Свържи се с нас

Новини

Пореден проект за читалищата в Трявна и Плачковци

Published

on

Започва изпълнението на дейностите по обществена поръчка с предмет: „Доставка и монтаж на оборудване за читалищни сгради в община Трявна по 7 обособени позиции“, финансирана по Договор BG06RDNP001-19.1 17-0002-C01/2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“. Общата прогнозна стойност на всички дейности без ДДС е 138 157,48 лв.

През миналата седмица бяха подписани договорите за изпълнение на 6 от 7 обособени позиции, както следва:

Обособена позиция №1 – Доставка и монтаж на холограмно оборудване за Зрителна зала в НЧ „П. Славейков 1871″, гр. Трявна.

Холограмното оборудване следва да представлява комплект от два броя холограмни дисплеи с размер на екрана от най-малко 50 х 50 см всеки, с HD резолюция, 16М+ цвята, възможност за безжично качване на видеосъдържание, програмиране на плейлисти и поддръжка на масовите стандарти за обмен на видеофайлове – mp4, mpeg и други, включително софтуер за създаване на 3D съдържание от 2D подложки (лого, текст). Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 8 990 лева без ДДС или 10 788 лева с ДДС. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

Обособена позиция №2 – Доставка и монтаж на столове за Зрителна зала, ложи и балкон в НЧ „Пенчо Славейков 1871″, гр. Трявна.

Предвижда се доставка и монтаж на 248 броя столове в зрителна зала, 22 броя в ложи, 98 броя на балкон и 20 броя е необходимо да се доставят в резерв при необходимост от подмяна. Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 41 800 лева без ДДС или 50 160 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на доставката и монтажа е 90 календарни дни.

Обособена позиция №3 – Доставка и монтаж на завеси за сцена и черен плат за кулиси за Зрителна зала в НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна.

Предмет на обособената позиция е доставка и монтаж на 160,00 кв.м. завеси (задна завеса) за сцена и 934,00 кв.м. черен плат за кулиси за Зрителна зала в НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна. Завесата и плата за кулисите следва да бъдат изработени от трудно горим плюш, в черен цвят. Предвиденото количество плат за кулиси следва да се постави (монтира) на 10 бр. кулиси с ширина 4 м и височина 10 м, както и върху 3 бр. суфити с размери 2,10 м /9,00 м и 4,5 м/ 9 м за таван. Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 29 980 лева без ДДС или 35 976 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на доставката и монтажа е 60 календарни дни.

Обособена позиция №4 – Доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за част от помещенията в НЧ „Пробуда’ 1924“, гр. Плачковци.

Изпълнението включва доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за част от помещенията в НЧ „Пробуда-1924“, гр. Плачковци, както следва:

  • Доставка и монтаж на столове за зала и репетиционна – 76 бр.;
  • Доставка и монтаж на оборудване за Обслужващо помещение – долни шкафове с плот – 1 бр.;
  • Доставка и монтаж на оборудване за Обслужващо помещение – горни шкафове – 1 бр.; Доставка на маса в обслужващо помещение – 1 бр.;
  • Доставка и монтаж на алуминиеви хоризонтални щори – 12 кв. м;
  • Доставка и монтаж на оборудване за сцена – подкилим – 37 кв. м.

Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 3 750 лева без ДДС или 4 500 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на доставката и монтажа е 60 календарни дни.

Обособена позиция №5 – Доставка и монтаж на интерактивен екран с компютър за управление за НЧ „Пробуда- 1924“, гр. Плачковци.

Предвижда се доставка и монтаж на интерактивен екран с компютър за управление (вграден компютърен модул) за НЧ „Пробуда-1924“, гр. Плачковци. Интерактивният екран следва да бъде с размери минимум 92″, с възможност за едновременно използване до 10 потребители – Multi-touch функция, качество на картината – UHD 4K, с покритие от анти-рефлексно закалено стъкло. Интерактивният екран следва да съчетава интерактивната дъска, проектора и компютъра в едно устройство, както и да разполага с инсталиран сертифициран софтуер, с който да се създават и изпращат файлови формати като .pdf, .pptx, .docx или видео формат. Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 1 985 лева без ДДС или 2 382 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на доставката и монтажа е 60 календарни дни.

Обособена позиция №7 – Доставка и монтаж на електрически уреди за част от помещенията в НЧ „Пробуда-1924“, гр. Плачковци.

Изпълнението включва доставка и монтаж на електрически уреди за част от помещенията в НЧ „Пробуда-1924“, гр. Плачковци, както следва:

  • Доставка и монтаж на сешоари за тоалетните – 2 бр.;
  • Доставка на хладилник – 1 бр.; Доставка и монтаж на климатици – 2 бр.;
  • Доставка и монтаж на електрически бойлер 80 л. – 1 бр;
  • Доставка и монтж на аплици – 14 бр.

Фирмата изпълнител е “Пип Електроникс” ЕООД. Стойността за изпълнение по договор е 3 395 лева без ДДС или 4 074 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на доставката и монтажа е 30 календарни дни.

Предстои обявяване на обществена поръчка и по Обособена позиция №6, която касае достъп за хора с увреждания за НЧ „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Нови имена в Почетната книга „Дарования и постижения“

Published

on

На тържествена церемония, по случай Празника на Габрово – 17 май, бяха отличени 19 дванадесетокласници от четири габровски училища, постигнали през настоящата учебна година успехи в областта на науката, изкуството и спорта, както и техните преподаватели, чиито имена ще бъдат вписани в Почетната книга на града „Дарования и постижения“.

Събитието се състоя вчера, 17 май, в Ритуалната зала на Община Габрово, в която кметът Таня Христова връчи на свидетелствата и наградите.

Церемонията бе уважена от вр. ид. областен управител на Габрово Мария Пенева, общински съветници от комисията по образование, началника на Регионалното управление на образованието г-н Георги Маринов, експерти от дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, директори на училища, учители, родители.

В словото си кметът заяви, че Габрово е място на будителите, превърнали града ни в люлка на светското образование, в което се вижда достойната следа на нашето Опълчение във Възраждането на българската Свобода, предприемчивостта на индустриалците, традициите в дарителството и грижата за другите, самоотвержения труд на габровските лекари, медицински сестри и успехите на местните учители.

„Вие, млади хора, които вписваме в Почетната книга на Община Габрово „Дарования и постижения“, безспорно ще поемете своя път в най-добрите университети и ще се реализирате в най-добрите компании. Ще пътешествате. Ще покорявате света. Ще изкачвате върхове. С нетърпение очаквам вашите по-нататъшни успехи! Да видим докъде може да стигне габровската кръв и дух!“, обърна се към отличените ученици Таня Христова.

Тя ги призова никога да не забравят началото на своя път. „Ще се радваме Габрово да остане част от него, независимо дали ще бъде дух или територия. Гордеем се с Вас! Благодарим ви, че ви има и от сърце ви желаем успех“, заяви още габровският кмет.

Книгата „Дарования и постижения“ се попълва от 1994 г. В нея се съхраняват имената на учениците, които през учебната година са се отличили в олимпиади, международни и национални състезания в областта на спорта, науката, изкуствата, технологиите.

Вечерта на Празничния за Габрово 17 май завърши с прекрасен концерт на площад „Възраждане“. Но както и Карнавалът тази година ще е различен – ще се движи публиката, а не шествието, така и концертът бе в нов за нашия град формат.

Пяха не хористите от хор „Музикална лаборатория за човека“, а публиката. Под диригентството на маестро Йордан Камджалов габровци станаха на крака и изпълниха емблематични български песни като „Хубава си, моя горо“, „Де е България“, „Високи, сини планини“, „Изгреяла е месечинка“ и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово ще си сътрудничи с грузинския Кутаиси

Published

on

Днес, 18 май, на виртуална церемония състояла се в Интерактивния музей на индустрията, кметът на Габрово Таня Христова, подписа Споразумение за сътрудничество с грузинския си колега Йосеф Хахалеишвили, кмет на град Кутаиси.

Двете страни се договориха да работят за промотиране на историята, културата и изкуството, споделяне на опит в областите на образованието, младежта, бизнеса, здравеопазването и устойчивото градско развитие.

На събитието присъстваха посланикът на Грузия в София Нейно Превъзходителство г-жа Тамара Лилуашвили и бившият народен представител Кристина Сидорова, която бе председател на групата за приятелство на България с Грузия в 44 Народно събрание, в компанията на младите посланици на Грузия за един ден – учениците Филип Терзийски и Юлияна Герчева.

Кутаиси е град в Грузия, административен център на регион Имерети, разположен на река Риони. Официално е признат за град през 1811 г., но по-рано (730, 980-1072 години) се споменава сред най-важните градове на Грузия.

С население от 186 хиляди (2002) Кутаиси е вторият индустриален и културен град в страната с много предприятия за тежка, лека и хранителна промишленост, културни институции, университет, театри, галерии. Документалната му история започва от III г. сл. Н. Е., но старите автори са го смятали за столица на древното царство Колхида, съществувало от 13 до 1 век преди Христа.

Колхида е била проспериращо и влиятелно кралство, но днес е по – известна със своята роля в гръцката легенда за Язон и аргонавтите. Според историята, Язон получил заповед от чичо си да върне Златното руно от земята на Колхида. През VIII- XIX век Кутаиси е бил център на Западно Джорджийското царство, а през 1810 – 1917 г. става част от Руската империя. През средновековието градът се свързва с името на грузинския цар Давид Агмашенебели, а в по – ново време с произведенията на Акаки Церетели, Закария Палияшвили и Коте Марджанишвили.

Основните забележителности на Кутаиси и околностите са – руините на катедралата Баграти, манастира Гелати, замъка Гегути, пещерата и природния резерват Сатапля, спа курорта Цкалтубо.

Фотографска изложба, представяща забележителностите на Кутаиси, е разположена на оградата на Интерактивния музей на индустрията и може да бъде разгледана в рамките на месец.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей Етър отличи дарителите си за 2020 година

Published

on

В деня на музеите 18 май бяха връчени свидетелствата на дарители на РЕМО „Етър“ през 2020 година. Всеки от тях има важен принос за съхранение на културни ценности, които представят миналото, заяви директорът проф. д-р Светла Димитрова, която поздрави екипа си по повод празника.

„За музеите XVIII век беше белязан с ключовата дума „колекция“. XIX век беляза музеите с ключовата дума „научни изследвания. Към всичко това през XX век стана ясно, че един музей може да бъде място за развитие на стопанска дейност. XXI век ще направи музеите място за творчество, в което публиката да може да съпреживява и така да разбере оставеното от предишните поколения. Да се работи в музей е предимство. Това е институция на паметта и всеки, който професионално е свързан с нея помага за съхранението ѝ.

Днес за мен е изключително удоволствие да видя при нас семействата на хора от екипа и колеги, които сега не работят в музея, но имат свой принос в развитието му. Особено важно е, че на този ден при нас има дарители, които са отделили част от нещо лично и са го подарили на музея, за да се съхрани за бъдещите поколения.

Честит празник на всички, бъдете здрави и ни вярвайте! Няма да допуснем и няма да направим нещо, което да противоречи на завета на Лазар Донков, създател на музей „Етър“ и на онова, което предишните поколения са направили за тази институция.“

????????????????????????????????????

Ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ в музея Светлозар Тодоров представи пред екипа поздравителния адрес на Българския национален комитет към Международната асоциация на музеите (ИКОМ). В текста се отчита трудния период, през който преминава музейната общност и се изразява убеждение, че пандемията е провокация за решителни действия по отношение на дигитализацията на културното наследство и създаването на нов опит на културно разпространение.

В поздравителния адрес, подписан от проф. д-р Мила Сантова, председател на Българския национален комитет на ИКОМ, се казва още: „Това е решаващ момент за нашите общества и ние призоваваме музеите да ръководят промяната. Дойде време да преосмислим връзката си с общностите, на които служим, да експериментираме с нови модели на културен опит и да потвърдим силно съществената стойност на музеите в изграждането на справедливо и устойчиво бъдеще.

През 2020 г., въпреки ограниченията, наложени от цифровия формат, дейностите на музеите достигнаха до над 83 000 000 потребители в социалните мрежи само за деня на 18 май!“

Светлозар Тодоров припомни за времето на първото затваряне на музей „Етър“ за посетители през 2020 г., акцентирайки, че това се е оказало огромно предизвикателство. Първите действия бяха насочени към опазване здравето на служителите. Тодоров припомни, че кризата е станала провокация за преосмисляне на работата. Той сравни екипа на музей „Етър“ с екип на състезател от Формула 1.

„Действията на всеки трябваше да се насочат към търсене на ясен резултат и забавянето, дори за няколко секунди, можеше да коства успешното постигане на общия резултат. Желая да сте здрави, за да подобряваме резултатите си всяка година и да сме конкурентни във всяко едно отношение.“, каза още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица