Свържи се с нас

Новини

Мариян Костадинов: Дошло е време да живеем в държава с правила!

Published

on

Бяхте в политиката, откъснахте и сега пак се връщате. Тръпка ли ви е или има нещо друго?
– „Робът за свобода – свободния за съвършенство“. Убеден съм, че всеки един човек, в стремежа си, да надгражда ежедневно себе си в собственото си развитие, търси философии и политики в които да е полезен, реализиран, успешен. Аз не съм устроен просто да съм полезен само за себе си. През съзнателния ми живот волно или неволно, винаги съм се стремял да оптимизирам начина си на живот като работодател с това и на хората около себе си, на обществената рамка. В личен план винаги съм трупал негативи от непоколебимото ми чувство за справедливост във всичките ѝ измерения, включително и в политиката. За съжаление в нашите географски ширини, тегне тежка манталитетна обремененост към истината.

„Истината поражда омраза“. Много жалка констатация, но е факт с пълна сила. Хората, с които съм участвал в създаването на ГЕРБ, нямаха намерение да хабят ресурс, за да слушат „истини“, те бяха ангажирани с „подреждането“ на държавата. Кой премиер, кой вицепремиер, кой народен представител или кмет. Хората, се оказа, имали нужда да влязат във властта. Нямат нужда нито от съвети, нито от професионални препоръки. И най вече нямат нужда от морални граници. Така че всеки по пътят си. Кои сме ние да съдим хората. За всичко си има време.

Какво ви провокира да се кандидатирате за народен представител?
– Смятам, че България в своето политическо, икономическо, образователно, морално и ценностно отношение е достигнала пределна линия. Линия, след която щетите, причинени от организирания хаос на настоящето, ще окажат трайно влияние на поколението на нашите деца. Надявам се никога повече да не живеем в „премиерска“ република. България е парламентарна република и трябва да си върне суверенитета на народното събрание. Това може да стане само, ако в бъдещите парламенти, работят способни, качествени и авторитетни личности, а не послушни хора.

Защо „Републиканци за България“?
– Познавам Цветан Цветанов от повече от 14 години. От основаването на гражданско движение ГЕРБ, в последствие и Политическа партия. Познавам неговото отношение към проблемите на хората и в цялата си политическа кариера в управлението на ГЕРБ помагаше на всеки, без оглед на партийна, административна или етническа принадлежност. Ако Ви прави впечатление, за това никой от ГЕРБ на местно и национално ниво, не говори негативно за него. Безспорни организационни умения. Много добър и ценен политик зад океана и европейските партньори. Да си припомним, през всичките години от създаването на Политическата партия до неговото доброволно напускане, кой беше представителят за контакт на ГЕРБ с администрациите на САЩ. Когато в началото 2020 година ми представи своите намерения за участие в политическия живот на страната, не се поколебах да приема. Сключихме своеобразен договор между нас като хора. Да създадем структури по места, с участието на утвърдени личности в професионален и житейски план. Личности, припознати в обществото като добри хора с морални устой. Тези хора да получат възможност да участват в националната, регионалната и местна власти, като със своите професионални компетенции, допринесат към стартиране на процеси към подобряване на начина ни на живот, работа и всичко останало.

Колко добре познавате проблемите в региона?
– Като Областен управител на Габрово, в периода 2009 – 2013 година, до голяма степен съм запознат с глобалните проблеми на градовете в региона. Един от тях е хидротехническата и водопроводна система в областта.

За Севлиево финансирането на язовир „Мокра Бяла“, рехабилитацията на довеждащите водопроводи от ПСПВ Стоките. По отношение на язовира, позицията на Министерството бе, че инвестицията е твърде голяма, отнесена към населението като потенциален потребител. Много жалко е, че жизненият стандарт на населението се съпоставя с „неоправдани“ разходи, на което и да е правителство, и тази позиция на Министерски съвет се запазва вече 10 години. Положително е отношението към довеждащите водопроводи.

През моят мандат, заедно с Иван Иванов като кмет на Севлиево, положихме началото на рехабилитацията. Вярно, че на малки порции, с тези темпове вече близо 10 години, не може да се отрече усилието на кабинета. Все пак 20 милиона на са малко пари. Магистралите са важни. Вода може и от магазина да си купиш.

За Трявна финансирането на язовир „Нейковци“. Аналогично поведение. На Министерството не му излиза сметката инвестиции/население. Кой ти мисли дългосрочно.

За Габрово, разбира се като гражданин, имам наблюдение върху повечето проблеми. Може би малко хора знаят, че през 2010 г. бе създаден Комитет по наблюдение на междуведомствена работна група, на която със Заповед РД 02-14-211 / 03.02.2011г. на Министъра на МРРБ, Росен Плевнелиев бях назначен за Председател. Целите на комитета бяха, консолидиране на действащото законодателство в сектор строителство, с цел оказване на логистична помощ на АПИ, по стартиране строителството на големите инфраструктурни проекти, включително „Обходен път на гр.Габрово и тунел под връх Шипка“.

Председателството на този комитет е конкретен пример за прилагане на професионалните ми познания в законодателната власт. Факт е, че през 2013 година бе одобрено финансирането от Оперативна програма „Транспорт“. Факт е, че договорът за изпълнение имаше краен срок 2015 година. Факт е, че западен обходен път бе въведен в експлоатация през 2020 година. Кой би бил толкова дребнав, че да му направи впечатление 5 години закъснение, е и малко цената се е индексирала.

Народният фолклор го е формулирал – „залудо работи – залудо не стой“, та нали премиерът ни е от народа. Важното е да се върши „работа“, „работа“, „работа“, колко ефективна или социална е тази работа, Ви ще прецените на 4 април.

Надявам се през годините съм доказал, че всеки проблем е решим, когато се подходи с професионализъм, познание и добри намерения.

Как смятате да работите и какво конкретно бихте направили за решаването на съответния проблем?
– Най-важното условие в решаването на даден проблем е познаването на инструментариума за това. Опитът ми в държавната администрация ми дава увереност, че познавам в детайли алгоритъма, по който работят законодателната институция и министерствата. Стига да имаме възможност да възстановим правилата. Правилата са в основата на всичко. Правилата са гаранцията за сигурност и просперитет.

В четири годишния си мандат съм инициирал няколко законодателни промени, които направиха възможно законното стартиране на големите инфраструктурни проекти в България. И не защото съм открил „топлата вода“, а защото имам професионален опит, който да приложа в точно определеното място – законодателния орган на България.

Как трябва да изглежда следващият български парламент?
– В мечтите си, на някои може би ще прозвучи идеализирано, но смятам, че Българският парламент трябва да е съставен от личности. Хора, положително приети в обществото, вследствие професионалната и обществената си реализация. Хора, заредени с чиста енергия, да допринесат за възстановяване на справедливостта в законодателството. Хора независими, нито икономически, нито емоционално от тъмнината във всичките и проявления. За съжаление не вярвам, че повече от 30% от бъдещите народни представители, ще отговарят на моите чисто човешки критерии.

Вярвам обаче, че хората които участваме в листата на седми МИР – Габровски, се вписваме в този идеализиран образ на Българския народен представител.

Ако станете народен представител, по какъв начин ще работите с местните власти в четирите габровски общини?
– Нямам двусмислие по тази тема, още повече, че като Областен управител в периода 2009 – 2013 година, съм доказал на практика своята непристрастност. Работех еднакво добре с кметовете, въпреки че бяха представители от различни политически партии. С всички тях и в момента имам добър човешки контакт и както и тогава, така и сега имат моето уважение.

Едно от най-фундаменталните мои различия с ГЕРБ бяха, че моето разбиране за управление на държавата във всичките ѝ звена, се базира единствено и само на професионални качества, не на политическа принадлежност. Политиката за мен спира непосредствено след изборите.

Останалото време от мандата е за работа, професионализъм, консенсусно поведение и уважение всеки му. Винаги съм бил противник на безпринципното отстраняване на хора от ръководни държавни ведомства, само за това че са членове на друга партия. Грозно е. Неморално е. Неетично е. До някаква степен неосъзнато жлъчно детинско поведение. Но всеки да си носи кръста. Вярвам, че има ден, в който всеки от нас се отчита за делата си.

А как ще общувате с избирателите си, ако получите доверието им?
– Срещите лице в лице с хората, общуването, изслушването е най-голямото богатство в нашия живот. Политическата партия ще има офиси във всеки град от областта, така, че всеки желаещ, ще има възможност за среща с народните представители. Съвременните средства за комуникация, включително и социалните мрежи, значително съкращават времето за контакт с хората. Важно е да имаме добра инфраструктура за комуникация с хората от региона, защото във всички случай, за да търсят контакт с нас, те имат нужда от подкрепа.

Ако трябва да избирате – партийните или гражданските интереси?
– Тежко на тази партия, която има политически интереси, които не са в услуга на гражданите. Фундаменталното ми разбиране за работа в народното събрание на Република България е в подобряване жизненият стандарт на хората, намаляване на административната тежест на гражданите и работодателите, възстановяване на правовия ред в държавата. Дошло е време да живеем в държава с правила.

Защо да гласуваме за вас?
– За тези, които ме познават и са установили по безспорен начин, че като личност притежавам човешки качества и непримиримост към неправдата и диктатурата. Като работодател, съм помогнал на всеки, който ме е помолил за помощ или съдействие. Като участник в политическия живот, като административен ръководител в областта и в държавата, съм имал коректно поведение, към всеки независимо от неговата политическа принадлежност.

За тези, които не ме познават, моля ви дайте ми възможност да говоря с Вас и тогава преценете дали заслужавам Вашия кредит на доверие. Всички Вас, Ви моля, упражнете конституционното си право на глас, като подкрепите политическа партия „Републиканци за България“, чиято листа за народни представители в 45 Народно събрание водя, с номер 21 в интегралната бюлетина.

С едно изречение – защо да гласуваме за вас?
– Защото вярвам, че когато в политическия живот на България попаднат хора като мен, вероятността да променят системата към по-добро е реална.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Републиканци за България“, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Републиканци за България“ е номер 21 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица