Свържи се с нас

Култура

И беше празник на българщината

Published

on

На седмия национален фестивал „Семе Българско“ му вървя по вода на 15-16 май в Севлиево. В парк „Казармите“, където ежегодно се провежда събитието, дойдоха хора от всички краища на страната.

И въпреки, че 15 и 16 май не са част от празничния календар, познати и непознати си казваха „Честит празник“. И наистина беше празник! Защото след почти две години изолация беше истински празник да бъдем заедно, в името на българщината и семената български.

Партньорът на фестивала, Селскостопанска академия, беше се погрижил всеки, който желае, да предаде нататък, вземайки безплатно от Дома за семена, истинските български сортови семена от всички институти.

Седем бели гълъба полетяха свободни в небето, седем дръвчета, осигурени от партньора Северно Централно държавно предприятие, бяха посадени в парка, разказа се за символиката на седем обредни хляба, омесени с вещина и любов, седем по седем човека оставиха своите послания на инсталацията „Предай завета“.

Беше дописана книгата „За мен България е…“, направено родово дърво на Севлиево с етнолога Анелия Милушева, рисуваха се шевици, изработваха се български кукли, плъстише се вълна, твори се с глина, припомнха се ръкоделията на нашите баби…

По изгрев в неделния ден кръгът на паневритмията беше завъртян, за да е от кълна до върха все българско.

Истински взрив от емоции предизвика спектакъла на „Бага тур“, докосвайки най-дълбоките струни на българския дух.

Фолклорният ансамбъл НЧ „Развитие“ – гр. Севлиево, ДФА „Габровче“- гр. Габрово, ПФА „Добруджа – гр.Добрич и оркестър „Шевица“ разиграха сърцата на малки и големи и въпреки дъжда под техния съпровод се извиха кръшни хора.

Фолклорният концерт на Емилия в съботната вечер обра овациите на посетителите.

Оркестър „Севлиево“, „Децата на Севлиево“, Upstream voices, читалищата от областта, ФТФ „Боженци“, ФТФ „Йосиф Йовчев“ – гр. Полски Тръмбеш, фолклорни състави от страната и индивидуални изпълнители предизвикаха на фестивалната сцена експлозии от багри и звуци.

С огромен интерес бе посрещната изложбата на фотографа Асен Великов, посветена на българската родова памет.

НП „Централен Балкан“, ПП“Българка“ и ФПС „Зелени Балкани“ провокираха всички любители на природата с разнообразни инициативи.

Община Севлиево, домакин и съорганизатор на фестивала, беше се погрижила парк „Казармите“ да бъде чист и уютен, като красотата и зеленината му хармонираха с празничната атмосфера на събитието.

Но за фестивала „Семе българско“ това не беше всичко. Защото всичкото има смисъл, ако резултатът е един нов живот. Фондация “Искам бебе” награди Национален фестивал “Семе българско” с наградата “Ангел на благодарността” като признание за приноса в подкрепа на каузата „Шанс за бебе“.

Ето какво сподели Ивелина Елмазова, вдъхновител на фестивала: „От името на всички, които сме част от пътуването на националния фестивал “ Семе българско” вече седем години в град Севлиево, хиляди пъти благодаря за честта и този дар на фондация “Искам бебе“ и специално на създателя ѝ Радина Велчева! Благодаря и на кмета д-р Иван Иванов и екипа му от Община Севлиево за заедността да сбъдваме живота и надеждата, защото този фестивал е самата реалност на вече две родени бебенца от общата ни вяра и действия. Без тяхната подкрепа и доверие това нямаше да се случи. На 15 и 16 май 2021г. събрахме за инициативата “Шанс за живот”от творенията на малки и големи от гр.Севлиево в името още един нов живот сумата 1700 лв.“

Седем цветната черга, изтъкана от всички през двата фестивални дни под умелите напътствия на НЧ „Развитие-1937“ с. Кормянско, ще бъде продадена на търг, като получените средства ще бъдат добавени към материалната стойност на живота.

На 29 май от 16.00 ч. базарът ще продължи своята кауза във фестивала “Четирите стихии”, който ще се проведе по случай първи юни пред Община Севлиево с домакинството на Общината. Защото заедно можем да бъдем мост към надеждата за още един нов живот!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица