Свържи се с нас

Новини

„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един

Published

on

*За това писа медията за разследваща журналистика в България „За истината

„Демократична България“, която не е имала депутат от Габрово от 2009 г., има реален шанс да изпрати свой народен представител от избирателния район в 46-ия парламент. Това сочат резултатите от изборите на 11 юли т.г., когато партията увеличи подкрепата си от 5.40% на 8.50 %, но преди да се е завъртяла въртележката от преразпределението на гласовете.

ГЕРБ най-вероятно ще загубят един мандат и за първи път от 2009 г. ще останат само с един народен представител от региона – досегашния вицепремиер Томислав Дончев, който традиционно води листата в родния си град. След фурора от 2009 г., когато спечелиха парламентарните избори с над 50 на сто подкрепа и получиха три места в Народното събрание, за хората на Борисов последваха още три парламентарни избора (през 2013 г., 2014 г. и 2017 г.), от които партията вземаше по два мандата.

Затова въпреки най-многото получени гласове през 2021 г., няма съмнение, че влиянието на ГЕРБ в региона отслабва и това най-силно личи в представителството, което ще имат в следващото Народно събрание. Към единствения им, засега, мандат, добавяме и постепенно отслабващата подкрепа за първата политическа сила – от над 35 хил. гласа през 2009 г. и малко над 20 хил. в следващите три парламентарни вота, на 11 юли т.г. ГЕРБ получи малко повече от 12 хиляди гласа.

Останалите два мандата в четиримандатния Габрово отиват за „Има такъв народ“ и БСП. Въпреки, че вложиха много усилия в предизборната кампания, от „Изправи се! Мутри вън!“ не само не успяха да увеличат гласовете си на 11 юли, но подкрепата им е с 710 гласа по-слаба от получената на 4 април. Коалицията единствена излезе на извънредните избори с нов водач на листа – вместо габровката Пепа Сомлева от София изпратиха Георги Табаков. И макар Табаков да имаше големи амбиции и да бе силно диалогичен, от снимките, които публикуваха от щаба му след срещи с избиратели, се виждаше, че около него не гъмжи от симпатизанти. Това естествено е само едно от предположенията за причините „Изправи се! Мутри вън!“ да запишат по-лошо представане на поправителните парламентарни избори. Защото ако тези разсъждения имат основание, то от „Има такъв народ“ изобщо не видяхме кандидата им, а подкрепата за партията нарасна, макар и с малко над 500 гласа.

На 11 юли екипът на Слави Трифонов получи в Габрово 25.30% от вота, за първите по резултат ГЕРБ гласуваха 30,11 на сто от отишлите до секциите.

В Габрово най-слабо на 11 юли без съмнение се представи БСП. Листата им получи с почти две хиляди гласа по-малко, което за малкия избирателен район изобщо не е малко. БСП не направи промени във водача на листата и отново заложи на външен кандидат. В Левицата обаче трудно приемат да им налагат отгоре и под сурдинка се говори, че вътре в партията е имало размяна на реплики и недоволство срещу спуснатия водач. Той опита да компенсира с активна предизборна кампания и много срещи с избиратели, като този път вкара в кампанията си нетрадиционен подход – чат с избиратели и въпроси извън политиката като кой му е любимият пилот от Формула 1 или любимо животно и спорт, масово хоро със симпатизанти. Нищо от това не проработи, щом листата на БСП е с най-голям отлив от подкрепа.

БСП обаче не са губещи след 11 юли. Въпреки по-малкото гласове за тях, почти сигурно ще имат депутат от Габрово. Колкото и да парадират с най-големия процент от вота на избирателите, в ГЕРБ трябва да признаят, че макар резултатите да ги бетонират като първа политическа сила, тежестта им в региона е в дефицит. И това тепърва ще става все по-осезаемо.

*Източник: За истината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

60 заразени с коронавирус за денонощието, един е починал

Published

on

60 са новите положителни проби за КОВИД – 19 през последните 24 часа в област Габрово. Починал е 76-годишен мъж от Севлиево. Данните съобщиха днес, 15 октомври, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Според информацията на здравните власти през последното денонощие 4 пациенти са били хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 56 души провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на новозаразените в четирите общини на област Габрово, за пореден път най-много заболели с коронавирус има в Габрово, общо четиридесет и един души. Тринадесет са положителните проби в Севлиево и шест в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Над 70 рисунки в конкурса „Умножи доброто“, посветен на 100 години БМЧК

Published

on

С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:
Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;
Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:
Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;
Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:
Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;
Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.
Специална награда на комисията: Еси Салим – 12 г.

За създаването на Български младежки Червен кръст:
Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите доброволци. Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна ще се срещне с граждани по въпроса за депото за твърди отпадъци

Published

on

Във връзка с входирана вчера, 14 октомври, подписка против изграждането на площадка за строителни и едрогабаритни отпадъци в землището на село Радевци от жителите на Кметство Плачковци, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева ще се срещне и ще разговаря на място с граждани.

Ще бъде представена подробна информация и ще бъде отговорено на всички зададени въпроси, като изрично се уведомяват всички граждани и жители на общината, че това е уведомление и намерение, чието осъществяване би се случило след много дълги и тежки процедури, и разбира се след съгласие на гражданите.

Срещата ще се осъществи на 18 октомври от 17.00 часа в сградата на Кметство Плачковци при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени в страната, спазване на физическа дистанция от 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

„Изрично подчертаваме, че решението за организиране на подобна среща не е обвързано със започналата предизборна кампания относно предстоящите избори за народни представители и президент и вицепрезидент в страната, а се прави единствено в интерес на гражданите и се взема предвид тяхното мнение“, заявяват от местната общинска администрация.

Инвестиционно предложение за “Обособяване на площадка за събиране и оползотворяване (третиране) на строителни и едрогабаритни отпадъци и за събиране на автомобилни гуми, хартия и пластмаса, генерирани от населението на Община Трявна” беше изпратено до РИОСВ – Велико Търново след среща с институцията в края на миналия месец.

Припомняме, че Община Трявна има намерение да изгради подобна площадка за строителни отпадъци в региона, тъй като проблемът с тяхното събиране и преработване стои с години нерешен и създава трудности, както на местната власт, така и на местния бизнес.

Неизграждането на такава площадка създава постоянно нерегламетирани сметища на територията на община Трявна, за които получава сигнали и това в никакъв случай не е по-добрият вариант за тяхното разрешаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица