Свържи се с нас

Новини

Откриха КОВИД-реанимация в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Отделението е изградено и оборудвано с подкрепата на Община Севлиево и на дарители.

Published

on

На територията на бившето “Детско отделение” в севлиевската болница МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” бе открита нова реанимация за тежко болните с коронавирусна инфекция. Структурата разполага с шест легла с необходимата апаратура за реанимиране, ситуирани в три бокса.

Извършен е цялостен ремонт на помещенията – подмяна на електрическата и ВиК инсталации, облицoвка на стените, нови подови настилки, сервизни помещения. В резултат на това са създадени условия за качествено обслужване и на най-тежко болните пациенти.

В отделението има шест автоматични легла от най-ново поколение, мониторна система с дистанционен контрол и наблюдение с шест монитора, перфузори за дозирано венозно перманентно подаване на медикамент към всяко легло, дозиметри за подаване на кислород и три апарата за изкуствена белодробна вентилация, като един апарат за обдишване е предоставен от Министерството на здравеопазването.

“Всичко това стана възможно, благодарение на общите усилия на целия екип на болницата, на Община Севлиево и на много дарители, сред които са кметът д-р Иван Иванов, изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев, изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров, управителят на „АББ България” – клон Севлиево Джузепе Русо, Бизнес сдружение “Севлиево XXI век”, бизнесменът Цветан Макавеев, общински съветници и много други, които с труд и средства подпомогнаха начинанието”, каза по време на откриването на реанимацията управителят на севлиевската болница д-р Пламен Цеков.

“Радвам се, че поводът, по който сме в общинската болница отново показва, че цялата местна общност милее за болницата и продължава да отделя средства за модернизирането ѝ. Поредното отделение придобива вид и това е още едно доказателство за развитието на лечебното заведение”, каза кметът д-р Иван Иванов, който официално откри отделението.

“Всички отделения в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” са вече в добро състояние, за което искам да благодаря на дарителите, които през годините бяха заедно с нас. Общината също ще продължи да подкрепя развитието на болницата”, беше категоричен кметът.

Той увери екипа на лечебното заведение, че и през тази година в бюджета на общината са предвидени 150 000 лв. за покриване на услугите, които Националната здравна каса не заплаща, за да не се налага на пациентите да доплащат за лечение. Последният пример за непрекъсващите грижи от страна на Общината за здравеопазването в града е съвместно подготвения проект по “Красива България” за ремонт на покрива на старата част на болницата и за подмяна на отоплителната инсталация.

“След това ще остане само Операционният блок, който ще е седващият проект, по който ще работим”, каза още д-р Иванов и пожела на всички дарители и жители на общината да бъдат живи и здрави и да не им се налага да идват в болницата.

Управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков сподели, че когато преди няколко години беше преместено “Детско отделение”, тази част на болницата е била определена за разширяване на “Неврологично отделение” и за реанимация.

“Благодарен съм, че с общи усилия успяхме да създадем Ковид реанимацията – където да приемаме тежките случаи, за да облекчим работата на останалите отделения. Отне ни 3 месеца”, каза той и благодари на своя екип, на „Техническата служба“ към лечебното заведение и на всички дарители, с чиято помощ е купено цялото оборудване.

“Благодаря, че отделяте не само ресурс, но от времето и от силите си, за да направим нещо стойностно в името на жителите на Община Севлиево”, обърна се д-р Цеков към присъстващите на откриването.

“Идеал Стандарт – Видима” са дарили 25 000 лв., бизнесменът Цветан Макавеев е купил 3 от леглата за 6 700 лв., “АББ” и “Хамбергер” са дарили средства за закупуването на апаратура и обзавеждане, “М-прес” са направили безвъзмездно всички табели, а бизнес сдружение “Севлиево XXI век” са дарили 15 000 лв.

“Севлиево винаги е бил пример за успешната съвместна дейност на общината и на бизнеса. Това за болница, особено в малък град, е жизнено важно. Ние помагаме и ще продължим да помагаме за подобряване на условията, за оборудването и за екипировката, но знаем, че най-важното, сърцето на една болница е екипът и затова искам днес да им благодарим за работата в тези тежки времена. Подкрепяме и д-р Цеков в борбата за привличане на млади специалисти. Вече виждаме, че болницата е придобила нов облик и ви уверявам, че с общите ни усилия ще продължи да се развива”, каза изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев.

Изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров пожела на всички успешна година и здраве, а от името на Бизнес сдружение “Севлиево XXI век” Мирослав Марков благодаря на медиците за грижите, които полагат.

“Последните месеци бяха супер натоварващи, хората в болницата работиха с риск за собственото си здраве и живот. Оценяваме го и благодарим”, каза той и похвали общността Община – бизнес: „Виждаме положителната посока, в която се развива болницата. Затова трайно и не от сега стоим зад цялото здравеопазване на нашия град”, каза той в заключение.

Д-р Павлов от Хасково ще бъде началник на реанимацията. Той благодари на Общината, на кмета и на всички бизнесмени, за усилията и средствата, в резултат, на които екипът му ще влезе в една оборудвана по европейски реанимация.

В заключение д-р Цеков пожела на представителите на бизнеса в Севлиево да имат успешна година и все така да бъдат щедри в името на севлиевци. През 2021-ва ще бъдат подменени и оставащите стари легла в лечебното заведение. Новите 70 легла в болницата са на стойност 50 000 лв. и са закупени от „АББ България”, „Хамбергер България” и „Идеал Стандарт – Видима”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Затягат противоепидемичните мерките в региона

Без планов прием и операции в болниците в област Габрово, ротационен принцип на учениците и засилени проверки на здравните власти и полиция.

Published

on

От утре, 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на планова оперативна дейност в лечебните и медицински заведения на територията на област Габрово. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово д-р Николай Пенчоков по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн.

Очаква се издадената от него Заповед да бъде съгласувана до края на деня с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и да влезе в сила от утре. Мярката се налага поради изключително високия брой на заболели от КОВИД-19 на територията на областта и навлизането на региона в много висока фаза на разпространение на вируса.

“Към момента, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е Община Габрово с 811 диагностицирани човека, следва Община Трявна с 109 диагностицирани и заболеваемост 1 113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1 454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души, към момента, диагностицирани, положителни с КОВИД-19 и 742 на 100 000 души население и накрая Община Дряново с 57 души, към момента, заболели и 664,8 души процент заболеваемост на 100 000 души население“, каза директорът на РЗИ-Габрово и представи актуалната епидемична обстановка на територията на цялата област.

Диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в област Габрово са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили заразата, а 804 човека са загубили битката с нея. Към момента поставени под карантина са 1 423 души.

От началото на ваксинационния процес у нас в габровско са имунизирани 65 129 човека срещу КОВИД-19. Със завършен ваксинационен курс са 30 765 души и близо 10 000 са с поставена трета доза ваксина.

От разкритите болнични легла в областта за леки и неусложнени случаи, в момента, заети са 81% или 173 от общо 212 такива. Малко над половината е заетостта при разкритите легла за интензивни грижи – 54,5% или 6 от общо 11 такива.

В МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в Трявна има заети 23 от общо 26 разкрити КОВИД-легла.

“От началото на тази седмица започнахме да изготвяме и една допълнителна справка като индикатор – това е седмична заболеваемост в област Габрово и е по възрастови групи. Очертаха се основно две сериозни такива – това са тийнеджърската група от 15 до 18 години и деца от 10 до 14 години съответно със заболеваемост от 5 до 19 години – 1,05 % или 1052 на 100 000 и възрастовата група 10-14 години с 952 на 100 000 души население. Основно тези две групи се очертаха, както и лицата 45 до 59 години с 930 на 100 000 души заболеваемост”, информира още д-р Пенчоков и допълни, че в момента настанени в болница са общо 8 деца – 7 в Габрово и 1 в Севлиево, като няма такива на интензивно лечение и болниците имат готовност за прием на деца при нужда.

Предвид изложените данни и продължаващите високи нива на заболеваемост от КОВИД-19, от РЗИ-Габрово предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на обучение, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото такова в общините Габрово и Трявна.

Предложението бе прието единодушно от членовете на Областния кризисен щаб и предстои от Регионалния инспекторат на образованието в Габрово да информират МОН за взетото решение, след което да бъде издадена Заповед от Министъра на здравеопазването, за да стане ясно откога големите ученици ще преминат на присъствено и онлайн обучение. Тестването на обучаващите се в клас остава.

“В община Габрово има голямо засягане на учениците в гимназиалния етап. Вчера бяха 33 паралелки, днес останаха 26 паралелки от различни училища. В Трявна имаме още два класа от НГПИ „Тревненска школа“, а в Севлиево имаме пет паралелки!“, сподели по време на онлайн заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово.

“Преди няколко дни направих съвещание с директорите на всички образователни институции и те имат готовност за прилагане на ротационен принцип на обучение. Аз лично го подкрепям“, допълни от своя страна началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Второто решение, което днес бе прието на провелото се заседание на Областния кризисен щаб, бе за засилване на контрола от страна на здравните инспектори в областта.

В следващите две седмици се предвиждат масови проверки в градските и междуградските транспортни линии, в големите търговски вериги, на пазари, тържища и др. Ще бъдат извършвани и проверки в нощните клубове и заведения съвместно с ОД на МВР-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията с апел: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Хора! Бъдете отговорни и внимателни! Говорете и предупредете възрастните си родители и близки да не дават пари на непознати, дори на представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

Published

on

Областната дирекция на МВР-Габрово апелира гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати. Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

Призивът на полицията е отправен във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната.

ОДМВР-Габрово апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Към момента на територията на област Габрово не са постъпвали сигнали от граждани, станали жертва на телефонна измама.

Съвети към гражданите:
1.По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;
2.Не се доверявайте на непознати хора;
3.Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
4.Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
5.Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
6.В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;
7.Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
8.Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Екип на „Благоустрояване“ премахна опасната липа на ул.“Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Днес, 19 януари, работници на общинското предприятие „Благоустрояване“ премахна от ул.“Св.Св. Кирил и Методий“ опасната липа, в района на Художествената галерия в Габрово. При рязането части от стъблото направо се откършваха, поясняват от местната общинска администрация.

Две отделни обследвания потвърдиха, че дървото е опасно. Първото направи Община Габрово, а второто обследване, възложено от живеещи в района, потвърди изцяло заключенията на първата диагностика.

Гниенето в основата на стъблото бе в напреднала фаза. Структурата на дървесината в цялото стъбло е нарушена, а стабилността на дървото е редуцирана с около 40 %, което е недопустимо за градска среда и прави дървото изключително опасно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица