Свържи се с нас

Новини

Станимир Стойчев: Нужно е да се наблегне на традиционните и семейните стопанства

Published

on

Севлиевецът Станимир Стойчев е роден на 11 февруари 1982 г. Висшист от Аграрния университет в Пловдив. Гордее се, че развива поминъка на своите родители и е свързан със земеделието – ръководи успешно собствено земеделско стопанство. Има богат опит в сферата на неправителствените организации. Семеен, с едно дете.

Фактор за мотивацията според него е отговорността пред хората. Станимир е общински председател на БСП в Севлиево, общински съветник и председател на групата съветници. „За да има промяна, трябва нова енергия и хора, които да работят, за да я осъществят“, казва той. На мнение е, че не може по-младото поколение да стои по цял ден пред мониторите и да пускат гневни коментари в социалните мрежи, казвайки, че нищо не се случва. Кандидатът за депутат от листата на Коалиция „БСП за България“ смята, че за да се промени моделът на управление на страната, младите трябва да участват активно в този процес.

„Важно е да има достатъчно компетентност в дадена сфера“ коментира Станимир, като самият той смята, че притежава именно такава в областта на селското стопанство. В коментара си допълни, че като страна-членка на ЕС трябва да вървим напред и да се развиваме, а вместо това изоставаме по всички показатели, дори от тези, които са били доста след нас. Като пример даде Румъния, която е в челните позиции по усвояване на евросредства, докато България е в дъното на класацията.

Приоритет се дава единствено на големият земеделскистопанин – повече от 90 на сто от средствата са се усвоявали от по-малко от 10 на сто от бенефициентите. По темата за избухналите скандали, дори и с еврофондовете, Стойчев коментира „През последните години министерствата бяха окупирани от ГЕРБ и нямаше възможност истината за случващото се да излезе наяве. Като човек, ангажиран в сектора, се притеснявам, че това, което излезе наяве, е само върхът на пирамидата. Тепърва предстои да се появят повече разкрития. Малкото останали в сферата хора го правят от любов към самата професия, уви, на ръба на оцеляването.“

Относно законодателната промяна, за да се обърне повече внимание на малкия и средния земеделец, Станимир категорично заявява, че трябва да се осигури по-голяма субсидия за тях. „Това, което е дефинирано като плащане за малки и средни земеделски стопани, е, меко казано, смешно.“ Преди десетина години, земеделските стопани в този сектор дори са били освободени от данъци, а сега е обратното – за тях тежестта е много по-голяма, отколкото за крупен арендатор.

Обещания се давали от години за връщане на позициите на България на международните пазари, а резултат не е имало. Правят се пиар акции, но цените на основните продукти остават непроменени, износът ни е почти спрян – в сравнение с преди 10 години сега е наполовина, коментира Станимир.

Като депутат Стойчев сподели, че основния проблем за Община Севлиево еводоподаването, за което се изчаква решение повече от 30 години. Едва миналата година под натиск на обществото и вследствие на редица протести, е започнала подмяна на довеждащ водопровод. Според него това ще отнеме години, но макар и стъпка в правилна посока, не е достатъчно, а само поредно закърпване на ситуацията.

„Хубаво е да се мисли за язовир. Бойко Борисов втори път го обещава, на всеки 10 години по веднъж. А не е започнала никаква процедура по изграждане на подобно съоръжение. Инфраструктурата в община Севлиево също е занемарена, пътищата са под всякаква критика“, коментира кандидат-депутата Станимир Стойчев.

Темата за тунел под Шипка е обещаван многократно от бившите управляващи. Въпреки че обходният път е готов, тунелът все още е в процес да започне. Има проект за един от най-тежките участъци – пътя Севлиево-Крамолин, който се прави от години. Той допълва, че вече има проект, но не са осигурени средства, а остават само обещанията.

Станимир смята, че БСП заслужава шанс, за да докаже, че заедно могат да се решат редица проблеми, като партията винаги е доказвала, че се грижи за хората.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица