Свържи се с нас

Крими

МВР в предизборна реанимация

Злоупотребата с власт е пряк резултат от липсата на полицейска подготовка и незнанието на полицейските задължения и правомощия

Published

on

Българският полицай може да работи и изпълнява задълженията си, но трябва да му се помага или поне да не му се пречи.

Експертите, наблюдаващи сектор “Сигурност”, навярно са забелязали небивалото старание и компетентност, които проявяват отделни подструктури на МВР близо 3 седмици. Въпреки вилнеещата престъпност се забелязват проблясъци на това, за което повечето служители са започнали работа в министерството – противодействие на престъпността, порядъчност, работливост, оперативно майсторство.

Светкавично, за вече привикналия със скоростта на охлюв зрител, действие на полицията във Велико Търново доведе до разкриване на извършителите на нагъл въоръжен грабеж.

Залавяне на престъпни групи, занимаващи се с лихварство, трафик на наркотици, разпространение на наркотици, изнудвачи, та дори и заловен автор на над 20 обира – в Благоевград. Залавянето през последните 10 години на извършители на обири е по-скоро изключение, отколкото правило, а квартирните кражби и обирите са най-разпространеното и тежащо на българите престъпление днес.

Венец на тази небивала активност е

разкриването на кражба на колело, станала преди 14 години,

а хуманният аспект е застъпен от намирането на 3-годишно дете във Варна с решаващата помощ на полицейско следово куче.

Явно е, че, ако и когато иска, българската полиция може да работи и да дава очаквания от нейната дейност продукт – гражданска сигурност. Това кара хората да си задават поредица от въпроси, като:

– Какво кара българският полицай да си гледа работата?

– Какво го кара да я пренебрегва?

– Какво му пречи да работи?

– Какво му помага?

– Защо тази огромна машина на властта от над 50 хиляди служители не може да направи живота на българина поне относително безопасен?

– Много ли са или са малко българските полицаи?

Голяма част от постъпилите в МВР са започнали работа там,

защото са искали и искат да противодействат на престъпността,

това им се струва благородна, героична, достойна за човек дейност. В течение на службата и непресекващото посредствено управление през последните 10-15 години, ентусиазмът им е доста притъпен, но те все още вярват в част от причините, накарали ги да започнат тази работа. Лошите условия на труд, опасността, некомпетентното ръководство, което те много добре идентифицират, само ги карат да се затварят в тесните граници на работната група, към която принадлежат, но всеки път, когато им се дава възможност, те показват качествата, които са ги довели до тази професия.

Липсата на поле за изява, склонността на непосредствени ръководители да се сдружават с наблюдаваните и разработвани лица, внезапното забогатяване паралелно на затихването на работата по някоя разработка или досъдебно производство са сериозни причини оперативните работници и редовите полицаи да предпочетат бездействието пред безсмислени, но обогатяващи определени лица, действия.

Част от служителите са новоназначени, на мястото на уволнени, напуснали или пенсионирани опитни полицаи, на които или времето им за почивка е настъпило, или не са подходящи изпълнители на новите управленски концепции, авторите на които никога не са вършили работата, която са се заели да управляват. Тези неопитни неофити, поради липса на униформен състав, който да бъде изпратен да патрулира на улицата, биват изстрелвани на работа само след раздаване на униформа и напътствие с половин уста от някой по-опитен патил, препатил полицай. Неопитността, неподготвеноста, комбинирани с униформа, власт и оръжие водят до всичко друго, но не и до успехи. По-скоро това води до арести в нарушение на закона, оперативни и полицейски действия далечни на процесуалните изисквания и в крайна сметка – до

брак от полицейската работа

Злоупотребата с власт е пряк резултат от липсата на полицейска подготовка и незнанието на полицейските задължения и правомощия. Това всъщност не е проблем на обикновения полицай, защото той не съзнава нивото си на неподготвеност. Това е сериозен проблем на едно управление, също така неподготвено да си върши работата, както и униформеният на улицата. Подготовката, преподготовката, правната компетентност на състава – това в повечето случаи са екзотични приумици за днешния ръководител от министерството.

Общественото мнение и настроение има пряко отношение към възможностите на полицията и разкриваемостта на престъпленията. За съжаление връзката е такава, че колкото по-лошо работи полицията, толкова повече хората губят доверие в нея, не ѝ съдействат, вследствие на което тя работи още по-лошо. Доверието е свързано с работата по престъпността, която засяга обикновените хора – това, което днес кой знае защо стана модерно да се нарича “конвенционална престъпност”. Предодвратяване и разкриване на квартирни кражби, грабежи и обири за обикновения човек е много по-важно от арестуването на хиляди “октоподи”,  “крокодили”, “червеи”, “маймуняци”, защото за него те са екзотика, а обраният му дом, кола, вила са нещо трудно за възстановяване, особено днес, в условията на криза. Тук е видимо противоречието между прокламираната и известната на собствен гръб борба с престъпността.

Количеството на полицията също е сериозен проблем

за обмисляне, защото е факт, че има сериозно противоречие между броя на служителите на МВР и униформените полицаи на улицата, тези, които трябва ежедневно да “защитават и служат”.

Доцент д-р Николай Радулов е преподавател в НБУ, секретар на МВР в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов.

Съществуването на населени места, в които с месеци не стъпва полицейски крак, а гражданите са оставени да се самозащитават от полуграмотни банди престъпници, готови да убиват за парче салам и 20 лева, е тъжна реалност. Несъмнено е назрял моментът МВР да се преструктурира, така че по-голямата част от състава да излезе реално сред хората и да се грижи за тяхната безопасност. Задължение на управляващите е да ги подготвят както теоретически, така и да ги обезпечат с модерни средства за защита и въздействие.

Логистиката днес е сериозен проблем – липсва гориво, бронирани жилетки, модерно оръжие, компютри, хартия за принтери и ксерокс. Това е нещо, което не би трябвало въобще да е грижа на състава, а проблем на логистичните структури, каквито съществуват в министерството, при това не са малобройни. Бюджетът трябва да се обмисля и предлага така, че да не превръща правозащитниците в просяци.

Очевидно е, че българският полицай може да работи и изпълнява задълженията си, но трябва да му се помага или поне да не му се пречи. Това, което в устрема си към повишаване на рейтинга, поредица от ръководители в министерството забравят или пренебрегват.

Остава да разберем, случващият се подем (спокойно можем да кажем реанимация) на полицейските сили и работа, дългосрочен ли е или е предизборна ремисия, след която по правилата на медицината ще последва още по-сериозен срив.

автор: Доцент д-р Николай Радулов

АргументиБГ

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени встрани , извън зоната на кръстовището, за да не бъдат затруднявани останалите участници в движението по натоварения булевард.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит водач тресна „баварец“ в дърво, а млад „голфаджия“ в скат край Узана

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха през съботния ден в Габрово и в района на областния град. Това става ясно от полицейската сводка за днешния ден.

При първия от двата пътни инцидента, 25-годишен пиян водач на „БМВ“ успя да самокатастрофира на ул.“Великотърновко шосе“.

Катастрофата е станала около 01.30 часа. Водачът на немския автомобил изгубил контрол над управлението и се ударил странично в крайпътно дърво.

Мъжът бил прегледан от отзовалия се екип на спешна помощ, който не установил данни за телесни повреди.

От него обаче се разнасяли остри миризми на алкохол. При проверката му за употреба дрегерът отчел 1.40 промила в количеството издишан въздух.

Същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство, с което бил изпробван. По случая е образувано бързо производство.

Втората катастрофа станала около 20.05 часа на пътя между местността Узана и село Зелено дърво.

Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ установил, че 19-годишен варненец, управлявайки „Фолксваген Голф“, не съобразил поведението си с атмосферните условия и релефа на пътя, излязъл извън пътното платно и се блъснал в крайпътен скат.

Един от пътниците, който бил в автомобила – също на 19 години, получил охлузвания и натъртвания, като бил откаран за преглед в местната болница, без опасност за живота.

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица