Свържи се с нас

Новини

Спортът се нуждае от политическа адекватност, правилно управление и конкретен фокус

Published

on

Габровецът Евгени Димитров е кандидат за народен представител на „БСП за България“ от област Габрово.

Господин Димитров, Вие сте изключително уважаван в Габрово, човек който и като състезател и като спортен деятел сте свързан с един от най-успешните габровски спортове ,ръгби спорта. Моля Ви да споделите извън Вашите лични усилия и тези на клуба Ви, смятате ли ,че представителния спорт в страната и в общината ни в частност получава достатъчно държавна и местна подкрепа за своето развитие?
– Мисля, че общината е създала условия и дава необходимата подкрепа за Габровските клубове, като тук въпроса е дали е достатъчно и дали на национално ниво държавата просто е абдикирала от някои спортове, както от към финансова подкрепа така и от към спортно технически бази. Тук говорим за спортове с по-малка популярност сред обществото.

Какво още би могло да бъде сторено по отношение на спортните бази ,а и по отношение на спортните клубове за да могат те да имат по малко ангажименти да търсят приходоизточници за финансиране, а насочват своите усилия към постигане на високи спортни резултати?
– Спортни бази за индивидуалните елитни спортове, с които в миналото се гордеехме всички знаем, че вече почети не съществуват. Говорим за спортове като вдигане на щанги, бокс, борба, кану-каяк, плуване, ски бягане и др. Трябва популяризиране на по-малко популярните спортове чрез реклама и излъчване на повече спортни събития по националните медии от световни и европейски форуми, от там ще дойде опознаването им, а също така и желанието на големи фирми и компании да рекламират чрез спорта. Подкрепата на държавата към фирмите и компаниите, които рекламират чрез даден вид спорт трябва да бъдат освобождавани от някои данъчни задължения и създаване на по-благоприятна атмосфера за развитието на бизнеса им.

Мисля , че е азбучна истина , че без развитие на масовия спорт няма как да постигнем високо спортно майсторство и високи резултати в спорта. Как да привлечем и приучим децата и младите да се занимават с масов спорт? Има ли механизми държавата и общините да подпомогнат този процес ?
– Тук пак стигаме до популяризирането на спорта чрез световните и европейски форуми. Няма как деца, които нямат необходимата физика за популярните вече спортове / футбол, волейбол, и др./ да започнат да се занимават с ръгби например, след като не познават спорта и неговите предимства. Това става само с реклами и излъчване на световни и европейски първенства. Например да вземем една Румъния там ръгбито е включено в часовете по физическо изучва се както на теория /правилата /, така и има практически занимания. Тук стигаме до намесата на държавата за създаване на политика по изучаване и на другите видове спорт освен популярните за страната.

Изграждане на спортна база за масов спорт за населението , близо до местоживеенето на хората може би е един от ключът за реализиране на принципа „Здрав дух в здраво тяло!“, каква политика в това отношение предвижда вашата програма на БСП?
– Спортът се нуждае от политическа адекватност, правилно управление и конкретен фокус. Трябва да се изградят спорни бази в големите области, които ще бъдат достъпни за обикновените хора. Базите да имат спортни площадки с различните съоръжения за дадения вид спорт, обособени места за съблекални, бани и места за консумация на храна, топли и студени напитки. Такива бази видя в Норвегия при участието ми с Националния отбор по ръгби. Имаше няколко стадиона, площадки с уреди за фитнес, съблекални с бани и кът за отдих.

И накрая господин Димитров изхождайки от принципа ,че ентусиазма само не е достатъчен за постигане на резултати във всяко едно направление включително и спорта, моля Ви да споделите основните акценти които предвижда Вашата предизборна програма в това направление?
– Увеличаване на размера на средствата в бюджетите на Министерството на младежта и спорта и на общините за спорт в свободно време, спорт за всички. Единни стандарти за спортна инфраструктура на национално и местно ниво. Повишаване на източниците на финансиране на спорта и контрол върху изразходването на средствата. Национална програма за възстановяване на центровете за олимпийска подготовка на елитните спортисти. Координационна структура за взаимодействие между ММС, МОН, МЗО, общините, училищата и университетските структури.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица