Свържи се с нас

Новини

Удължава се срокът на протоколите за лекарства

Published

on

Националната здравноосигурителна каса удължава периода на облекчени условия за отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за които напълно или частично заплаща до 30 юни.

До края на месеца здравноосигурените лица могат да получат лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, в случаите, когато последната рецепта е издадена преди 01.06 на хартия и нейната валидност е изтекла.

Това става съобразно последните вписани в книжката данни, като аптеката трябва да бъде същата, в която е правено предишното отпускане. Коя е аптеката, към която следва да се обърнат може да се види от печата поставен в рецептурната книжка при последното отпускане.

Когато пациентите имат издадена от лекаря рецептурна бланка на хартия преди 1 юни и нейната валидност не е изтекла, лекарствата ще се отпускат по нея до изтичане на валидността. (Примерно по хартиена тримесечна рецепта, издадена на 20.05.2021г., могат да се взимат предписаните лекарства, до предвидения в Наредбата срок на валидност – до 75 календарни дни – за отрязък С от рецептурната бланка).

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка /след 16.11.2020 и до 30.06.2021 г. вкл./ се удължават служебно. Служебно удълженият срок се прекратява на 30.06.2021г.

По удължените протоколи, лекарства се отпускат по някой от следните три начина:
– Без представяне на актуална рецепта, когато има издадена хартиена, чийто срок е изтекъл. В аптеката се представя рецептурна книжка и протокола.
– С представена хартиена рецепта, която е издадена преди 1.06 и срокът на валидност не е изтекъл. В аптеката се представя рецептата, рецептурната книжка и протокола.
– По валидна електронна рецепта. В аптеката се представя рецептурната книжка и протокола.

Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях се извършва по обичайния ред, установен в Националния рамков договор.

По електронна рецепта с изтекъл срок на валидност не се отпускат лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Здравноосигуреното лице следва да се обърне към лекаря си за издаване на нова рецепта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Откриха растения марихуана в дома на напушен водач от Габрово

Published

on

В хода на полицейска акция по линия „Наркотици“ е задържан 39-годишен осъждан жител на Габрово.

Вчера, 23 юни, около 08.50 часа, в района на село Враниловци служители на габровската полиция спрели за проверка лек автомобил „Нисан Кабстар“. По надлежния ред било установено, че водачът управлявал автомобила след употреба на марихуана.

При последвалите допълнителни действия в жилището, обитавано от мъжа, криминалистите установили, че е засадил и отглежда растения от рода на конопа, с тегло 167 грама, както и че в ниша, специално пригодена за поддържане на температура и вентилация, държи зелена суха листна маса с общо тегло 156 грама.

При направения полеви наркотест иззетата листна маса реагирала на марихуана. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.343б, чл.354а и чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Помещение за заводско столово хранене се отдава под наем

Published

on

„Подемкран“ АД отдава помещение за заводско столово хранене.

За контакти: +359888866032.

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Корупцията в България остава невидима за Брюксел

Published

on

Корупцията, която e завладяла България, остава невидима за Брюксел. Твърде дълго Комисията си затваряше очите, когато премиери от Европейската народна партия злоупотребяваха с власт. Това каза Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на разискванията в ЕП относно доклада на Комисията за върховенството на закона за 2020 г.

„Европейските граждани очакват от нас да защитаваме техните права и свободи, както и демокрацията – тогава, когато е поставена в риск. Възможно ли е да го направим в ситуация, в която все по-често виждаме  докъде водят конюнктурните съображения на едно политическо семейство, овладяло най-високите постове в Европейския съюз?“, попита Витанов.

Той обърна внимание и на факта, че Комисията е останала безучастна към случващото се както в България, така и в други държави от Източна Европа.

„Комисията твърде дълго си затваряше очите, когато премиери от ЕНП тежко злоупотребяваха с властта, обграждаха се с олигархични кръгове, които купуваха с европейски средства”, добави Петър Витанов.

Petar VITANOV in the EP

Според него част от европейците нямат чувството, че в страните им има върховенство на закона. Петър Витанов призова и за по-решителни действия от страна на Брюксел.

„В резултат днес върховенството на закона е мираж не само в една страна-членка. Случаят с България е емблематичен. Докато Комисията описваше или по-скоро прикриваше ситуацуята с витиевати фрази и характерни брюкселски клишета, САЩ наложи най-големият пакет санкции, за един ден, по закона Магнитски, на български бизнесмени. Причината – корупция. Онази, която остана невидима тук, в Брюксел. Затова въпросът ми към Комисията е: след 12 години управление на ГЕРБ и ЕНП в България, кого са корумпирали тези бизнесмени? Надявам се най-после да видим отговора в следващия доклад за България“, завърши Витанов.

Евродепутатите се обединяват около идеята за постоянен и всеобхватен механизъм, който да включва ясни препоръки в бъдещите доклади. Настояват също така за по-специфични за държавите-членки препоръки, които да включват както крайни срокове за изпълнение, така и ясни критерии.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица