Свържи се с нас

Любопитно

Светослав Казаков: Където има воля има и път!

Published

on

снимка: Светослав Казаков, личен архив

29-годишният Светослав Казаков е алпинист от Дряново, покорил много планини и върхове. Посвещава времето си на това свое любимо занимание. Освен с алпинизъм той практикува скално и ледено катерене. Обича предизвикателствата и не крие, че е пробвал доста екстремни неща. Признава, че е запален по планинарството още от ранна възраст, а чувството от изкачване, в комбинация с адреналина, му носи удовлетвореност. 

Новинарският портал „Габрово Нюз“ се свърза със Светослав Казаков, за да научи повече за уникалните му постижения, подготовката, какво изпитва човек, когато е високо в планината, трудностите през които минава, мечтите и да разговаря какви са бъдещите му планове, към които се е насочил.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Какво те накара да се захванеш със скалното катерене и алпинизма?

– Пленен съм от планината още от ранна възраст, може би 13-14-годишен, докато бях ученик в СОУ,,Максим Райкович‘‘, в родния ми град Дряново. Тук е мястото да изкажа благодарност на тогавашния ни зам. директор на училището г-н Любен Богданов, който беше основният виновник да тръгнем по планините. Също голяма част от първоначалния си опит дължа и на Туристическо Дружество „Бачо Киро“ – Дряново, на което все още съм член. Първоначално се запалих по кратковременни походи и преходи, в по-ниските части на нашите планини. След това ми станаха скучни. Почнаха да ме влекат върховете над хижите и по-трудния път до тях. Постепенно започнахме да ги изкачваме, като с годините пробвахме и зимно. В мен се беше отключила някаква много силна връзка с планината. Нямаше спирка! Оттам нататък просто следвах логичния път нагоре – курс по скално катерене, алпинизъм и изкачвания, който го изкарах в школа „Вертикален свят“ – София при Димитър Колешев. Исках непрестанно да доказвам нещо единствено на себе си – да раста, със стремеж към по-трудното, по-високото. Това не ми даваше мира и е така до ден днешен. Искам да отбележа, че нямам някой родител, близък, който да ме е насочил към алпинизма и катеренето, както обикновено става. Решението е изцяло мое.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Откога се занимаваш?

– С планинарство като цяло от близо 16-17 години, докато с алпинизъм и катерене (скално, ледено) от близките 5-6 години.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Пробвал ли си други екстремни спортове?

– Да, принципно съм екстремна личност. Скачал съм с парашут от самолет, летящ на височина 3500 м. Този спорт се нарича скайдайвинг. Скачал съм с бънджи от мостове. Летял съм с парапланер. Неща, които може би доста хора са пробвали, но някои пък не биха никога се осмелили. В бъдеще искам да преодолея страха си от вода, дълбока вода, който от малък е заложен в мен и може би просто не съм искал досега или намирал време с другите си занимания. Бих пробвал различни гмуркания и дори бих изкарал курс за водолаз.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Какво изисква алпинизмът като физически качества, не трябва да си бодибилдър, не трябва да си бегач, каква подготовка е необходима?

– Подготовката е страшно обемна и комплексна. Чел съм доста книги, блогове и статии за тренировки, подготовка за изкачвания, за алпинисти изобщо и съм си направил с времето цикъл на тренировка според тях. Смятам, че е работеща и дава резултат. Искат се изключителна обща издържливост и физическа подготовка. Смея да кажа на цялото тяло, тъй като натоварванията реално засягат всяка мускулна група, били по-малко или повече в дадения случай. Изисква се пъргавина, гъвкавост и ловкост, както и така на взимане на бързи решения, вариативност. До голяма степен е като шах! Внимаваш и трябва да си един ход напред. Това ми харесва, че е много комплексно и развива не самото доста качества и тялото комплексно, но и мисълта.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Кога тренираш и по колко пъти?

– Иска се изключителна обща издържливост, която се постига с бягане – крос, спринт, на равно, на пресечен терен. Това развива доста и дихателния апарат, както и капацитета на белия дроб. Научаваш се да поддържаш сравнително нисък пулс, при продължително натоварване, дори с часове и дни, което не е маловажн0, особено на голяма надморска височина. Обикновено зависимост от сезона и възможността ми бягам или карам колело 1-2 пъти седмично. Зимата 1 път, лятото преди излизане във високата планина може до 2-3 пъти. Общата физическа издържливост и сила не означава, че трябва да си „напомпан“ и яко мускулест, но да си комплексно развит и трениран. В седмицата отделям 2 дни за тренировка с тежести, разделени за долна и горна част. Колоезденето е също доста важно и го редувам и заменям според случая с бягането. Изкачването на хълм, склон с около 15 кг. раница (средно) за време и възможно най-голяма денивелация, е много подходящо за големи и сериозни експедиции във високите планини. Естествено, не на последно място, най-добрата тренировка за катеренето е самото катерене. Правя го при първа възможност на терен (на скали), докато през другото време си имам импровизирана зала със специални хватки и приспособления за тренировка. Там се тренират пръстите, специфичната силова издържливост на фалангите, предмишницата, всички връзки и сухожилия, необходими за дейността. Ходя и в зала на познати, тъй като в Дряново няма изкуствена стена за катерене. Надявам се, че в бъдеще ще бъде спечелен някакъв проект за стена и ние ще имаме, по подобие на други градове, където има такива. Като цяло тренирам средно по 5 дни в седмицата, според сезона и целта може да са 6, може и 4.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Кои върхове в България си покорил досега?

– Върховете в България са безброй. Основните като Мусала, Ботев, Вихрен съм ги изкачвал десетки пъти и ги използвам за тренировка преди заминаване навън. Зимата също. Тогава условията са други и е различно. Ползва се необходимият катерачен и алпийски инвентар. Имам изкачени и много от най-високите и основни върхове по нашите главни планински вериги – Стара планина, Рила и Пирин.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Как стоиш в това отношение в международен план?

– Засега имам успешен траверс на масива на връх Монблан 4808м., най-високия в Алпите, където се гордея с едно доста добро темпо за преминаване – под 13 часа. Неуспешен опит на Матерхорн 4478м., заради лоша логистика и сезон, в който почти нямаше изкачвания на върха, дори от местните гидове в Цермат. Пирамидата му е не само пленителна и внушителна, но те смазва и психически, предвид това, че се извисява над 1200 м. над всичко друго наоколо. Успешно изкачване на връх Казбек – 5033 м. (в Кавказ) на границата между Русия и Грузия. В близките страни около България съм правил траверс на алпийското било на Карпатите в Румъния, изкачване на стената на Стефани и траверс на Митикас, Сколио и Скала на Олимп в Гърция.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Алпинизмът за теб отборен или индивидуален спорт е?

– Отборен е, поне на този етап. Доста пъти съм пробвал да излизам сам в планината, но мисля, че това не е начинът. Има си правила и те трябва да се спазват. Там си никой и трябва да наведеш глава и да бъдеш смирен, иначе рискуваш да получиш плесница. Има атлети, които катерят и изкачват соло. Например  Боян Петров, но те са на друго ниво. Трудно е да намериш човек, който да ти пасва като характер, като виждания и качества, защото там горе, това може да е животоспасяващо. Но смятам, че съм намерил такива на този етап, за което съм благодарен. Все пак алпинизмът е отборна игра за мен.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Какво те държи по време на дългите изкачвания, мисли за близките или…?

– Най-вече мисли за близките, за уюта долу и у дома. Въпреки, че в трудни и критични моменти само и единствено твоя дух, воля, качества и възможности са най-важни. Защото както е казал Христо Проданов: „Където има воля има и път“.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Предвид бързо променящите се понякога в сложни метеорологични условия не се ли страхуваш, че нещо може да се обърка горе в планината?

– Обърквало се не малко пъти, но благодаря, че досега всичко е завършвало благополучно и сме имали благоразумието да изберем нелекото решение да слезем, да се откажем. Това, може би, е едно от най-тежките решения, които трябва да се вземат там горе. С времето, натрупания опит и годините мисля, че малко или много мисленето ти се променя. Страх, като първичния такъв, да трепериш, да си ужасен, да не можеш да мислиш и действаш дори от вцепенение, не съм изпитвал никога в планината. Изпитвам по-скоро респект и до голяма степен се мъча да държа под контрол ситуацията. Оставам спокоен, доколкото е възможно.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Изпадал ли си подобна ситуация? Кога?

– Слава Богу, не съм изпадал в бедствена ситуация и дано не ми се налага в близко бъдеще. Имал съм критични моменти и тук, и навън, но в рамките на нормалното. Всичко е било под контрол в крайна сметка.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Кой е „урокът“ на планината, който никога няма да забравиш?

– Да не бъдеш инат, да не правиш всичко на всяка цена. Трябва да си знаеш силите и възможностите, и понякога да признаеш загубата. Това е част от играта. Така е и в живота. Това е, което съм научил с годините, от различни ситуации при пребиваването си в планината, катерене на скали и т.н. Много е важно да не подценяваш ситуацията или планината, дадения тур, който катериш… Направиш ли го – моментално се излагаш на опасност, без дори да разбереш. Както казах, надявам се да нямам скоро „по-суров“ урок.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Кой е най-високият връх, който си изкачвал и къде се намира?

– В момента това е връх Казбек, който се намира в област Казбеги в Грузия и Северна Осетия в Русия. През него минава границата между двете държави. Висок е 5033 м. и се смята, че е спящ стратовулкан. Името му на грузински означава -„ледников връх“ или „смразяващ връх“.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– За какво си мечтаеш?

– Естествено за по-високи и трудни за изкачване върхове. Тази година, поради финансови причина и липса на време за подготовка, отказах експедиция за изкачване на връх Ленин, намиращ се в Памир, втори по височина – 7134 м. Там „играта загрубява“ доста и мисля, че е необходимо поне още едно стъпало и малко време, за да съм напълно сигурен в себе си за подобна височина. В най-близко бъдеще имам планове. както и с човека в моята свръзка, за връх Алпамайо. Това е един от трита най-красиви върха изобщо. Представлява гигантска ледена пирамида. Намира се в Кордилера Бланка, част от необятната верига на Андите и е висок 5947 м. Там не толкова височината, но трудността е висока. Катери се предимно по лед и фирн, доста е техничен, но смятам, че е постижим в близките 1-2 години. Проблем е финансирането, тъй като става дума за Южна Америка и само билетите са поне в порядъка на 1500 – 2000 лв. Движеща сила за там е не само страшната му и пленителна красота, но и фактът, че по мои сведения само 3-4 български свръзки са стъпвали досега на него.

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Обезпечаването на една експедиция, била тя в България или по света, е свързано с осигуряване на финансиране. Нужни са добра екипировка, алпинистки инвентар и др. Срещате ли подкрепа и разбиране?

– Подготовката за една експедиция е доста важна, ако не най-важната. Основното перо обаче е именно финансирането на такава. Досега, както споменах, това е ставало само от мои лични средства, събирани с голямо удоволствие, но доста бавно, мъчително и трудно. Екипировката за висока планина, ледено катерене, скално катерене съм си я набавил по същия начин с течение на годините и много лишения от други неща. Свикнал съм да отделям. Мисля и живея за моите бъдещи планове, но с течение на времето и целите стават доста по-мащабни. За финансиране и спонсорство досега не съм се обръщал към никой, предвид това, че все пак засега излизанията ми са били долу-горе поносими откъм средства. За следващите ми цели обаче ще трябва да се обърна за подкрепа по някакъв начин, било то частично и смятам да намеря одобрение у хората. Както вече споменах по-горе една експедиция на Ленин или Алпамайо, каквито са бъдещите ми планове, няма да струва по-малко от 4000-5000лв. Силно се надявам по някакъв начин да срещна разбиране и одобрение, и да получа нужната помощ. Основното перо са самолетните билети. Искам хората да разберат, че алпинизмът е доста сериозно занимание, начин на живот и повече от спорт…

снимка: Светослав Казаков, личен архив

– Кои са предизвикателствата и целите пред теб, които си поставил на дневен ред през тази година?

– През тази година съм се насочил към Елбрус, първенец на Европа и Кавказ, намиращ се на територията на Руската Федерация, с височина от 5642 м. Макар и привлекателна точка за доста други планинари и алпинисти аз го намирам като нужното и необходимо стъпало за следващите ми експедиции. Височината му позволява отново да изпитам удоволствието над 5000, дори над 5500 м. и е възможно най-близката подобна точка. Този връх обаче е взел много жертви и изобщо не е за подценяване. Изкачването му изисква много издържливост, много отвратително и бавно изкачване, предвид условията, постоянния вятър, височината и продължителния наклон, който няма край. Не искам да бързам. Всичко с времето си. Това са нужните стъпала, през които са минали всички алпинисти и аз не правя изключение. За Елбрус съм отправил запитване и кандидатствал за финансиране от Австрийския Алпийски Клуб, тъй като съм техен член отскоро и клуба подпомага подобни изкачвания и експедиции по цял свят, благодарение на техния експедиционен фонд. Ще се радвам да получа някаква подкрепа. Колкото до някакви други цели съм си заложил Матерхорн като резервен вариант, понеже ми е на сърце и предвид неуспеха преди. Може да прескочим и до Гросглокнер (Австрия),3798м.,който е доста техничен и подходящ за тренировка. Но това са резервни варианти. Бог да е с нас!

снимка: Светослав Казаков, личен архив

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Модерни плочки за баня – тенденции, материали и вдъхновение

Published

on

Банята отдавна не е просто функционална стая, това е място за релаксация и бягство от ежедневния стрес. Следователно дизайнът на банята придобива все по-голямо значение и хората са готови да инвестират повече пари в създаването на красиво и стилно пространство. Плочките за баня играят решаваща роля при оформянето на цялостната естетика на помещението и осигуряват издръжливост и лесна поддръжка. Плочките които предлагаме включват разнообразие от стилове, дизайни и размери, които могат да отговорят на всяко предпочитание. В тази статия ще обсъдим най-новите тенденции при модерните плочки за баня, различни видове материали, популярни дизайни и вдъхновения, с които можем да ви помогнем да създадете мечтаната баня. Може да се запознаете с широката гама от плочки за баня с високо качество и да намерите идеалните за вашия проект.

Тенденции в модерните плочки за баня

1. Големи размери и формати
Една от водещите тенденции в съвременните плочки за баня от Makenzi.bg са големите размери и формати. Тези големи плочки създават илюзия за повече пространство, правят вашата баня да изглежда по-голяма и могат лесно да се почистват, което ги прави идеални за малка баня. Те също така както добавят усещане за лукс и елегантност, така и подчертават разнообразието от размери на плочките и тяхното въздействие върху външния вид на вашата баня.

2. Неутрални цветове
Неутралните цветове като бяло, бежово и сиво остават популярен избор за плочки за баня поради своята гъвкавост и способност да допълват всяка цветова схема. Освен това тези нюанси създават спокойната атмосфера на банята, която е идеална за релаксация.

3. Естествени текстури
Включването на естествени текстури във вашата баня може да я направи да се чувства по-уютна и привлекателна. Плочки с дървени, каменни или циментови шарки стават все по-популярни, тъй като предлагат уникален външен вид, който се откроява от традиционните плочки за баня.

4. Метални акценти
Металните акценти, като месинг, злато и бронз, се завръщат в дизайна на на банята. Те могат да бъдат включени чрез метални фугиращи смеси, рамки около мивки или душове или дори чрез използване на метални плочки.

5. Геометрични модели
Геометричните модели, като шестоъгълници, хексагони и диаманти, стават все по- популярни в дизайна на плочки за баня. Те добавят визуален интерес и динамика към пространството, създавайки модерен и стилен външен вид.

Видове материали за плочки за баня

1. Керамика
Фаянсови плочки – едни от най-често срещаните избори за баня поради тяхната издръжливост, устойчивост на влага и разнообразие от налични стилове и оттенъци. Тези фаянсови плочки са направени от смес от глина и други материали (фаянс), след което се изпичат при високи температури, което ги прави едни от най-здравите продукти и подходящи за зони с висока влажност.

3. Гранитогрес
Гранитогресните плочки са изработени от смес от глина, пясък и шлака, след което се пресоват и глазират. Те са известни както със своята изключителна издръжливост, така и с устойчивост на петна и лесна поддръжка, което ги прави ветеран при избора на плочки за баня.

4. Камък
Каменните плочки, като мрамор, гранит и травертин, добавят нотка лукс и елегантност към банята. Всеки модел има свой уникален модел и жилки и това го прави визуално зашеметяващ материал. Въпреки всичко, те могат да бъдат на по-високи цени и изискват повече поддръжка в сравнение с други опции за плочки, които ще ви заинтригуват.

5. Винилови плочки
Виниловите плочки са сравнително нов материал на пазара, предлагащ бюджетен и екологичен вариант за плочки за баня. Те са съставени от слой винил, поставен върху хартиена основа, и се предлагат в различни дизайни, наподобяващи дърво, камък както и керамика. Лесни са за инсталиране и поддръжка, което ги прави чудесен избор за собственици на жилища, които искат да обновят своите бани, без да разбиват банката.

Дизайн и вдъхновение за плочки за баня

1. Стенописи и графити
Стенописите и графитите върху плочки добавят личен щрих и творчество към банята. Те може да се видят във всякакъв аспект – от геометрични шарки до сцени от природата или градски пейзажи. Това е страхотен начин да изразите личния си стил и да създадете уникално пространство.

2. Черно-бял контраст
Черно-белите цветови схеми никога не излизат от мода и могат да изглеждат невероятно в банята. Контрастът между тъмните и светлите нюанси може да създаде усещане за баланс и да подчертае определени елементи в пространството.

3. Морски теми
Темите, свързани с морето, винаги са били популярни в дизайна на банята, тъй като предизвикват спокойствие и релаксация. Синьото, зеленото и бялото са често срещани цветове, използвани за създаване на морска атмосфера, а мотивите могат да включват както безкрайното море, така и раковини, корали и всякакви морски красоти.

4. Ботанически теми
Ботаническите теми, включващи флорални мотиви, листа или лози, могат да добавят нотка свежест и жизненост към банята. Зелените и земните тонове са идеални за тези теми, създавайки успокояваща и спокойна атмосфера.

5. Смесени материали
Комбинирането на различни видове материали, като дърво и метал или камък и керамика, може да добави дълбочина и интерес към дизайна на вашата баня. Този подход позволява неограничени възможности за персонализиране и може да помогне за създаването на уникално пространство, което отразява вашия личен стил.

Заключение
Модерните плочки за баня предлагат изобилие от възможности за дизайн, материали и цветове, което улеснява създаването на красиво и стилно пространство. Независимо дали предпочитате големи размери и формати, плочки, които са в неутрални нюанси или естествени текстури, има нещо за всеки на конкурентни цени. Чрез включването на метални акценти, геометрични модели или вдъхновяващи теми, можете да персонализирате вашето пространство и да му придадете индивидуалност. Така че защо да чакаме? Започнете да планирате трансформацията на мечтите си днес и инвестирайте със стил във вашето бъдеще!

Зареди още

Любопитно

Има ли хипербарната кислородна терапия потенциал при лечение на аутизъм?

Published

on

Аутизмът е един от проблемите, които засягат все повече деца в световен мащаб. Традиционните лекарства и терапии често не успяват да дадат желаните резултати и затова все повече родители се обръщат към алтернативни форми на лечение като терапията с кислород в HBO Medical Support Center, за да противодействат на основните симптоми на това „генерализирано разстройство на развитието“. Неинвазивните процедури, при които родител и дете влизат в хипербарна камера и получават високи концентрации кислород при налягане, по-високо от нормалното атмосферно, са помогнали значително на хиляди пациенти с разстройства от аутистичния спектър (ASD) да подобрят симптомите и качеството си на живот. Каква е причината?

Изследванията показват, че хипербарната кислородна терапия (HBOT) има потенциала да влияе на симптомите на аутизма чрез подобряване на някои от основните патофизиологични процеси, отговорни за развитието на разстройството – митохондриална дисфункция, нарушена регулация на имунната система, възпаление, оксидативен стрес и неспособност за детоксикация на химикали и замърсители. Някои учени подкрепят теорията, че метаболитната дисфункция в аутистичния мозък го кара да страда от кислороден глад. Мозъчните клетки с ниско съдържание на кислород не функционират оптимално.

Пилотно проучване е установило, че лечението в барокамера със 100% кислород под налягане може значително да подобри когнитивното представяне при здрави по-възрастни хора. Ключовите области на подобрение след терапията включват внимание и фокус, скорост на обработка на информацията и когнитивни функции. При всеки човек тези способности са склонни да намаляват с възрастта. Проучването установява, че HBOT значително повишава когнитивното представяне чрез подобряване на мозъчния кръвоток в определени мозъчни зони. Това дава искрица надежда по отношение на повлияването на аутизма, тъй като има значително припокриване между симптомите, свързани със старостта (влошаване на когнитивните и двигателните умения) и симптомите на аутизъм при деца и възрастни.

Важно е да се отбележи, че много клинични проучвания, показващи потенциални ползи от хипербарната оксигенация при аутизъм, се припокриват с ADHD (синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието) и обратно. Все повече родители, използващи HBOT като адювантна терапия, докладват постепенни подобрения в състоянието на децата си с аутизъм или ADHD.

Ефекти на кислородната терапия върху невровъзпаленията в мозъка
Невровъзпаленията в мозъка са един от основните причинители на разстройства от аутистичния спектър. Пряката последица от тях е церебрална хипоперфузия, която се отнася до намаленото мозъчно кръвообращение. В резултат на това индивидът с аутизъм показва ограничени когнитивни способности, проблеми с фокуса и вниманието, комуникацията и социалните взаимодействия. Терапията в барокамера повишава количеството кислород, което достига до тъканите, а увеличеното съдържание на кислород в кръвта намалява възпалението.

Влияние на HBOT върху поведението
Проучване, публикувано в BMC Pediatrics, установява, че използването на хипербарна оксигенация при деца с аутизъм намалява възпалението и подобрява познавателните способности и движението. HBOT води до подобрено придобиване на умения, намалено проблемно поведение и добра спонтанна комуникация по време на кислородната терапия.

Ефекти на HBOT при митохондриална дисфункция
Някои индивиди с аутизъм проявяват симптоми на митохондриална миопатия – мускулна слабост или непоносимост към физическо натоварване. При проучвания както върху животни, така и върху хора учените са открили, че лечението с кислород подобрява митохондриалната функция. Проведени тестове в хипокампуса на плъхове потвърждават, че HBOT повишава митохондриалната биогенеза и автофагия. При контролирано проучване на 69 пациенти с травматично мозъчно увреждане, използването на 100% кислород при налягане 1,5 атм фундаментално повишава нивата на кислород в мозъка и мозъчното кръвообращение. Тази терапия демонстрира голям потенциал за подобряване на когнитивното представяне, контрола на фината моторика, силата на мускулите и баланса при индивиди с аутизъм.

Борба с оксидативния стрес
Оксидативният стрес води до окислително увреждане на клетките и ДНК. Може да причини възпалителни промени, които увреждат мозъчната тъкан и драстично намаляват метаболизма, което в крайна сметка води до клиничните симптоми на аутизъм. Някои специалисти имат опасения, че в следствие на хипербарната оксигенация симптомите при деца с аутизъм могат да се влошат. Те считат, че HBOT има потенциала да повиши оксидативния стрес чрез увеличаване на доставката на кислород към митохондриите.

Различни изследвания обаче показват, че терапията с кислород стимулира производството на антиоксидантни ензими, които предпазват клетките от оксидативен стрес. В едно от тях на 48 деца с аутизъм всеки ден се прилага 100% кислород при налягане 1,3 атм. Резултатите сочат значително намаляване на оксидативния стрес до тридесет и втория ден от терапията. Хипербарната оксигенация повишава енергийните нива и подобрява здравето на мозъка при деца с аутизъм.

Ясно е, че са необходими много повече научни доказателства, за да се докаже ефективността на кислородната терапия като решение срещу аутизма. Откритията досега обаче показват, че:

  • Увеличаването на доставката на кислород в кръвта може значително да намали невровъзпалението, да повиши енергийните нива и да намали оксидативния стрес, пряко свързани с разглежданото разстройство.
  • Лечението с кислород на деца с ASD води до намаляване на стереотипното поведение и до значителни подобрения в настроението, функцията на червата, паметта, когнитивните способности, вербализацията, зрителния контакт, социалните взаимодействия и уменията за самопомощ (при тийнейджъри).

Заключение
Множество проучвания показват, че хипербарната кислородна терапия може да помогне за облекчаване на симптомите на аутизъм при деца и възрастни. Ранната и индивидуализирана интервенция, под клиничен надзор може потенциално да подобри техните когнитивни способности, комуникативно поведение и фини двигателни умения чрез увеличаване на циркулацията на кислород и намаляване на възпалението. Въпреки това, доказателствата в подкрепа на ефективността на HBOT са смесени и анекдотични и затова е нужна консултация с лекар преди прилагането на такова лечение.

Зареди още

Любопитно

Гаражна разпродажба на Градище тази неделя

Published

on

Инициативата „Горски срещи на Градище“ продължава и тази неделя, 28 юли, с любимия базар на употребявани или ненужни вещи.

„Започваме в 11.00 часа, както всеки път и ви каним да се включите в това екологично, социално и сплотяващо начинание, където можете да намерите всичко, без части за коли, които не се допускат за продажба“, споделя Ивелина Елмазова, организатор на инициативата.

На базара можете да предложите дрехи, бижута, малки електроуреди, играчки, книги, игри, съдове и стъклария, украса за дома и още, и още неща, които са изгубили стойност за вас, омръзнали са ви, вече не ви стават или просто искате да се освободите от тях.

„Нали знаете, че това, което няма стойност за някого, може да е истинско съкровище за друг! Така че – ето начин да /си/ помогнем. Да намерим нови приятели, да споделим, да допълним семейния бюджет, да освободим място за новото в живота си, да прекараме време сред природата, да срещнем нови хора, да създадем нова подкрепяща се общност.

И за да е още по-пълна със смисъл инициативата ни – участието в базара си има „цена“. Подарете книга на къщичката за книги и игри, която се намира на поляната на Градище.

Порталът ни към чудни светове винаги има нужда от зареждане и нови приятели. Очакваме ви в неделя, 28 юли, на поляната на Градище, където да направим заедно най- екологичния, разнообразен и усмихнат базар на употребявани вещи!“, допълва още Елмазова.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица