Свържи се с нас

Новини

„Ваксинирането е желателно, но е по желание“

Published

on

„Ваксинирането е желателно, но е по желание“ – с този призив ръководството на Областна администрация – Габрово се обръща към жителите на област Габрово, които все още не са направили своя избор дали да се ваксинират и с коя ваксина – да намерят няколко минути, в които да се запознаят с цялата достъпна и проверена информация по темата.

„Нека помислим за себе си, за близките ни, за хората, с които работим, за онези с които се срещаме и прекарваме свободното си време, нека съхраним живота! Имаме шанса да разполагаме с достъп до всички видове ваксини и всеки може да избере според здравословното си състояние, ползите са безспорни, нека не губим време!“, категорични са областният управител Борислав Бончев и неговите заместници, които заедно с директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков проведоха среща с представители на различни организации, в това число началникът на Регионално управление на образованието, началникът на отдел „Статистически“, Областното представителство на Камарата на строителите, Българската стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, директорът на ДТ „Рачо Стоянов“.

На прага на червената КОВИД – зона за област Габрово, всички те обсъждаха с какво могат да бъдат полезни в процеса по имунизацията.

18 % е завършената ваксинация на хората с втора доза за региона ни, прави впечатление и леко покачване на интереса към ваксините в последните седмици, стана ясно по време на срещата.

„Изнесените пунктове като този в Габрово на Централния кооперативен пазар ще продължат да функционират докато има интерес към тях, всичко се прави в полза на гражданите и за тяхно улеснение“, споделиха от РЗИ – Габрово.

От институцията са на разположение да осигуряват мобилни екипи, които при интерес от страна на работодатели да ходят на място и да извършват ваксинацията. Необходимо е само желание и поне група от 10 души, както и да посочат ваксината, която искат да им се постави.

„Може би хората не усетиха натиска върху здравната система, който ние преживяхме по времето на предишната вълна, но имаше моменти, когато беше страшно! Никой не мислеше тогава дали ще има лекари, които да лекуват или достатъчно болнични легла, но рискът беше огромен. Да не го допускаме отново! Ваксината е шансът, който всички имаме!“, призова и директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков.

По време на срещата участниците обсъдиха и предстоящото Преброяване на населението и жилищният фонд – изключително отговорна задача, към която трябва да се подходи също толкова сериозно.

В тази връзка опазването на живота и здравето на всички близо 600 души, ангажирани с процеса в региона ни е приоритет за всички нас, затова е създадена организация по общини, участниците – преброители, контрольори и др, които имат желание да могат в най – кратки срокове да се ваксинират, заявиха още от ръководството на Областната администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Полицията хвана голямо количество контрабандни цигари

Published

on

270 000 къса контрабандни цигари бяха иззети при специализирана полицейска операция, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана на 15 януари, в района на севлиевското село Богатово. Тогава за проверка бил спрян товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен севлиевец.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в товарния отсек буса натоварени кашони, пълни със стекове цигари, които били без валиден български акцизен бандерол.

Иззети били 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почитаме паметта на Свети Атанасий Велики

Published

on

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики.

На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

В народните вярвания Свети Атанасий Велики е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

Поверието гласи, че на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.  Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата и да разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица