Свържи се с нас

Култура

Откриват „Смешния филм фест“ с руски филм

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По повод на предстоящия втори фестивал  „Смешен филм фест” днес беше организирана пресконференция, на която бяха разкрити подробности относно проекта. „Киното е едно изскуство, което ни дава възможност да се сравним, да се погледнем отстрани и да погледнем живота си от малко по-различен ъгъл. Киното ме зарежда  с енергия и виждам, че проблемите, които имаме в ежедневието, не са толкова драматични, както ни изглеждат на нас. Става ни по-леко и минаваме по-лесно през живота. Радвам се, че тази година продължаваме със „Смешен филм фест 2″ и че има интерес към фестивала. Изключително съм удоволетворен от отзивите и резултатите, които  имахме от миналогодишния фестивал“, каза кметът Николай Сираков.

Той вярва, че този фестивал ще има бъдеще и че след смяната на ръководството на Общината , ще продължи да съществува. „Това е фестивал, който Габрово заслужава и такъв, от който  България има нужда от него“.

Тази година ще има и награда за „Най-смешен филм“ и награда на „Публиката“, а победителите ще бъдат удостоени със статуетки, чиито автор е Адриан Новаков. Членове на журито са: Карин Янакиева, доц. д-р Надежда Маринчевска и председателят  Михайл Вешин.

Бюджета на „Смешния филм фест 2 “ е на стойност 33 000 лева, като той е съфинансиран от Националния филмов институт с 4600 лв.

„Големият бизнес заедно с местната власт са отговорни за социалния климат в един град и се надявам  в бъдеще това уникално събитие да бъде подкрепено, защото не може да стане само с Общината като администрация. Трябва тези събития да бъдат припознати достатъчно добре от обществеността, защото е важно как всеки габровец рекламира собствения си град и събитията в него“, допълни Николай Сираков.

Участие във фестивала ще вземат 17 пълнометражни филма и 2 програмни анимации с общо 29 заглавия. От общия брой, 12 ще се състезават за наградата на Габрово и  отличието на публиката. Девет от филмите нямат разпространител в България и са договаряни специално за показване на фестивала в Габрово. За някои от тях това е премиера за страната, а други са били презентирани само на затворени професионални форуми. Организаторите са се погрижили за една доста разнообразна програма, в която има филми за всеки вкус и най- вече от Европейското кино. Смешният филм фест тази година ще бъде открит с руския филм „Въртели“.

Смешен филм фест ще се проведе от 27 септември до 3 октомври в Габрово. Тази година всички прожекции ще бъдат в зала „Възраждане”, като сутрин през почивните дни  на седмото изкуство ще могат да се радват и децата, а следобедите са отделени на българска анимация. В програмата са включени филми от България, Русия, Украйна, Полша, Франция, Румъния, Австрия, Белгия, САЩ, Сърбия, както и няколко съвместни продукции.

 

 

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица