Свържи се с нас

Новини

Palms Bet сред пионерите в бинго игрите в България

Published

on

Най-вероятно се чудите къде изчезнаха популярните бинго зали. Те се срещаха навсякъде в началото на 90-те години и ни позволиха да открием една малко по-различна версия на познатите лотарии. Ако разгледаме този линк за Palms Bet казино ще открием, че операторът отдавна е заложил това предложение в своето портфолио, следователно трябва да се замислим защо така се промени самата игра? В миналото повечето зали наистина бяха изключително красиви и вълнуващи.

Правилата не са се променяли от много време – закупуваме няколко картончета със случайно подредени числа, а след това чакаме тегленето и се стремим да направим една цяла линия. Самото предложение се ражда още в средновековието и италианците откриват, че е доста приятна опция, която може да спечели вниманието на почитателите на риска. В миналото се е играела само в събота, но днес се играе по всяко време, макар и да се провежда изцяло в онлайн платформите.

Можем да открием много подробности на този линк и да се запознаем с някои от основните правила, но нека обясним и някои други разновидности. На първо място ще открием, че съществуват две разновидности. Европейската, като в това число влиза и българската, се играят с числата от 1 до 90, докато американската се играе с числа от 1 до 75. Правилата са ясни, теглят се числа, докато някой не направи първа линия. Причината тази игра да е толкова голям хит е, че тук всичко е късмет – първо не знаете какви картончета ще ви се паднат, а след това нямате никаква представа какво ще е настроението на урната, от която се теглят числата.

По-важното е как изглежда бинго играта в платформата на посочения бранд. Спокойно можем да заявим, че става въпрос за много бързо предложение, разиграването се случва в рамките на няколко секунди и никой няма да се притеснява и да изпитва нужда от разчитането на самата говорителка по време на игра. Системата автоматично отбелязва нашите числа по картончетата и ако имаме линия, играта спира и проверяваме какви точно са нашите успехи. Това е практически всичко, което трябва да знаем в това отношение.

Играта може да ни позволи и бонус теглене на числа, може да ни даде бързи резултати и най-важното е, че не се налага да викаме „Бинго“, когато печелим, впрочем никой не ни спира, но все пак е редно да не го правите на публични места – хората гледат странно. От друга страна самата игра става доста по-забавна и веднага може да ни даде отговор относно наличието на късмет или не. Можем да видим, че до някаква степен ни напомня за ротативките, все пак брандът ни предоставя дори възможност за джакпот – не е прогресивен, но е достатъчно добро начало да се забавляваме.

Бингото винаги е било класическа игра, която не може да ни разочарова по никакъв начин, свикнали сме да откриваме прераждането на някои заглавия, които в това отношение не могат да ни разочароват по никакъв начин. Доста от популярните игри се преместиха в онлайн пространството, все пак сме свикнали с идеята, че няма как да се поддържат зали и да се търси персонал, особено ако самите игри ни дават доста добри шансове и препоръчваме да обърнете внимание, а и има демо версия, която не изисква от нас абсолютно никакви рискове.

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Новини

ПМГ – Габрово домакинства среща за безопасност по пътищата

Published

on

В ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе информационна среща, свързана с безопасността на движението по пътищата. Председателят на Областната комисия по БДП Даниела Маринова призова младежите да не забравят, че за съзнателното нарушаване на правилата за движение понякога се заплаща най-високата цена- човешки живот.

Инспектор Христофор Божинов от ОДМВР- Габрово обясни на учениците какви са последиците от шофиране в нетрезво състояние или под влиянието на наркотични вещества, както и за санкциите, които се налагат по закон.

Божинов разказа и за способите за констатиране на наличие на алкохол и наркотични вещества в организма- с дрегер и с кръвен тест.

Той подчерта, че пътните полицаи са снабдени с нов модел дрегери, които отчитат резултатите с точност.

В рамките на събитието учениците имаха възможността и да изгледат филм за рисковете, които крие шофирането под влияние на различни субстанции.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица