Свържи се с нас

Новини

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

Published

on

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Остеопорозата е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните.

В средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живот и застаряване на населението. При остеопороза в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си, нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.

Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания особено в областта на киткате, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата се нарича още тихата епидемия и дълго време заболяването може да остане скрито, без проявена симптоматика.

От първостепенно значение е активната профилактика, включваща разработване на програма за здравословно хранене с храни богати на калций, фосфор, силиций, витамин D и С. Здравословното хранене съчетано с активна двигателна активност чрез разходки на открито, някои видове спорт, активни спортни занимания още от най-ранна детска възраст повишава спортната култура на децата и подрастващите.

И след като знаем, че остеопорозата може дълго време да остане скрита без да има проявена симптоматика, необходимо е да се ограничават вредните поведенчески навици- тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни и кофеинови напитки, ниска двигателна активност и др.

Активната превенция и редовното провеждане на скрининг тестове елиминира риска за отключване на остеопороза, както и за неблагоприятните здравни, социални и психологически последици за хората в зряла възраст.

Не са малко и заболяванията на опорно-двигателния апарат като резултат от остеопороза водещи до трайна инвалидизация, а много често и до смърт.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените. Това налага актива борба за недопускане на тютюнопуше и употреба на алкохол при подрастващите, оптимален прием на калций и vit.D, фосфор, в съчетание с подходящ вид спорт снижава риска от развитие на остеопороза и други ХНБ в зряла възраст.

Най-често жените, които отключват остеопороза, разбират за това след като претърпят някаква сериозна травма на опорно-двигателния апарат. В повечето случаи заболяването е прогресирало в много висока степен, което затруднява прогнозата и изхода след проведения курс на лечение.

Необходима е активна превенция на остеопорозата от най-ранна възраст и сред всички слоеве от населението за повишаване на здравната информираност, съчетана със скриниг тестове, както и повишаване на личната отговорност за отстраняване на вредните поведенчески фактори.

С напредване на възрастта рязко се увеличава риска от остеопороза, инфаркти, инсулти и туморни заболявания. Редовното раздвижване и умерено физическо натоварване могат да ни предпазят от тези болести на 21 век. Не е късно да се погрижим за себе си на 40, 50 и на 60 години, а когато системно спортуваме ще се радваме на добро здраве и активно дълголетие. Това може да стане като включим в ежедневието си упражнения или разходки на открито.

Полезни са също така и туристическите походи, планински разходки, а това което всички можем да правим е да ходим поне един час дневно пеша.

Запомнете: Храната и физическата активност са основна сила на профилактиката!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Използвайте по предназначение контейнера за дървесни отпадъци

Published

on

Община Трявна призовава всички граждани да използват контейнера за дървесни отпадъци в града по предназначение и в него да не бъдат изхвърляни друг вид отпадъци!

Апелът се отправя след като при последното извозване на металния съд в него са забелязани изхвърлени битови отпадъци като смачкани кашони и картони, полиетиленови торбички с пластмасови бутилки и друг вид едрогабаритни отпадъци.

Припомняме, че контейнерът бе доставен в Трявна през месец март тази година след сключено споразумение между Община Трявна и “Кроношпан България” ЕООД – преработвател на дървесина с изградени модерни съоръжения за рециклиране на дървесни отпадъци и услугата се ползва от всички наши граждани напълно безплатно за срок от 3 години.

Големият син съд е разположен до ул. “Белчо Белчев” и е с вместимост 38 куб. м. като основната цел е в него да бъдат изхвърляни само клони, стари и негодни за употреба дървени материали като шкафове, маси и пр., които в последствие се преработват и така отпадъчната дървесина отново се използва за производството на плочи (плоскости) от дървесни частици.

Извозването на дървените отпадъци веднъж седмично до предприятието във Велико Търново е в помощ и на Община Трявна, тъй като до март тази година местната власт извозваше този вид отпадъци до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово и заплащаше за тяхното транспортиране до там.

Не на последно място, с предоставения метален контейнер се подобрява качеството на екологичната среда в Община Трявна и този вид отпадък успява да се рециклира, затова апелираме да не се злоупотребява с изхвърлянето на друг вид отпадъци в него!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово остава в тъмночервената зона

Published

on

Само 7 области в страната, сред които Габрово, остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Другите области са Враца, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

Това става ясно от актуалната карта на 14-дневната заболеваемост, изготвена от Националния център по заразни и паразитни болести към 28 ноември т.г. 

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

Сто седемдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово, а деветнадесет души са загубили битката за живота си с вируса през последните седем дни.

Данните, които обхващат периода от 30 ноември до 5 декември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите седем дни общо 37 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 135 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 100 души. Петдесет и две са положителните проби в Севлиево, по десет са тези в Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Реконструирана е част от пътната мрежа по селата в Тревненско

Published

on

Реконструкцията на част от общинската пътна мрежа в малките населени места на територията на Община Трявна бе извършена от консорциумът ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна”, в състава на който влизат три фирми, отговарящи за превантивното поддържане и съответно доброто експлоатационно състояние на цялостната общинска пътна мрежа в региона.

Така, за последния един месец, служители на консорциума с необходимата специализирана техника и ресурс извършиха поддръжка на различни проблемни участъци от Общинската пътна мрежа, част от които – с. Драгневци, кв. Стояновци, с. Тодореците, с. Недялковци, с. Престой, с. Енчовци и в кв. Късовци, и кв. Ствоевци в кметство Плачковци, които създаваха неудобство на местното население при придвижването им към останалите населени места.

В т. нар. “Дясна махала” на село Драгневци е положен нов линеен отводнител, който ще допринесе за по-лесното и ефективно оттичане на водите при последващи обилни валежи и е прокопана нова отводнителна канавка, извършен е и ремонт с полагане на нова асфалтова настилка върху компрометиран участък от пътя.

Поставени са също нови еластични предпазни огради/мантинела/ в селата Тодореците, Стояновци и по стария път към с. Престой. Общата дължина на поставените предпазни съоръжения е 192 м.

Участъци, с компрометирана асфалтова настилка по пътя към кв. Късовци и селата Стоевци, Енчевци и Престой, са запълнени с топла асфалто-бетонна смес.

Община Трявна и ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна” продължават с планираните превантивни дейности и цялостната поддръжка на общинската пътна мрежа през следващите зимни месеци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица