Свържи се с нас

Новини

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ представи листата си за изборите

Published

on

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ представи листата си за предстоящите избори за народни представители в област Габрово, насрочени за 14 ноември. Водач на кандидатите за депутати е Георги Табаков.

Втори след него е Светлин Каменов, а трети Иван Събев. Четвърти в листата е Теодор Георгиев, пета е Надежда Стефанова, шеста е Стела Антонова. Седма е Савка Илиева.

Георги Табаков е член на националното ръководство на „Ние идваме!“. От 20 години е председател на „Български икономически форум“. Има натрупан опит в държавната администрация в периода 1998–2001 г, като последователно е заемал позициите зам.-министър на търговията и туризма и председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Завършва през 1994 г. със степен магистър „Международни икономически отношения“ Института за международни отношения в Москва. Владее свободно 4 чужди езика – английски, френски, руски и италиански. През голяма част от живота си се занимава с частен бизнес в различни сфери – реклама, маркетинг, полиграфия, обучения на начинаещи предприемачи. Основател е и председател на СД на Екобулпак АД – една от най-големите фирми за рециклиране на отпадъци от опаковки в България.

Светлин Каменов е известен адвокат от Габрово, управител на адвокатско дружество „Каменов и Димов“, с висше образование “Право”.

Третият в листата Иван Събев е преподавател в Технически университет – Габрово, собственик на частен бизнес в сферата на туризма и земеделието, общински съветник в община Дряново, с висше образование “Счетоводство и контрол”.

Теодор Георгиев е адвокат от Севлиево. Надежда Стефанова работи като отговорник за маркетинга в известна фирма в сферата на машиностроенето в гр. Трявна, притежава висше образование “Маркетинг”. Стела Антонова е собственик на успешна сладкарска работилница в Габрово, известна със своите продукти в цялата област, с висше образование. Савка Илиева е адвокат от Габрово, завършва Юридически факултет в СУ “ Климент Охридски“ София, работи в Адвокатска колегия Габрово.

„Отново търсим доверието на честните хора, защото можем да кажем, че за краткия живот на 45-то и 46-то Народно събрание нашата група успя да гласува оставката на Борисов. Променихме Избирателния закон и въведохме машинното гласуване за да няма измами. Единствената комисия, която завърши работата си с доклад, беше тази за полицейското насилие и подслушванията – тя извади на бял свят кадрите с полицейско насилие, списъците с подслушваните лица и безобразията на репресивния апарат на правителството на ГЕРБ. По разкритията на „Комисията Манолова“ стартираха проверки по поръчките за пътно строителство, язовирите и други големи проекти. Актуализирахме бюджета за 2021 г. и осигурихме пари за лекарства срещу COVID, добавките за лекарите на първа линия продължаване на мерките в помощ на бизнеса, издействахме пари за подкрепа на културата, пари за защита на границата ни от мигрантска вълна, и най-вече – увеличението на пенсиите + надбавките за пандемия над пенсиите.

С големи мъки махнахме и Бюрото за защита на свидетели от ръцете на Иван Гешев. С явяването си на изборите на 14 ноември 2021 г., нашата коалиция продължава борбата за свободна и модерна България. Наши приоритети остават безмилостна война с корупцията и кражбите по всички етажи на властта, защото годишно около 9 млрд. потъват в сивия сектор и отблъскваме инвеститорите. Извършихме правосъдната реформа. Възраждане на индустрия, базирана на знанието и нови технологии – България като страна, произвеждаща продукти с голяма печалба, а не страна – износителка на евтина работна ръка. Искаме да запазим младите хора в България“, коментира Георги Табаков.

Сред основните цели в работата на ИБНИ той добави още бързите действия в кризата за компенсиране ръста на цените на енергоносителите – вода, горива, ток. Според Табаков газовата връзка с Гърция ще доведе 2 пъти по-евтин азерски газ, а построяването на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ – евтин ток. Подмяната на електропреносната мрежа, защото загубите ни по електропреносната мрежа са 4 пъти повече, отколкото в Англия, укрепване и изграждане на язовирите (в това число язовир Мокра Бяла), подмяна на остарелите водопроводи, където се губи половината вода на България, попадат също сред приоритетите на политическата сила.

Водачът на листата за Габрово е категоричен, че трябва да се направят инвестиции в образованието и свързването му с индустрията. Да бъдат преизчислени пенсиите, а здравеопазването трябва да бъде модерно и достъпно за всички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пламен Стоев бяга за втори път във Валенсия, класира се за маратона в Бостън

Published

on

*Статията е публикувана в бр. 238, на 7 декември 2022 г, в.“100 Вести“.

Първата неделя на декември се превърна в най-вълнуващото събитие за спортния живот на маратонеца Пламен Стоев. Испанските медии я нарекоха „неделя на рекордите“ в „града на бягането“.

42-о издание на Maratón de Valencia Trinidad Alfonso се записа в историята с невероятните резултати – дебютантът Келвин Киптум остана само на 44 секунди от световния рекорд при мъжете, а етиопката Амане Берисо – на 54 от този при жените.

44-годишният Пламен Стоев подобри личното си време с 8 минути и 27 секунди, като пробяга 42,195-километровото трасе за 03:00:11 часа. Това е второ, поредно участие за Стоев на Валенсия Тринидад Алфонсо и пето в спортната му кариера. Първите три са Флоренция 2015, Пиза 2018 и Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

Пламен Стоев е роден в Габрово, от десет години живее със семейството си в Кипър. Целта му за Валенсия 2022 беше да пробяга трасето под 3 часа. Не му достигнаха 11 секунди, най-вероятно заради контузия на глезена. Вчера, габровският печатен ежедневник „100 Вести“ се свърза с Пламен Стоев по телефона, който сподели впечатления за участието си в маратона.

– Г-н Стоев, всички говорят за неделята като „маратон на маратоните“ – резултати, участници, бюджет. С какво се записа 42-то издание в историята.
– Да, наистина много силно състезание. Никой не беше слагал в сметките победителя Келвин Киптум. Времето му е четвърто – най-добро време за всички времена. По-бързо от него са бягали Елиуд Кипчоге – два пъти, и Кенениса Бекеле – веднъж, всички тези пъти са били в Берлин. Световният шампион Тамират Тула също беше тук и беше фаворит, но завърши четвърти. Времето във Валенсия беше много добро, перфектно за маратон. Миналата година имаше много силен вятър. Сега беше малко по-студено, но без вятър – предразполагаше за силни бягания.

– Ден преди маратона погледите бяха обърнати към фаворитката Летесенбет Гиди, а Амане Берисо поднесе голямата изненада. Вие също очаквахте първа да пресече финала световната шампионка на 10 000 метра Гиди.
– При жените Берисо направи голямата изненада. Всички очакваха Летесенбет Гиди да спечели и да постави световен рекорд, но завърши втора. После след бягането разбрах, че са я изпреварили последните няколко километра. Дала е всичко от себе си, но явно не си е разпределила правилно силите. Независимо от каква класа си, при маратон след 30 – 32-ия километър става много, много сложно.

– Какво е за Вас преживяването да си част от този 30-хиляден цветен поток, който изпълваше улиците на Валенсия?
– За мен лично никакви по-специални усещания – дали ще бягам с хиляда или 30 хиляди, няма разлика. Единствената разлика е, че в началото е голямо бутане, но после се разреждат. Следвам си плана, поддържам темпото и се стремя да издържа с това темпо до края. Аз трябваше да бъда във втората вълна, но я изпуснах и се включих в третата – вълните са с разлика 10 минути. Последните 10 – 15 километра започнахме да застигаме хора от предната вълна, в която трябваше аз да стартирам. По-бавните от тази вълна те забавят, все едно си в трафик. Ако бягат по-бързо от теб, е ОК, но ако са по-бавни, те забавят и ти повлияват. Ако не си бях изпуснал вълната, може би времето ми щеше да е под 3 часа. Но въпреки това за мене са 3 часа. Това все пак са само няколко секунди, цифри. Доволен съм. Три седмици преди маратона десният ми глезен беше отекъл и това наруши програмата ми. Да съм жив и здрав и за следващия маратон да нямам тези проблеми с глезена.

– Догодина Ви чака още по-високо ниво – маратона в Бостън. Големите вече подгряват събитието – Кипчоге обяви, че ще атакува първото място. Вашата цел каква е и каква подготовка Ви очаква за краткото време до 27 април?
– За маратона в Бостън се класирах с времето си от миналата година във Валенсия. Регистриран съм, да, и се надявам всичко да е наред и да отида. Той е един от 6-те големи маратона в света – Токио, Бостън, Лондон, Чикаго, Ню Йорк, Берлин. Малко хора са ги избягвали всичките. Елиуд Кипчоге, който е световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион, обяви три дни преди Валенсия, че ще бяга за първи пат на маратона в Бостън. От 6-те маратона Кипчоге не е бягал в Бостън и Ню Йорк. Досега никой човек не е печелил 5 от тези шест. Интересно е да знаеш, че ще бягаш с маратонец от най-високо ниво!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица