Свържи се с нас

Новини

Продължава контролът по АСЧ в Тревненско

Published

on

Контролът във връзка с изпълнение на Плана за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди и предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на община Трявна продължава. Това реши Общинската Епизоотична комисия на последното провело се заседание в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, на която присъстваха зам.-кметът на Община Трявна и председател на комисията Марин Маринов, кметски наместници, общински служители и специалисти, представители на ОДБХ-Габрово и ветеринарни лекари.

По време на заседанието стана ясно, че в момента не се открива наличие на вируса на АЧС сред дивите прасета в региона, а само наличието на антитела в животните, което също е доста притеснителен факт.

“Това представлява голяма опасност, тъй като животното може да пренася със себе си заболяването без никакви признаци и да го предава на друг възприемчив вид. В големите свинеферми има мерки за биосигурност, докато в личните стопанства липсва или е на много ниско ниво!” коментира по време на заседанието д-р Павел Монев – гл. експерт отдел “Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните-Габрово.

След депопулацията през 2019 год., обезщетените собственици на свине в област Габрово са общо 343. Регистрираните свиневъдни обекти тип “лично стопанство” са 91 на брой, за които през последните две години има издадени 12 разрешения за заселване. По последни данни нерегистрираните обекти в областта са 252.

От ОДБХ-Габрово подчертаха, че на територията на населените места в областта няма наличие на Инфлуенаца авиум или т. нар. птичи грип. Д-р Монев отбеляза, че на общинските епизоотични комисии ще бъдат предоставени списъците с регистрираните и депопулираните стопанства и допълни, че все още няма взето решение относно облекчаване на процедурата за заселване на личните пространства след въпрос, зададен по време на заседанието в Община Трявна.

На база представената епизоотична обстановка общинската комисия реши да продължи със задължителните мерки, разписани в Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди, а именно провеждане на проверки в свиневъдните обекти три пъти годишно – двукратно от представители на местната администрация и веднъж от представители на местното самоуправление с участието на ветеринарен лекар.

Продължава извършването на проверки на депопулацията на задните дворове през 2019 год., за да се установи дали същите не са подновили дейността си, както и проверки на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишно с предоставяне на установените резултатите. За същата сигурност ще следят и официални ветеринарни лекари веднъж годишно, които ще извършват клинични прегледи, вземане на проби и лабораторни изследвания, въз основа на оценка на риска от ОДБХ.

Продължава взаимодействието с териториалните звена на Министерството на вътрешните работи за борба с нелегалното придвижване на прасета, извършване на месечни проверки за провеждана по интернет нелегална търговия с едрите животни и предоставяне на информационни материали на собствениците на прасета.

Сроковете, в които е необходимо да се извършат планираните мерки, според представения План за действие в България са следните:

  • До края на м. май – инвертаризация на обектите от представители на метната администрация
  • В периода юни – септември – инвертаризация на обектите от представители на местната администрация и официален ветеринарен лекар и извършване на проверки за биосигурност
  • В периода октомври – ноември – извършване на задължителните по закон описи на личните стопанства от кметове и кметски наместници

Във връзка с усложнената епизоотична ситуация в България по отношение на болестта Африканска чума по свинете и разпространението на инфлуенца авиум (птичи грип) продължават и действията, съгласно Решение на Министерски съвет №313  от 9 април 2021 год. Собствениците на животновъдни обекти трябва да поддържат строги мерки за охраната и биосигурността, както и да не допускат външни лица в помещенията. Няма да бъдат преустановени ежеседмичните претърсвания за умрели диви свине в 20 км. зона около индустриалната ферма в местността Чакала край гр. Севлиево от служители на ТП на държавните предприятия и ще продължи засиления надзор при дивите птици.

Към момента населването на животновъдни обекти, тип лично стопанство със свине в региона, е прекалено рисково и трябва да се спазят всички условия, съгласно изискванията на ОДБХ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица