казаха в Брага: „Уважаваме четири професии в Португалия и вярваме на хората от тези професии – пожарникари, полицаи, лекари и учители.“

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица