Свържи се с нас

Новини

Светлана Лакова оглавява листата на „Русофили за възраждане на отечеството“

Published

on

Светлана Лакова оглавява листата на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“. Партията „Лявата алтернатива“ е в процес на учредяване и към настоящия момент няма готовност да се яви на изборите. Нейни представители участват в листите на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“.

Светлана Ненчева Лакова е родена на 30 януари 1973 г. в гр. Оряхово, област Враца. Владее руски и английски език. Майка на две деца. През 1992 г. завършва ПГИ „Рачо Стоянов“ гр. Дряново, област Габрово. Завършва висше образование – магистратура в СА „Д. А. Ценов“ гр. Свищов специалност „Икономика и управление на индустрията“. 2003 г. завършва втора магистратура по „Счетоводство и контрол“ при ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий“.

През 2017 година защитава дисертация по политическа икономия и започва работа като асистент в Стопанския факултет на Великотърновският университет. Към днешна дата е главен асистент. Професионалната й кариера започва през 1994 г. в „Център за работа с деца“ гр. Дряново като завеждащ административно-техническа служба. Работила е като учител в гр. Плевен и главен счетоводител в ПГСАГ „Никола Фичев“ Плевен и Регионална библиотека „Христо Смирненски“ гр. Плевен. Опит в бюджетно счетоводство.

Над 20 години работи с читалища, като е била част от екипът на Регионален експертно-консултантски център читалища към Министерство на културата за област Плевен. От 2017 година живее в гр. Дряново. Директор на фондация „Академия за изкуство и култура“. Общински съветник за мандат 2019-2023 година.

„Скъпи приятели, съмишленици и граждани, приех поканата на Николай Малинов да представлявам ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ и водя листата на партията в 7-Габровски многомандатен избирателен район.

Всички ние обединени против статуквото и безсилието на политиците се изправяме като контрапункт за 30 годишния преход. Лични и бизнес интереси на политическите кръгове, задкулисни сделки докараха страната до сериозна икономическа и политическа криза.

Нашият глас е в подкрепа на диалога и сътрудничество с всички страни от изток и запад. За да се възстанови икономиката на страната. За да се възстанови държавността и гарантира мирът на Балканите!

Можем ли да простим за случилото се? – Да, но не всичко… Кое няма да простим? – ПРЕДАТЕЛСТВОТО!!!

Можем ли да простим предателството на българските политици за 30-годишния преход в България? Можем ли да простим разграбването и обезличаването на България?

Можем ли да простим егоцентризма на политиците и нежеланието да съставят правителство, да намерят път за спасението на Родината ни? Подкрепете кандидатите за народни представители на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ и Николай Малинов за президент, и Светлана Косева за вицепрезидент!

ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ е партия приемаща силата и богатството на руската култура и дух равностойно на богатството на българската култура , история и бит. Еднаква писменост, развита и обогатена книжовност , необятна душа! Два братски народа, които взаимно си помагат. Било е и ще бъде! За да има МИР в Родината ни! За да се съхрани националната икономика! За да има работа и достоен живот на българските граждани!

За съхраняване на уникалната българска култура! На 14 ноември 2021 г. подкрепете ПП “ Русофили за възраждане на отечеството! Всички издигнати кандидати за народни представители са успели в собствените си професионални области.

За тях България е отговорност и дълг. Въпреки неравната предизборна борба и изискването за заплащане на всяка публикация в медиите ние няма да се откажем да говорим! Дано някой някъде да чуе и разбере! Ние не сме бизнес организация и не се финансираме с държавна субсидия, което ни различава от ПП „Възраждане“ и добавката в името на партията означава приемственост между двете култури и гордост от това , че и ние сме дали нещо за развитието на руската култура.

„Властта е мярка за способността на човек да контролира средата около себе си, включително и поведението на другите същества.“

Когато статуквото от съществуващи политически парти не може да реализира нуждите на обществото. Когато знаеш, че има и друг начин, за да промениш нещата търсиш съмишленици и тръгваш към властта! Искаш доверието на избирателите“, заяви водачът на листата Светлана Лакова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица