Свържи се с нас

Новини

Одобриха паралелките в Държавния план – прием за учебната 2021/2022 г

Published

on

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и съгласува предложението на Регионално управление на образованието – Габрово за Държавния план – прием за учебната 2021 – 2022 година. Одобрени са 38 паралелки за областта, което представлява максимално определената квота от Министерството на образованието и науката.

Застъпени са 17 професионални направления, а делът на професионалната подготовка е близо 70 %. Три са чуждоезиковите паралелки за областта и те са в Национална Априловска гимназия.

Общо четири са новите професии за областта, които се предлагат. Това са „Маркетингови проучвания“ в НАГ, „Електрически превозни средства“ в ПТГ „Д-р Никола Василиади“, „Локомотиви и вагони“ в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и „Промишлена естетика и дизайн“ в ПГ по транспорт и машиностроене, с. Градница.

Предложени профилирани паралелки за прием след VII клас са:

Две в СУ „Отец Паисий“ – Габрово – „Графичен дизайнер“ и „Строителство и архитектура“; една паралелка в СУ „Райчо Каролев“ – Габрово – „Физическо възпитание и спорт“; пет паралелки в НАГ, от които една „Хуманитерни науки“, три „Чужди езици“ и „Маркетингови проучвания“; четири паралелки в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ –математически профил, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Природни науки“ и „Системно програмиране“; пет паралелки в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – „Приложно програмиране“, „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“, „Автотранспортна техника“ и „Електрически превозни средства“; в ПГТ „Пенчо Семов“ са шест паралелки – „Икономика и мениджмънт“, „Организация на хотелиерството“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, Производство на хляб и хлебни изделия“ и „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“; една паралелка „Природни науки“ е в СУ „Максим Райкович“ – Дряново; в ПГИ „Рачо Стояново“ – Дряново подкрепени паралелки са „Машини и системи с ЦПУ“, „Локомотиви и вагони“ и „Организация на туризма и свободното време“; две паралелки са в ПГ по транспорт и машиностроене в с. Градница – „Промишлена естетика и дизайн“ и „Автотранспортна техника“; четири паралелки в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево – „Машини и системи с ЦПУ“, „Електрообзавеждане на производството“, „Промишлена електроника“ и „Компютърна техника и технологии“; три паралелки са одобрени за СУ „Васил Левски“ – Севлиево – с математически профил, природни науки и предприемачески профил; „Механизация на селското стопанство“ и „Спедиция, транспорт и складова логистика“ в ПГ „Марин Попов“ и една паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ П.Р.Славейков“ – Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица