Свържи се с нас

Крими

Какво трябва да е поведението ни при настъпила катастрофа?

Published

on

За месец август на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР-Габрово, са настъпили 8 тежки пътнотранспортни произшествия, с 10 ранени. От началото на годината до края на август тежките катастрофи в региона са общо 44, като 5 човека са загинали, а ранените са 42.

В тази връзка, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти, екипите на „Пътна полиция“ ежедневно осъществяват засилен контрол. Основаната контролна дейност е насочена към превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи, водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

Засилен контрол се осъществява и за спазването на скоростните режими.

АКО СТЕ УЧАСТНИК В ПТП, Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ:
Пострадал при пътнотранспортно произшествие е всяко лице, на което вследствие на настъпило ПТП е причинена лека, средна или тежка телесна повреда. ВОДАЧЪТ на пътно превозно средство, участник в ПТП, е длъжен, без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието.

ПРИ ПОСТРАДАЛИ ПРИ ПТП ХОРА:
ВОДАЧЪТ е длъжен да:
– да уведоми полицейските органи от Министерството на вътрешните работи;
– да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на МВР;
– до пристигането на полицаите, според необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
– да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на полицаите освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите. След това е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;
– да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;
– да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи.

ПРИ ПТП САМО С ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ:
ВОДАЧЪТ е длъжен:
– да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;
– ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства така, че да не възпрепятстват движението, И ПОПЪЛВАТ СВОИТЕ ДАННИ В ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП;
– ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват полицейските органи от МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

ВСЕКИ УЧАСТНИК в ПТП е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.

Водач на моторно превозно средство, който не е участник в ПТП, когато пристигне на мястото на произшествието, според необходимостта е длъжен:
– да вземе мерки за осигуряване безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
– да уведоми за произшествието полицейските органи или администрацията на общината, на чиято територия е станало произшествието, ако при произшествието има пострадали хора.

СЛУЖБИ ЗА КОНТРОЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Службите за контрол на МВР ПОСЕЩАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мястото на ПТП, когато:
– при произшествието има убит или ранен човек;
– МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОИЗШЕСТВИЕТОИМА РАЗНОГЛАСИЕОТНОСНО ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, СВЪРЗАНИ С НЕГО;
– има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на МПС;
– произшествиетое с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от произшествието вреди;
– произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
– в произшествието участва ППС, което превозваопасен товар или товар, който се е разпилял на пътя, и в резултат на това създава опасност за движението;
– произшествието е с участието на ППС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на Република България или пребиваващи на нея; в този случай се уведомява служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната.

ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ХАРАКТЕРА НА ПТП
За настъпило ПТП се съставят следните документи:
– констативен протокол за ПТП с пострадали лица;
– протокол за ПТП с материални щети;
– двустранен констативен протокол за ПТП.
– При ПТП с пострадали лица се съставя констативен протокол за ПТП и се изготвя подробна план-схема на ПТП от органите на „Пътна полиция“. Протоколът при ПТП с пострадали лица се съставя в едномесечен срок от датата на ПТП.
– При ПТП с материални щети се съставя протокол за ПТП с материални щети
– Когато при произшествието са причинени само материални щети и между участниците в произшествиетоима съгласие относно обстоятелствата, свързани с него,те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП.

Двустранен констативен протокол не се попълва при условие, че има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство.

– ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, които сключват договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите,са длъжни да предоставят безплатно в два екземпляра бланка за двустранен констативен протокол за ПТП при сключване на договора, както и при поискване. Двустранният констативен протокол е валиден и когато бланката не е предоставена от застрахователя.
– Преписи от констативен протокол за ПТП с пострадали лица и протокол за ПТП с материални щети се издават от органите на „Пътна полиция“ на трети лица, претърпели вреди от ПТП, както и при загубване на оригинала. Преписът се издава от структурното звено, съставило документа, въз основа на писмено искане. Преписът се заверява, като в горния ляв ъгъл се отбелязва „препис“ и се полагат подпис и печат.
– При посещение на ПТП органите на „Пътна полиция“ заснемат разположението на ППС и причинените щети в електронен формат.
– Не се посещават от „Пътна полиция“ и не се съставят документи за:
– повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия;
– пожар на МПС;
– повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;
– повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС освен когато повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход;
– повреди по стъклата на автомобила.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица