Свържи се с нас

Новини

Възможно е изграждането на пречиствателна станция за питайна вода в Трявна

Published

on

Това стана ясно, днес, на проведена работна среща между кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, обединение “АКВА ПУЛ” ДЗЗД и инж. Владимир Василев – управител на “ВиК” ООД – Габрово.

Фирмата, сключила договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство състав пое ангажимент да изиска от МРРБ изготвеният проект за хидровъзел “Нейковци”, който включва изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода и завършването на язовир “Нейковци”.

“Изграждането на пречиствателна станция за питейна вода е сред водещите приоритети на Община Трявна и ние очакваме съдействие за отпускане на финансови средства по проекта, който вече е изготвен” подчерта Силвия Кръстева.

Кметът на града запозна детайлно присъстващите с планираното издаване на цифрова карта с цялата водопреносна мрежа на територията на общината; кандидатстването за отпускане на финансови средства, с които ще бъде поставен нов водопровод в землището на село Черновръх, местността Варницата и Данова поляна, както и изграждането на колектор на ул. “Украйна”, който ще се свързва с Пречиствателната станция за отпадъчни води в Трявна.

“АКВА ПУЛ” ДЗЗД изпълнява обществена поръчка и ще изготви Регионални прединвестиционни проучвания, които ще посочат всички проблеми на територията на “ВиК” ООД, Габрово.

За всички констатирани несъответствия ще бъдат разгледани съответните мерки за отстраняването им, след което ще бъдат предложени за финансиране с европейски средства или ще се търсят други възможности за отпускане на такива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ученици от НАГ посетиха Окръжния съд в Габрово и присъстваха на дело

Published

on

По инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, ученици от 12 в клас на Национална Априловска гимназия с лектор по право Кристиян Любенов, посетиха Окръжен съд – Габрово и присъстваха на гражданско дело.

Преди делото, Стела Цонева – експерт „Връзки с обществеността”, обясни реда за провеждане на съдебните заседания, ролята и мястото на участниците в процеса, как се образува едно дело и през какви етапи преминава неговото разглеждане.

В хода на лекцията младежите се запознаха с разликите между наказателни и граждански дела, със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. Те научиха също как се осъществява правораздаването у нас, как работят районен, окръжен, апелативен, административен и върховен съд, a съдия Велемира Димитрова поясни как съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите и държавата, отговори на многобройните въпроси на учениците и разговаря с тях за предизвикателствата на съдийската професия.

Посещението в Окръжен съд – Габрово бе част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Зареди още

Любопитно

Делфинариумът във Варна прави безплатни представления за децата през ваканцията

Published

on

„Делфинариум Варна“ организира безплатни представления за децата – „Ваканция с делфините“. Те ще се състоят в периода 30 – 31 март, от 12.00 и от 15.00 часа, когато започва априлската ваканция.

Това са два дни с по две представления, които ще бъдат обогатени с анимационна програма на Бате Сашо Капитана с много игри и награди за публиката. Децата ще влизат безплатно, а цената на билет за възрастни е 15 лв. на човек.

Заповядайте да участвате в шоутата. Ще се пее, танцува, играе волейбол и футбол, и ще се въртият обръчи заедно с делфините. Можете да закупите своя онлайн билет тук: https://dolphinariumvarna.bg или на касата в деня на представлението.

Зареди още

Новини

Световно злато за Александър Савеков и Преслава Драганова

Published

on

Двамата възпитаници на габровския клуб по спортни танци „Ритмика“ и техните горди треньори – семейство Жекови, станаха първите българи световни шампиони по учебна програма в стандартните танци, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Титла беше спечелена на шампионата проведен в град Пиеве Ди Ченто, Болония, Италия. Александър е на 15 години, а Преслава е на 14. Танцуват от 6-годишни, а заедно като танцова двойка са от 2016-та, вече 8 години. През този период имат зад гърба си редица постижения и над 100 състезания в България и чужбина.

Първият им медал като двойка е от 2017-та, когато Александър е на 9 години, а Преслава на 8. Те са десетобойци и това е най- трудният избор в този спорт, но се справят чудесно.

Състезават се в два стила: Латиноамерикански танци – самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв; Стандартни танци- английски валс, танго, виенски валс , слоу фокстрот и куик степ.

Имат множество завоювани отличия за града и страната ни, в т.ч. и в накой от най-големите и престижни състезания в Италия, Румъния, Гърция.

На Световното първенство в Шладминг (Австрия) през миналата година отбелязаха исторически успех за страната ни, като заеха престижното шесто място в категорията до 16 години. От тази година Александър Преслава Драганова са част от националния отбор по спортни танци на България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица