Свържи се с нас

Новини

Станимир Стойчев: Нужно е да се наблегне на традиционните и семейните стопанства

Published

on

Севлиевецът Станимир Стойчев е роден на 11 февруари 1982 г. Висшист от Аграрния университет в Пловдив. Гордее се, че развива поминъка на своите родители и е свързан със земеделието – ръководи успешно собствено земеделско стопанство. Има богат опит в сферата на неправителствените организации. Семеен, с едно дете.

Фактор за мотивацията според него е отговорността пред хората. Станимир е общински председател на БСП в Севлиево, общински съветник и председател на групата съветници. „За да има промяна, трябва нова енергия и хора, които да работят, за да я осъществят“, казва той. На мнение е, че не може по-младото поколение да стои по цял ден пред мониторите и да пускат гневни коментари в социалните мрежи, казвайки, че нищо не се случва. Кандидатът за депутат от листата на Коалиция „БСП за България“ смята, че за да се промени моделът на управление на страната, младите трябва да участват активно в този процес.

„Важно е да има достатъчно компетентност в дадена сфера“ коментира Станимир, като самият той смята, че притежава именно такава в областта на селското стопанство. В коментара си допълни, че като страна-членка на ЕС трябва да вървим напред и да се развиваме, а вместо това изоставаме по всички показатели, дори от тези, които са били доста след нас. Като пример даде Румъния, която е в челните позиции по усвояване на евросредства, докато България е в дъното на класацията.

Приоритет се дава единствено на големият земеделскистопанин – повече от 90 на сто от средствата са се усвоявали от по-малко от 10 на сто от бенефициентите. По темата за избухналите скандали, дори и с еврофондовете, Стойчев коментира „През последните години министерствата бяха окупирани от ГЕРБ и нямаше възможност истината за случващото се да излезе наяве. Като човек, ангажиран в сектора, се притеснявам, че това, което излезе наяве, е само върхът на пирамидата. Тепърва предстои да се появят повече разкрития. Малкото останали в сферата хора го правят от любов към самата професия, уви, на ръба на оцеляването.“

Относно законодателната промяна, за да се обърне повече внимание на малкия и средния земеделец, Станимир категорично заявява, че трябва да се осигури по-голяма субсидия за тях. „Това, което е дефинирано като плащане за малки и средни земеделски стопани, е, меко казано, смешно.“ Преди десетина години, земеделските стопани в този сектор дори са били освободени от данъци, а сега е обратното – за тях тежестта е много по-голяма, отколкото за крупен арендатор.

Обещания се давали от години за връщане на позициите на България на международните пазари, а резултат не е имало. Правят се пиар акции, но цените на основните продукти остават непроменени, износът ни е почти спрян – в сравнение с преди 10 години сега е наполовина, коментира Станимир.

Като депутат Стойчев сподели, че основния проблем за Община Севлиево еводоподаването, за което се изчаква решение повече от 30 години. Едва миналата година под натиск на обществото и вследствие на редица протести, е започнала подмяна на довеждащ водопровод. Според него това ще отнеме години, но макар и стъпка в правилна посока, не е достатъчно, а само поредно закърпване на ситуацията.

„Хубаво е да се мисли за язовир. Бойко Борисов втори път го обещава, на всеки 10 години по веднъж. А не е започнала никаква процедура по изграждане на подобно съоръжение. Инфраструктурата в община Севлиево също е занемарена, пътищата са под всякаква критика“, коментира кандидат-депутата Станимир Стойчев.

Темата за тунел под Шипка е обещаван многократно от бившите управляващи. Въпреки че обходният път е готов, тунелът все още е в процес да започне. Има проект за един от най-тежките участъци – пътя Севлиево-Крамолин, който се прави от години. Той допълва, че вече има проект, но не са осигурени средства, а остават само обещанията.

Станимир смята, че БСП заслужава шанс, за да докаже, че заедно могат да се решат редица проблеми, като партията винаги е доказвала, че се грижи за хората.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица