Свържи се с нас

Новини

„Ваксинирането е желателно, но е по желание“

Published

on

„Ваксинирането е желателно, но е по желание“ – с този призив ръководството на Областна администрация – Габрово се обръща към жителите на област Габрово, които все още не са направили своя избор дали да се ваксинират и с коя ваксина – да намерят няколко минути, в които да се запознаят с цялата достъпна и проверена информация по темата.

„Нека помислим за себе си, за близките ни, за хората, с които работим, за онези с които се срещаме и прекарваме свободното си време, нека съхраним живота! Имаме шанса да разполагаме с достъп до всички видове ваксини и всеки може да избере според здравословното си състояние, ползите са безспорни, нека не губим време!“, категорични са областният управител Борислав Бончев и неговите заместници, които заедно с директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков проведоха среща с представители на различни организации, в това число началникът на Регионално управление на образованието, началникът на отдел „Статистически“, Областното представителство на Камарата на строителите, Българската стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, директорът на ДТ „Рачо Стоянов“.

На прага на червената КОВИД – зона за област Габрово, всички те обсъждаха с какво могат да бъдат полезни в процеса по имунизацията.

18 % е завършената ваксинация на хората с втора доза за региона ни, прави впечатление и леко покачване на интереса към ваксините в последните седмици, стана ясно по време на срещата.

„Изнесените пунктове като този в Габрово на Централния кооперативен пазар ще продължат да функционират докато има интерес към тях, всичко се прави в полза на гражданите и за тяхно улеснение“, споделиха от РЗИ – Габрово.

От институцията са на разположение да осигуряват мобилни екипи, които при интерес от страна на работодатели да ходят на място и да извършват ваксинацията. Необходимо е само желание и поне група от 10 души, както и да посочат ваксината, която искат да им се постави.

„Може би хората не усетиха натиска върху здравната система, който ние преживяхме по времето на предишната вълна, но имаше моменти, когато беше страшно! Никой не мислеше тогава дали ще има лекари, които да лекуват или достатъчно болнични легла, но рискът беше огромен. Да не го допускаме отново! Ваксината е шансът, който всички имаме!“, призова и директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков.

По време на срещата участниците обсъдиха и предстоящото Преброяване на населението и жилищният фонд – изключително отговорна задача, към която трябва да се подходи също толкова сериозно.

В тази връзка опазването на живота и здравето на всички близо 600 души, ангажирани с процеса в региона ни е приоритет за всички нас, затова е създадена организация по общини, участниците – преброители, контрольори и др, които имат желание да могат в най – кратки срокове да се ваксинират, заявиха още от ръководството на Областната администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

РИОСВ ще глоби „Топлофикация-Габрово“

Published

on

РИОСВ – Велико Търново ще глоби „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

Експерти извършили незабавна проверка във вторник, 7 февруари, след постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, изразяващо се в наличие на миризма на сяра и черен пушек.

По време на проверката било констатирано, че работи единствено котелът на въглища от действащите два броя котлоагрегати с номинална мощност 23 МW и 15 MW.

Установено е, че от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища, има неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

За установеното нарушение на ,,Топлофикация-Габрово“ ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до днес, 9 февруари, както и да се уведомява писмено РИОСВ – Велико Търново за всяко пускане и спиране, включително и аварийни ситуации, на двата котела.

За направените предписания Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол.

В района на детска ясла „Славейче“ в Габрово бе разположена мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за период от 01- 07.02.2023 г.

По предварителни данни няма регистрирани превишения по показатели фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.

РИОСВ – Велико Търново ще продължи да упражнява интензивен контрол над ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, както и ще продължат замерванията на атмосферния въздух от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Топлофикация“ увери: Няма да има прекъсване в топлоподаването!

Published

on

Това стана ясно след състоялата се среща между ръководството на топлинното дружество, с председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и заместник кметовете на Габрово арх. Николай Меразчиев и Мария Йозова.

Поводът за срещата бе системните нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на ТЕЦ – Габрово. Целта на инициираната от Общината среща е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

По думите на заместник – изпълнителния директор на „Топлофикация“ – Габрово Петър Пильонов още от снощи е пуснат в експлоатация и вторият котел, който да работи едновременно с първия, така че в случай на настъпила авария абонатите да не усетят проблема и да няма прекъсване на топлоподаването до отстраняването му.

Обявено беше още, че сметките през февруари, които ще получат габровци – включително физически и юридически лица, ще бъдат с 30% отстъпка поради честите аварии през месец януари.

Община Габрово изрази надежда, че получените уверения ще бъдат изпълнени и жителите на града ще получат адекватна услуга, особено в очаквания най – студен месец на зимата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица