Свържи се с нас

Новини

Откриха КОВИД-реанимация в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Отделението е изградено и оборудвано с подкрепата на Община Севлиево и на дарители.

Published

on

На територията на бившето “Детско отделение” в севлиевската болница МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” бе открита нова реанимация за тежко болните с коронавирусна инфекция. Структурата разполага с шест легла с необходимата апаратура за реанимиране, ситуирани в три бокса.

Извършен е цялостен ремонт на помещенията – подмяна на електрическата и ВиК инсталации, облицoвка на стените, нови подови настилки, сервизни помещения. В резултат на това са създадени условия за качествено обслужване и на най-тежко болните пациенти.

В отделението има шест автоматични легла от най-ново поколение, мониторна система с дистанционен контрол и наблюдение с шест монитора, перфузори за дозирано венозно перманентно подаване на медикамент към всяко легло, дозиметри за подаване на кислород и три апарата за изкуствена белодробна вентилация, като един апарат за обдишване е предоставен от Министерството на здравеопазването.

“Всичко това стана възможно, благодарение на общите усилия на целия екип на болницата, на Община Севлиево и на много дарители, сред които са кметът д-р Иван Иванов, изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев, изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров, управителят на „АББ България” – клон Севлиево Джузепе Русо, Бизнес сдружение “Севлиево XXI век”, бизнесменът Цветан Макавеев, общински съветници и много други, които с труд и средства подпомогнаха начинанието”, каза по време на откриването на реанимацията управителят на севлиевската болница д-р Пламен Цеков.

“Радвам се, че поводът, по който сме в общинската болница отново показва, че цялата местна общност милее за болницата и продължава да отделя средства за модернизирането ѝ. Поредното отделение придобива вид и това е още едно доказателство за развитието на лечебното заведение”, каза кметът д-р Иван Иванов, който официално откри отделението.

“Всички отделения в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” са вече в добро състояние, за което искам да благодаря на дарителите, които през годините бяха заедно с нас. Общината също ще продължи да подкрепя развитието на болницата”, беше категоричен кметът.

Той увери екипа на лечебното заведение, че и през тази година в бюджета на общината са предвидени 150 000 лв. за покриване на услугите, които Националната здравна каса не заплаща, за да не се налага на пациентите да доплащат за лечение. Последният пример за непрекъсващите грижи от страна на Общината за здравеопазването в града е съвместно подготвения проект по “Красива България” за ремонт на покрива на старата част на болницата и за подмяна на отоплителната инсталация.

“След това ще остане само Операционният блок, който ще е седващият проект, по който ще работим”, каза още д-р Иванов и пожела на всички дарители и жители на общината да бъдат живи и здрави и да не им се налага да идват в болницата.

Управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков сподели, че когато преди няколко години беше преместено “Детско отделение”, тази част на болницата е била определена за разширяване на “Неврологично отделение” и за реанимация.

“Благодарен съм, че с общи усилия успяхме да създадем Ковид реанимацията – където да приемаме тежките случаи, за да облекчим работата на останалите отделения. Отне ни 3 месеца”, каза той и благодари на своя екип, на „Техническата служба“ към лечебното заведение и на всички дарители, с чиято помощ е купено цялото оборудване.

“Благодаря, че отделяте не само ресурс, но от времето и от силите си, за да направим нещо стойностно в името на жителите на Община Севлиево”, обърна се д-р Цеков към присъстващите на откриването.

“Идеал Стандарт – Видима” са дарили 25 000 лв., бизнесменът Цветан Макавеев е купил 3 от леглата за 6 700 лв., “АББ” и “Хамбергер” са дарили средства за закупуването на апаратура и обзавеждане, “М-прес” са направили безвъзмездно всички табели, а бизнес сдружение “Севлиево XXI век” са дарили 15 000 лв.

“Севлиево винаги е бил пример за успешната съвместна дейност на общината и на бизнеса. Това за болница, особено в малък град, е жизнено важно. Ние помагаме и ще продължим да помагаме за подобряване на условията, за оборудването и за екипировката, но знаем, че най-важното, сърцето на една болница е екипът и затова искам днес да им благодарим за работата в тези тежки времена. Подкрепяме и д-р Цеков в борбата за привличане на млади специалисти. Вече виждаме, че болницата е придобила нов облик и ви уверявам, че с общите ни усилия ще продължи да се развива”, каза изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев.

Изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров пожела на всички успешна година и здраве, а от името на Бизнес сдружение “Севлиево XXI век” Мирослав Марков благодаря на медиците за грижите, които полагат.

“Последните месеци бяха супер натоварващи, хората в болницата работиха с риск за собственото си здраве и живот. Оценяваме го и благодарим”, каза той и похвали общността Община – бизнес: „Виждаме положителната посока, в която се развива болницата. Затова трайно и не от сега стоим зад цялото здравеопазване на нашия град”, каза той в заключение.

Д-р Павлов от Хасково ще бъде началник на реанимацията. Той благодари на Общината, на кмета и на всички бизнесмени, за усилията и средствата, в резултат, на които екипът му ще влезе в една оборудвана по европейски реанимация.

В заключение д-р Цеков пожела на представителите на бизнеса в Севлиево да имат успешна година и все така да бъдат щедри в името на севлиевци. През 2021-ва ще бъдат подменени и оставащите стари легла в лечебното заведение. Новите 70 легла в болницата са на стойност 50 000 лв. и са закупени от „АББ България”, „Хамбергер България” и „Идеал Стандарт – Видима”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица