Свържи се с нас

Любопитно

Великденско катерене в Габрово

Published

on

Габровският клуб по катерене, планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър“ организира еднодневно събитие за всички, които желаят да се запознаят със скалното катерене, на 4 май на катерачен обект „Устието“.

С цел запознаване на още по-голяма аудитория и предоставяне на една интересна възможност да прекарате един от почивните дни около Великден, и с най-голямо удоволствие – всички желаещи да пробват това така вълнуващо занимание и да се присъединят към габровския клуб.

Събитието е отворено за хора от всички възрасти. Катерачните маршрути са с различна трудност, подходящи както за напълно начинаещи, така и за хора, които искат да тестват своите физически и психически възможности.

За всеки от Вас ще има осигурена задължителната осигурителна екипировка под формата на каска, седалка, въжета и инвентар.

„Нека всички, които имат интерес, да направят предварително записване на лично съобщение, където ще бъде проведена кратка комуникация, с цел осигуряването на съответната екипировка и даване на допълнителна информация“, споделят „Хемус Адвенчър“.

Цената за участие е в размер от 10 лв. за участник, като средствата ще бъдат използвани за набавяне на необходимата допълнителна екипировка.

При неблагоприятни климатични условия събитието ще се проведе по възможност в близък до уговорената дата момент или друг подходящ неработен ден.

„Ще сме благодарни на всички, които биха желали да споделят събитието и/ или да го препратят на хора, които биха имали интерес към него!“, заявяват още от габровския клуб по катерене, планинарство и екстремни спортове.

Повече информация за условията на провеждане на събитието можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Офроуд в Трявна тази събота и неделя

Published

on

Офроуд сезонът се открива тази събота, 15 май, в Трявна. Събитието ще започне в 08.45 ч. на паркинга до сградата на Общината и ще бъде открито от кмета на Трявна Силвия Кръстева.

Организатор на събитието е АСК „Скорпион“ Сливен – клон Трявна. Първият старт ще бъде даден в 09.00 ч. от паркинга.

Ето кои са най-добрите места за наблюдение на 15-ти май:
Екстрем I: 11:30 ч. – на 200 м след прелеза в посока село Енчовци
Екстрем II: 12:00 ч. – централна част на град Плачковци – GPS координати: 42°49’08.84’’ 25°28’54.80’’
Екстрем III: 12:30 ч. – реката в центъра на Плачковци – площада до кметството – GPS координати: 42°49’29.21’’ 25°29’10.95’’
Екстрем IV: 13:00 ч. – излизане от реката в град Плачковци (до блока на Петрургия)
Екстрем V: 13:50 ч. – град Трявна до Хлебозавода.

Награждаването и закриването на събитието ще се състоят в неделя на тревненския полигон.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровец е един от най-добрите скоростни радиотелеграфисти в света

Published

on

66-годишният Румен Стефанов от Габрово е един от най-добрите скоростни радиотелеграфисти – любители в света, а също и състезател в международни състезания по Късовълнов спорт. Доказателство за това са многобройните успехи и призови места, които Румен печели в името на България от редица престижни международни състезания и по високоскоростна телеграфия.

Габровецът започва да изучава и да се занимава с морзовата азбука през 1968 г. в местния радиоклуб LZ2KAD. Многократен победител и носител на стотици награди през годините, той продължава и към днешна дата да прославя страната ни по цялото земно кълбо чрез своето хоби.

Научава морзовия код и заедно с други момчета и момичета участва в Българските състезания по Радио телеграфия и Радио многобой,по късно и в Международни. През 1973 г. успява да достигне около 130 знака- букви и 120 цифри в минута.

При отбиването на 2-годишната си военна служба, Румен служи като радист,където обучава неговият набор войници,след това и младият набор.След казармата започва да учи в Колеж по телекомуникации в София до 1978 г., където става член на студентският радио клуб LZ1KDP.

„Имаше много студенти радио-оператори, като нивото на приемане и предаване беше много високо, разработих специален вид знаци, за да ускоря записването. По този начин постигнах около 200 букви/минута и 180 цифри/минута и над 200 знака Английски текст – на приемане“, спомня си Румен Стефанов.

По същото време се сдобива със старо Германско реле „Сименс 1938“ и прави свой собствен манипулатор-ключ.Конструира електрониката за ключа след схема, която намира в списание QST – USA.

През 1981 г. става шампион на България по приемане и особено на предаване на телеграфия. Получава лиценза си като LZ2RS през 1982 г. След това конструира първия си собствен приемо-предавател след популярния руски „UW3DI“, с мощност 40 вата.

По-късно изработва усилвател с мощност 250 вата и започва работа в състезания и свързване с почти всички страни / и острови / в света по DXCC.

Приет е за член на най престижните Радио клубове в света- в някои от които се влиза само с номинации от други членове.В периода 1983 до 1988 г. обучава за Армията радисти от техникумите в Габрово – около 300 момчета.

Повечето антени, с които Румен се състезава от много години, са домашно изработени. Той обича да експериментира с CW мощности – с ниска мощност от 3 mW до 100 mW. Рекордът му е през 2000 г., когато чува на 20 m банд един миливат CW сигнал от N4FNG / Qrp – оператор Al, Florida, USA – най вероятно единственият европеец, чул толкова слаб телеграфен сигнал на къси вълни.

Но за това е било нужно повече от две години, всяка нощ да „дебне“ подходящия момент в Ефира. От 2009 г. работи с приемо предавател купен от щат Калифорния,USA и Антена – също от USA.

Румен Стефанов прекарва повече от 20 години като техник в местната радиорелейна и телевизионна станция. Другите му хобита са риболов, спортен туризъм, тенис на маса и четене на книги. Използва Английски, Руски и малко Японски.

Причините, поради които започва хобито си, са че при радиолюбителите няма граници. „Обичам приятелски разговори и изучаване на чужди езици. Морзовият код ми звучи като класическа музика, която много ми харесва“, споделя още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Никой не е по-голям от хляба!

Published

on

На 15 май, събота, от 14.00 часа в рамките на фестивала „Семе българско“ в Севлиево ще се проведе конкурс за български обреден хляб.

В конкурса ще се включат повече от читалищата в общината, като всеки участник ще разкаже за обреда, представен с неговия хляб.

Наградите за конкурса са осигурени от Хлебозавод „НЕКТАР“, Севлиево.

Отново в събота на събитието ще гостува „Дар лимец“. В пространството, осигурено на организацията, децата ще могат саморъчно да направят и опекат хляб, както и да научат защо никой не е по-голям от хляба.

Вечерта е запазена специално за любителите на „най-дълбоката вода“ на българските напеви!

В парк „Казармите“ край огъня, в 21.00 часа ще Ви срещнат магическите гласове на трио „ДЕВИРА“ и трио „ИСКРА“, а в ранното утро на неделния ден ще бъде представена демонстрация на българската практика „Паневритмия“.

Началото е в 07.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица