Свържи се с нас

Новини

Когато доброто се умножава, животът побеждава

Published

on

Деветият национален фестивал „Семе българско“ в град Севлиево сбъдна повече инициативи от всеки друг път. Партньори на събитието бяха Селскостопанска академия, Северноцентрално държавно предприятие ДП“, Фондация „Искам бебе“, Парк „Българка“, „Централен балкан“, „Зелени балкани“, „Гората.БГ“, „Четири лапи“, Сдружение „Благодаря“ и приятелите на българщината – фотографът Георги Хаджиев и Христо Ашламинатора.

Сдружение „21 век“, Галерия „Видима“, Детски комплекс „Йовко Йовков“, читалищата от община Севлиево, клуб „Интеракт“ към „Ротари“ – Севлиево, селскостопанските институти от Троян и Кнежа, както и повече от 100 изложители – фермери, земеделски производители, разсадници на цветя, производители на български храни и стоки направиха фестивала пълен със светлина и с надежда, че българското ще бъде и пребъде на всички нива.

В организацията на фестивала се включиха и много знайни и незнайни доброволци, а това е реалното доказателство, че ние българите се обединяваме в доброто, когато всичко е истинско и е от сърце.

Фестивалът в съботния ден започна с изпълнението на Цвятко гайдаря и с почерпка с хляб, сол и мед на първите посетители. На официалното откриване проф. Банов – председател на Селскостопанската академия, представи специално изработената кутия със семена от български сортове, а кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, даде старт на събитието като домакин на фестивала „Семе българско“, превърнал се в притегателна точка, не само на хиляди посетители, но и на хора, вдъхновяващи българите със своите умения и с вярата си в доброто. Поздравление към фестивала отправи и областният управител Кристина Сидорова.

И ако през първия ден семената в кошера „Дом за семена“ свършиха преди края му, то във втория до 13 ч. бяха раздадени близо 11 000 дръвчета от „Гората.БГ“ лично от вдъхновителя Никола Рахнев. Същият в неделната сутрин удвои сумата от 1300 лв. на 2600 лв., за да може до края на фестивала да се съберат 4000 лв. (рекордна сума) за инициативата „Шанс за бебе“. Галерия „Видима“ дари всичките 267 лв. от продадените книги на щанда си. Събраната сума ще бъде предоставена от Община Севлиево на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми с надеждата да се роди още едно бебе.

Тази инициатива стартира още от първия фестивал през 2013 г. с Фондация „Искам бебе“ и благодарение на нея и председателя ѝ Радина Велчева са проплакали две севлиевски бебета. Това, обаче, се случва, защото децата от Севлиево с ръце и сърце творят ежегодно месец преди събитието и избирайки някое от техните творения всеки с отношение към идеята доброволно оставя своята лепта и с добрината си дава шанс на живота.

През двата фестивални дни децата твориха, играха и научиха много нови неща – да месят и опекат хляб, да рисуват житно зрънце върху стъкло, да ваят с глина, да правят амулети с растения. Участваха в много образователни занимания, организирани от „Зелени балкани“, СЦДП, Парк „Българка“ и „Гората.БГ“.

И възрастните имаше какво да научат. Изключителен интерес предизвика обучението по ашладисване на Христо Ашламинатора, заради което бяха дошли хора от цяла България. Лекцията на д-р Кехайов предизвика голям интерес и много въпроси, свързани с тайните за отглеждане на пчелите и ползите от меда за здравето на човека. Иван Андонов разказа за пътя на лимеца и истинския хляб, а Руско Петров от „Зелени балкани“ ангажира вниманието с темата за опазване на дивите животни.

Всичко това стана реалност благодарение на Община Севлиево, която за девети път инвестира в българското с много доверие в партньорство с екипа ни, за да сбъднем два дни в сърцето на България „от кълна до върха всичко да е българско“. Отправяме специална благодарност към „Идеал Стандарт – Видима“ , FIbank, „ЕКОФОЛ“, „ХЕЛИОС“, „ЛЕБОЗОЛ“ за подкрепата на едно национално събитие, работещо за каузата БЪЛГАРИЯ.

И сега с радост искам да споделя как заедно направихме със семена националния трибагреник върху картата на България с вярата, че въпреки своите различия има нещо по-силно от нас, което ни обединява и ни превръща в едно цяло. Защото всеки българин знае, че силата се намира в корена му, а плодовете са нашите дела. И когато заедно толкова много хора обединят възможностите си, България оживява във всички нас.

С благодарност,
Ивелина Елмазова, председател на Фондация „От БГ“, инициатор и съорганизатор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Тежка катастрофа в района на Соколово

Published

on

Тежка катастрофа стана днес, 6 юни, в часовете преди обед, в района на кръстовището за дряновското Соколово, на пътя свързващ Габрово и Велико Търново, научи „Габрово Нюз“. За пътния инцидент потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Произшествието е настъпило около 10.00 часа. Сблъскали са се лек автомобил „БМВ“ и камион. Ударът между тях е бил толкова силен, че товарният автомобил се е обърнал на едната си страна.

Немският автомобил е бил управляван от 18-годишен младеж от Трявна, който пострадал и веднага след катастрофата бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, със счупен крак. Заедно с него в колата е била и 41-годишна жена, която също е транспортирана в габровската болница за преглед. Зад волана на камиона е бил 46-годишен мъж.

По първоначална информация причината за тежката катастрофа е предприето неправилно изпреварване в зоната на кръстовището от страна на младия водач, но това тепърва ще бъде установено. В момента протича оглед на местопроизшествието.

Предстои да бъдат взети проби за алкохол и наркотици на участниците в пътния инцидент.

Пътят между Габрово и Велико Търново не е затворен за движение, останалите участници се пропускат да преминат през мястото на катастрофата в едната лента на пътното платно, докато протичат процесуално – следствените действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Градско състезание по плуване се проведе в ПМГ – Габрово

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ “ Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе градско състезание по плуване за всички възрасти. С широко отворени врати и празнична обстановка спортното съоръжение посрещна публиката и 40 плувци, заявили желание за участие в надпреварата.

Спортното мероприятие бе организирано и финансирано от СКППС „Синкевица“ – гр.Габрово и ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев“. Спортната проява протече при много добра организация.

Състезателите бяха разпределени по пол в 5 възрастови групи. За някои от децата това бе първо състезание по плуване. В група А ( род. 2015 – 2016 год.) под овациите на публиката в дисциплината 25 м свободен стил стартираха най-малките участници. При момичетата златното отличие стана притежание на Милена Тодорова, а нейни подгласнички за разпределение на медалите останаха Никол Василева и Лора Налбантова. При момчетата първи финишира Християн Илиев, а след него бе Стефан Христов.

Вълнуващи бяха и стартовете в група В ( род. 2013 – 2014 год.). В същата дисциплина при момичетата, след отлично плуване, категорично победи Катерина Христова. Мая Цветкова заслужи сребърен медал, а бронзовото отличие зарадва Александра Петкова. При момчетата първото място в силна конкуренция заслужи Ивайло Пенчев, следван от Камен Каменов и Кристиян Белев.

За останалите групи в състезателната програма бе предвидена дисциплината 50 м свободен стил. Състезанието продължи много оспорвано и в група С ( род. 2011 – 2012 год.) При момичетата, с много добро плуване и постижение победи, Анна Христова в конкуренцията на Михаела Александрова, която заслужено се окичи със сребърен медал, а Тея Христова отнесе бронзовото отличие.

Оспорвано бяха разпределени отличията при момчетата от същата група. Първи финишира Кристиян Кънев в конкуренцията Теодор Налбантов и Явор Вълчев.

С отлично плуване при девойките в група D ( род. 2009 – 2010 г.) очаквано победи Яна Петкова в конкуренцията на Магдалена Войнова.

При юношите, с много силно плуване и най-добър личен резултат, заслужено победи Момчил Баев. Притежател на сребърното отличие стана Виктор Вълчев, а Борис Фичев стана бронзов медалист.

Много оспорвано протече плуването за разпределението на медалите при юношите от група Е ( род. 2008 г. и преди това). Със стойностни постижения Александър Кунев и Георги Пенчев спечелиха съответно златното и сребърно отличие, а бронза заслужи Христо Илиев.

При девойките с много добро плуване победи Теодора Христова. Състезателите бяха наградени с удоволствие от представители на семействата на победителите.

Първите трима от възрастова група и пол получиха медали, а всички състезатели бяха наградени с грамота и нещо друго. Състезанието остави положителни емоции на всички присъстващи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Завърши укрепването на свлачището на пътя между Севлиево и Велико Търново

Published

on

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Инвестицията е за над 2,8 млн. лева.

На ремонтираната отсечка е възстановена пътната настилка и е спряно разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизирането на откоса от високото ниво на река Росица и не доброто отводняване на пътя.

На обекта са изградени две силови укрепителни пилотни системи, а отводняването е възстановено чрез нови окопи и дренажна система. Участъкът е с нова настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи, с които се повишава безопасността на движение.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „СЕЛВИОВО 2020“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ПСТ София“ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.5 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен на „СНИК“ ЕООД – 79 560 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ДЗЗД „Геотехника-Пътпроект 2000“ и е за 2 400 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС.

Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица