Свържи се с нас

Крими

Какво трябва да е поведението ни при настъпила катастрофа?

Published

on

За месец август на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР-Габрово, са настъпили 8 тежки пътнотранспортни произшествия, с 10 ранени. От началото на годината до края на август тежките катастрофи в региона са общо 44, като 5 човека са загинали, а ранените са 42.

В тази връзка, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти, екипите на „Пътна полиция“ ежедневно осъществяват засилен контрол. Основаната контролна дейност е насочена към превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи, водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

Засилен контрол се осъществява и за спазването на скоростните режими.

АКО СТЕ УЧАСТНИК В ПТП, Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ:
Пострадал при пътнотранспортно произшествие е всяко лице, на което вследствие на настъпило ПТП е причинена лека, средна или тежка телесна повреда. ВОДАЧЪТ на пътно превозно средство, участник в ПТП, е длъжен, без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието.

ПРИ ПОСТРАДАЛИ ПРИ ПТП ХОРА:
ВОДАЧЪТ е длъжен да:
– да уведоми полицейските органи от Министерството на вътрешните работи;
– да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на МВР;
– до пристигането на полицаите, според необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
– да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на полицаите освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите. След това е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;
– да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;
– да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи.

ПРИ ПТП САМО С ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ:
ВОДАЧЪТ е длъжен:
– да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;
– ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства така, че да не възпрепятстват движението, И ПОПЪЛВАТ СВОИТЕ ДАННИ В ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП;
– ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват полицейските органи от МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

ВСЕКИ УЧАСТНИК в ПТП е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.

Водач на моторно превозно средство, който не е участник в ПТП, когато пристигне на мястото на произшествието, според необходимостта е длъжен:
– да вземе мерки за осигуряване безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
– да уведоми за произшествието полицейските органи или администрацията на общината, на чиято територия е станало произшествието, ако при произшествието има пострадали хора.

СЛУЖБИ ЗА КОНТРОЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Службите за контрол на МВР ПОСЕЩАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мястото на ПТП, когато:
– при произшествието има убит или ранен човек;
– МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОИЗШЕСТВИЕТОИМА РАЗНОГЛАСИЕОТНОСНО ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, СВЪРЗАНИ С НЕГО;
– има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на МПС;
– произшествиетое с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от произшествието вреди;
– произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
– в произшествието участва ППС, което превозваопасен товар или товар, който се е разпилял на пътя, и в резултат на това създава опасност за движението;
– произшествието е с участието на ППС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на Република България или пребиваващи на нея; в този случай се уведомява служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната.

ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ХАРАКТЕРА НА ПТП
За настъпило ПТП се съставят следните документи:
– констативен протокол за ПТП с пострадали лица;
– протокол за ПТП с материални щети;
– двустранен констативен протокол за ПТП.
– При ПТП с пострадали лица се съставя констативен протокол за ПТП и се изготвя подробна план-схема на ПТП от органите на „Пътна полиция“. Протоколът при ПТП с пострадали лица се съставя в едномесечен срок от датата на ПТП.
– При ПТП с материални щети се съставя протокол за ПТП с материални щети
– Когато при произшествието са причинени само материални щети и между участниците в произшествиетоима съгласие относно обстоятелствата, свързани с него,те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП.

Двустранен констативен протокол не се попълва при условие, че има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство.

– ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, които сключват договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите,са длъжни да предоставят безплатно в два екземпляра бланка за двустранен констативен протокол за ПТП при сключване на договора, както и при поискване. Двустранният констативен протокол е валиден и когато бланката не е предоставена от застрахователя.
– Преписи от констативен протокол за ПТП с пострадали лица и протокол за ПТП с материални щети се издават от органите на „Пътна полиция“ на трети лица, претърпели вреди от ПТП, както и при загубване на оригинала. Преписът се издава от структурното звено, съставило документа, въз основа на писмено искане. Преписът се заверява, като в горния ляв ъгъл се отбелязва „препис“ и се полагат подпис и печат.
– При посещение на ПТП органите на „Пътна полиция“ заснемат разположението на ППС и причинените щети в електронен формат.
– Не се посещават от „Пътна полиция“ и не се съставят документи за:
– повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия;
– пожар на МПС;
– повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;
– повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС освен когато повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход;
– повреди по стъклата на автомобила.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците не се отплатиха на 29-годишен шофьор

Published

on

29-годишен водач остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да управлява дрогиран.

Случаят е от Трявна. Снощи, около 20.40 часа, на ул.“Ангел Кънчев“ екип на полицията спрял за проверка “Ланчия Делта“.

Водачът – 29-годишен тревненец, бил тестван за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултат за употреба на матамфетамин.

Мъжът дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицаи попариха мераците на двама прохождащи автоджамбази

А младеж не се радва дълго на шофьорската си книжка след голямо напушване.

Published

on

Двама младежи бяха задържани за противозаконно отнемане на МПС, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 13 януари, около 05.00 часа жител на Трявна подал сигнал в районното управление, след като установил липсата на автомобила си „Рено 19“, паркиран на ул. „Патриарх Евтимий“.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия, 10 минути по-късно колата бил намерена, а извършителите – на 19 г. и 13 г. от село Батак, общ.Павликени, били задържани.

По случая е образувано досъдебно производство.

18-годишен младеж от село Сенник бе хванат зад волана след употребата на наркотици. Нарушението било установено вчера, сутринта, около 07.55 часа в Севлиево.

Тогава екип на полицията спрял за проверка “Фолксваген Голф“, управляван от 18-годишния водач. Той бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Младежът отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица