Свържи се с нас

Новини

Популацията на глигани е намаляла заради АЧС

Published

on

Заради африканската чума по свинете (АЧС) е намаляла популацията на диви свине на територията на Държавно горско стопанство – Габрово.

13 ловно-рибарски дружинки, обединени от сдружение Ловно-рибарско дружество „Чардафон“ ловуват на територията, стопанисвана от габровското горско стопанство. При съвместната работа на стопанството със Северноцентрално държавно предприятие ДП – Габрово и след направена статистика на груповия лов на дива свиня сезон 2019/2020 година, спрямо сезон 2020/2021 г., се наблюдава значително намаляване на популацията на дивата свиня, респективно с това – по-малък брой на ловците и проведените ловни излети през изминалия сезон.

През ловен сезон 2019/2020 има данни за участвали 9 763 ловци при проведени 641 ловни излета, докато през скоро приключилият групов лов на дива свиня са регистрирани 5 829 ловци, при проведени 444 ловни излета.

Данните сочат, че интересът към ловуването е спаднал с почти 50%. Регистрираният отстрел на дива свиня показва, че този сезон отстреляният дивеч е 1/5 от този през ловен сезон 2019/2020 г., а именно – 87 бр. през сезон 2020/2021 г., спрямо 509 бр. през 2019/2020 г.

Служителите на ТП ДГС – Габрово са извършвали проверки при всеки ловен излет, като няма данни за констатирани нарушения. За значително намалялата популация на дивата свиня може да се вини и африканската чума, за която има регистрирани 7 положителни проби от началото на ловен сезон 2020/2021г.

Първоначалното скептично отношение на ловците към болестта вече е изместено от отговорността и желанието им за опазване на дивеча. Ловците са обучени и лесно разпознават симптомите на болестта АЧС.

При животни, които нямат външни белези и симптоми, биват изследвани кръвни проби и при установяване на положителен резултат месото бива унищожено.

Освен опазването и стабилизирането на популацията на дива свиня, ТП ДГС Габрово, СЛРД „Чардафон“, както и ловците към сдружението, провеждат редовно необходимите ловностопански мероприятия, сред които е и разселването на фермерно произведен дребен дивеч.

ДГС – Габрово благодари на СЛРД „Чардафон“ и ловците на територията на поделението за допринасянето им към ловното стопанство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ивелин Стоянов награди победителите в конкурса „С очите си видях бедата“

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов награди победители в областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – 2022“.

Конкурсът е традиционна превантивна инициатива на ГДПБЗН – МВР в партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.

Изложбата с творбите на участниците е експонирана на втория етаж на зала „Възраждане“. Основната цел на конкурса е младите художници да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията, начините за защита и действията на Единна спасителна система.

Ивелин Стоянов връчи награди на участници от Центъра за специална образователна подкрепа – Габрово, които представиха рисунки в третата категория на конкурса „деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“.

През тази година за областния етап на конкурса от общинските етапи бяха представени 53 рисунки. От тях 28 са класирани на областно ниво в отделните възрастови групи и категории и ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец юни 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица