Свържи се с нас

Новини

Одобриха паралелките в Държавния план – прием за учебната 2021/2022 г

Published

on

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и съгласува предложението на Регионално управление на образованието – Габрово за Държавния план – прием за учебната 2021 – 2022 година. Одобрени са 38 паралелки за областта, което представлява максимално определената квота от Министерството на образованието и науката.

Застъпени са 17 професионални направления, а делът на професионалната подготовка е близо 70 %. Три са чуждоезиковите паралелки за областта и те са в Национална Априловска гимназия.

Общо четири са новите професии за областта, които се предлагат. Това са „Маркетингови проучвания“ в НАГ, „Електрически превозни средства“ в ПТГ „Д-р Никола Василиади“, „Локомотиви и вагони“ в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и „Промишлена естетика и дизайн“ в ПГ по транспорт и машиностроене, с. Градница.

Предложени профилирани паралелки за прием след VII клас са:

Две в СУ „Отец Паисий“ – Габрово – „Графичен дизайнер“ и „Строителство и архитектура“; една паралелка в СУ „Райчо Каролев“ – Габрово – „Физическо възпитание и спорт“; пет паралелки в НАГ, от които една „Хуманитерни науки“, три „Чужди езици“ и „Маркетингови проучвания“; четири паралелки в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ –математически профил, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Природни науки“ и „Системно програмиране“; пет паралелки в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – „Приложно програмиране“, „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“, „Автотранспортна техника“ и „Електрически превозни средства“; в ПГТ „Пенчо Семов“ са шест паралелки – „Икономика и мениджмънт“, „Организация на хотелиерството“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, Производство на хляб и хлебни изделия“ и „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“; една паралелка „Природни науки“ е в СУ „Максим Райкович“ – Дряново; в ПГИ „Рачо Стояново“ – Дряново подкрепени паралелки са „Машини и системи с ЦПУ“, „Локомотиви и вагони“ и „Организация на туризма и свободното време“; две паралелки са в ПГ по транспорт и машиностроене в с. Градница – „Промишлена естетика и дизайн“ и „Автотранспортна техника“; четири паралелки в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево – „Машини и системи с ЦПУ“, „Електрообзавеждане на производството“, „Промишлена електроника“ и „Компютърна техника и технологии“; три паралелки са одобрени за СУ „Васил Левски“ – Севлиево – с математически профил, природни науки и предприемачески профил; „Механизация на селското стопанство“ и „Спедиция, транспорт и складова логистика“ в ПГ „Марин Попов“ и една паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ П.Р.Славейков“ – Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица