Свържи се с нас

Новини

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

Published

on

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Остеопорозата е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните.

В средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живот и застаряване на населението. При остеопороза в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си, нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.

Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания особено в областта на киткате, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата се нарича още тихата епидемия и дълго време заболяването може да остане скрито, без проявена симптоматика.

От първостепенно значение е активната профилактика, включваща разработване на програма за здравословно хранене с храни богати на калций, фосфор, силиций, витамин D и С. Здравословното хранене съчетано с активна двигателна активност чрез разходки на открито, някои видове спорт, активни спортни занимания още от най-ранна детска възраст повишава спортната култура на децата и подрастващите.

И след като знаем, че остеопорозата може дълго време да остане скрита без да има проявена симптоматика, необходимо е да се ограничават вредните поведенчески навици- тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни и кофеинови напитки, ниска двигателна активност и др.

Активната превенция и редовното провеждане на скрининг тестове елиминира риска за отключване на остеопороза, както и за неблагоприятните здравни, социални и психологически последици за хората в зряла възраст.

Не са малко и заболяванията на опорно-двигателния апарат като резултат от остеопороза водещи до трайна инвалидизация, а много често и до смърт.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените. Това налага актива борба за недопускане на тютюнопуше и употреба на алкохол при подрастващите, оптимален прием на калций и vit.D, фосфор, в съчетание с подходящ вид спорт снижава риска от развитие на остеопороза и други ХНБ в зряла възраст.

Най-често жените, които отключват остеопороза, разбират за това след като претърпят някаква сериозна травма на опорно-двигателния апарат. В повечето случаи заболяването е прогресирало в много висока степен, което затруднява прогнозата и изхода след проведения курс на лечение.

Необходима е активна превенция на остеопорозата от най-ранна възраст и сред всички слоеве от населението за повишаване на здравната информираност, съчетана със скриниг тестове, както и повишаване на личната отговорност за отстраняване на вредните поведенчески фактори.

С напредване на възрастта рязко се увеличава риска от остеопороза, инфаркти, инсулти и туморни заболявания. Редовното раздвижване и умерено физическо натоварване могат да ни предпазят от тези болести на 21 век. Не е късно да се погрижим за себе си на 40, 50 и на 60 години, а когато системно спортуваме ще се радваме на добро здраве и активно дълголетие. Това може да стане като включим в ежедневието си упражнения или разходки на открито.

Полезни са също така и туристическите походи, планински разходки, а това което всички можем да правим е да ходим поне един час дневно пеша.

Запомнете: Храната и физическата активност са основна сила на профилактиката!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Инсп. Христофор Божинов призова младите шофьори да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя

Published

on

Занятие по пътна безопасност се проведе в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово припомни на ученици от 12 клас основните задължения на водачите на МПС.

Сериозно внимание обърна на рисковете при шофиране с несъобразена скорост, както и след употреба на алкохол и наркотици. Той призова шофьорите да бъдат отговорни на пътя, да съобразяват поведението си с останалите участници в движението и най-вече с пешеходците.

Инспектор Божинов припомни на младите водачи да бъдат особено бдителни през есенно-зимния сезон, когато видимостта е ограничена, поради валежи или мъгла, да намаляват скоростта, когато преминават в районите на пешеходни пътеки и през неосветени участъци, тъй като пешеходците обикновено носят тъмни дрехи и са трудно забележими, а често пресичат или се движат неправилно по пътното платно.

Призова дванадесетокласниците, когато станат свидетели на случаи, при които лица, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, решат да управляват МПС – да се опитат да ги спрат или да сигнализират компетентните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица