Свържи се с нас

Новини

Станимир Стойчев: Нужно е да се наблегне на традиционните и семейните стопанства

Published

on

Севлиевецът Станимир Стойчев е роден на 11 февруари 1982 г. Висшист от Аграрния университет в Пловдив. Гордее се, че развива поминъка на своите родители и е свързан със земеделието – ръководи успешно собствено земеделско стопанство. Има богат опит в сферата на неправителствените организации. Семеен, с едно дете.

Фактор за мотивацията според него е отговорността пред хората. Станимир е общински председател на БСП в Севлиево, общински съветник и председател на групата съветници. „За да има промяна, трябва нова енергия и хора, които да работят, за да я осъществят“, казва той. На мнение е, че не може по-младото поколение да стои по цял ден пред мониторите и да пускат гневни коментари в социалните мрежи, казвайки, че нищо не се случва. Кандидатът за депутат от листата на Коалиция „БСП за България“ смята, че за да се промени моделът на управление на страната, младите трябва да участват активно в този процес.

„Важно е да има достатъчно компетентност в дадена сфера“ коментира Станимир, като самият той смята, че притежава именно такава в областта на селското стопанство. В коментара си допълни, че като страна-членка на ЕС трябва да вървим напред и да се развиваме, а вместо това изоставаме по всички показатели, дори от тези, които са били доста след нас. Като пример даде Румъния, която е в челните позиции по усвояване на евросредства, докато България е в дъното на класацията.

Приоритет се дава единствено на големият земеделскистопанин – повече от 90 на сто от средствата са се усвоявали от по-малко от 10 на сто от бенефициентите. По темата за избухналите скандали, дори и с еврофондовете, Стойчев коментира „През последните години министерствата бяха окупирани от ГЕРБ и нямаше възможност истината за случващото се да излезе наяве. Като човек, ангажиран в сектора, се притеснявам, че това, което излезе наяве, е само върхът на пирамидата. Тепърва предстои да се появят повече разкрития. Малкото останали в сферата хора го правят от любов към самата професия, уви, на ръба на оцеляването.“

Относно законодателната промяна, за да се обърне повече внимание на малкия и средния земеделец, Станимир категорично заявява, че трябва да се осигури по-голяма субсидия за тях. „Това, което е дефинирано като плащане за малки и средни земеделски стопани, е, меко казано, смешно.“ Преди десетина години, земеделските стопани в този сектор дори са били освободени от данъци, а сега е обратното – за тях тежестта е много по-голяма, отколкото за крупен арендатор.

Обещания се давали от години за връщане на позициите на България на международните пазари, а резултат не е имало. Правят се пиар акции, но цените на основните продукти остават непроменени, износът ни е почти спрян – в сравнение с преди 10 години сега е наполовина, коментира Станимир.

Като депутат Стойчев сподели, че основния проблем за Община Севлиево еводоподаването, за което се изчаква решение повече от 30 години. Едва миналата година под натиск на обществото и вследствие на редица протести, е започнала подмяна на довеждащ водопровод. Според него това ще отнеме години, но макар и стъпка в правилна посока, не е достатъчно, а само поредно закърпване на ситуацията.

„Хубаво е да се мисли за язовир. Бойко Борисов втори път го обещава, на всеки 10 години по веднъж. А не е започнала никаква процедура по изграждане на подобно съоръжение. Инфраструктурата в община Севлиево също е занемарена, пътищата са под всякаква критика“, коментира кандидат-депутата Станимир Стойчев.

Темата за тунел под Шипка е обещаван многократно от бившите управляващи. Въпреки че обходният път е готов, тунелът все още е в процес да започне. Има проект за един от най-тежките участъци – пътя Севлиево-Крамолин, който се прави от години. Той допълва, че вече има проект, но не са осигурени средства, а остават само обещанията.

Станимир смята, че БСП заслужава шанс, за да докаже, че заедно могат да се решат редица проблеми, като партията винаги е доказвала, че се грижи за хората.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Ивелин Стоянов награди победителите в конкурса „С очите си видях бедата“

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов награди победители в областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – 2022“.

Конкурсът е традиционна превантивна инициатива на ГДПБЗН – МВР в партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.

Изложбата с творбите на участниците е експонирана на втория етаж на зала „Възраждане“. Основната цел на конкурса е младите художници да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията, начините за защита и действията на Единна спасителна система.

Ивелин Стоянов връчи награди на участници от Центъра за специална образователна подкрепа – Габрово, които представиха рисунки в третата категория на конкурса „деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“.

През тази година за областния етап на конкурса от общинските етапи бяха представени 53 рисунки. От тях 28 са класирани на областно ниво в отделните възрастови групи и категории и ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец юни 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица